8 SEO tips om hoger te komen in Google

Op de eerst pagina staan in Google. Liefst bovenaan. Het is iets wat iedereen graag wilt, maar heel moeilijk kan bereiken. Daarom is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden zodat je website ook de kans krijgt om nieuwe klanten en geld op te brengen.

Laten we beginnen bij het begin: Wat is SEO?


Met SEO bedoelt men 'search engine optimalisation' oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit is het optimaliseren van websites zodat mensen deze kunnen vinden op basis van inhoud en aanbod, en niet enkel op naam.  Zo zijn er heel wat regels waar je rekening mee moet houden om je website boven de rest te laten verschijnen in de zoekresultaten. Je bent immers niet alleen. Er zijn meer dan 1 miljard websites online vandaag..

Hou er rekening mee dat zoekresultaten ook locatie-afhankelijk zijn. De kans is klein dat je een resultaat te zien krijgt van een bedrijf dat aan de andere kant van het land gevestigd is.  Daarnaast weet Google wie jij bent en wat jou interesseert. De zoekresultaten zijn dus afgestemd op je internet-gedrag en voorkeuren. Wil je algemene zoekresultaten zien, kan je dit het beste doen met een incognito / privé browser. Gebruik hiervoor CTRL + SHIFT + N in een browser op windows & CMD + SHIFT + N voor mac.

Deze 8 SEO tips helpen je op weg om in de basis de juiste keuzes te maken die je veel kunnen opbrengen. Deze tips zijn eenvoudig zelf toe te passen en komen voort uit meer dan 17 jaar ervaring in webdesign en marketing.

1 Kies een niche


Niemand kan een specialist zijn in alles. Je profileert je naar de buitenwereld toe met een bepaalde specialisatie waar jij jezelf mee kan onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Zo werkt het ook online. Heb je een kledingzaak voor mannen, vrouwen, of kinderen? Benadruk dit dan ook in je website. Hoog scoren met een algemene aanpak is bij voorbaat kostelijk en moeilijk te behouden.

2 Kies de juiste URL


Hoeveel bedrijven zijn er die enkel hun mooie (nietszeggende) naam gebruiken in de URL? Een gemiste kans want Google baseert zich in de eerste plaats op de inhoud van je URL zelf om te weten wat jij te bieden hebt. Zo kan je veel winst halen door je kernactiviteit (of niche) mee op te nemen in je basis URL. Denk bij jezelf "wat zou iemand zoeken waar ik een antwoord op kan bieden"? Wat betreft het einde van je adres is het beter om een extensie te nemen voor het land waar je in actief bent (België: .be, Nederland: .nl enz) Dat zorgt er voor dat je in het betreffende land beter scoort. Als die al bestaat is het misschien interessanter om na te denken over een andere insteek. Ben je in de 2 landen actief? Dan kan je best 2 websites hebben met hun eigen URL. Enkele voorbeelden waar we dit hebben toegepast:


3 Weet hoe Google een website indexeert


Gebruik deze zoekopdracht in Google: site:www.jewebsite.nl (of site:www.jeconcurrent.nu) Je krijgt als antwoord het aantal pagina's dat Google van de ingevoerde website ziet, hoe de pagina's benoemd zijn en waar je inhoudelijk op gevonden kan worden.

Kies een slimme titel met de juiste trefwoorden. De URL moet een 'menselijke' begrijpbare URL zijn. Als je hier bijvoorbeeld www.uptodatewebdesign.com/index/ph-1234-enz zou zien staan scoren we per definitie al slechter dan anderen die dit wel goed aanpakken. Dit wijst er vaak ook op dat je met een verouderde website zit, of dat je webmaster zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. Hoe meer pagina's je hebt (met nuttige info en dus veel bezoekers) hoe meer die website waard wordt in de ogen van Google.

4 Waar is je concurrent mee bezig?


Een vraag waar velen geen echt antwoord op kunnen geven. Daar gaat deze tip verandering in brengen. Wat betreft hun online bezigheden dan toch. Hoe je dit kan doen?

 • Google de belangrijkste trefwoorden waar jij mee gevonden wil worden. Noteer de top 5 concurrenten die je hier ziet (en let goed op of ze www. of niet gebruiken in hun URL). 
 • Gebruik tip 3 om te weten te komen hoe Google hun website indexeert. 
 • Gebruik de zoekopdracht: linkto:www.... om te weten te komen welke websites verwijzen naar hun site. Noteer de top 10 tot 20 websites die hun naam vermelden en maak hier zelf ook een account op aan. 
Als je dit gedaan hebt kan je er zeker van zijn dat je opnieuw heel wat winst zult boeken in de zoekresultaten. Wil je nog meer te weten komen over je concurrenten? Dan kan je hier 25 handige tips vinden om dat te doen.

5 Gebruik de juiste afbeeldingen


Het kleurgebruik, de sfeer en je persoonlijke smaak even buiten beschouwing gelaten, hebben we het hier over het formaat van de afbeeldingen. Zowat elke trage website komt tegenwoordig voort uit verkeerd gebruik van foto's. Alhoewel iedereen hier wel eens in de fout gaat, komen we dit vooral tegen bij designers en fotografen. Enkele cijfers om rekening mee te houden:

 • De meeste voorkomende schermen (ongeveer 35%) hebben het formaat 1366×768. Afbeeldingen groter dan 1366×768 zullen dus niet passen op de meeste schermen.
 • De meeste blogs en nieuwsrollen zijn ongeveer 760px breed.
 • Een 16 megapixel afbeelding is 4920 x 3264 pixels groot. Dit zou ongeveer 360% te groot zijn voor zowat elk scherm en 647% te groot voor de meeste blogs.

Bewerk dus eerst je afbeeldingen door de grootte aan te passen zodat deze aangepast is voor het internet. Er zijn heel wat gratis tools online om afbeeldingen in grootte en effecten aan te passen. Een voorbeeld van zo'n tool kan je hier terugvinden. Volg deze link om enkele sites te vinden waar je gratis professionele foto's kan vinden om zelf te gebruiken in je website en artikels.

6 De juist content

Google kijkt niet alleen naar de trefwoorden en linken in een artikel. Ze gebruiken een artificieel intelligent systeem genaamd RankBrain dat echt elke pagina 'leest' en op basis van een hele hoop statistieken bepaald of de informatie op je website beter is als antwoord op een vraag in Google dan die van je concurrent. Dit systeem leert steeds meer over de mens en onze voorkeuren, waardoor het zijn algoritmes regelmatig aanpast. Dit is ook de reden waarom er het afgelopen jaar zo veel updates zijn geweest aan het algoritme achter de zoekmachine. Enkele dingen die een pagina interessanter maken:
 • Vermeld nuttige externe websites in je artikel dmv een link.
 • Een artikel moet minstens 250 woorden bevatten om op te vallen.
 • Het artikel moet op meer plekken dan enkel je website online vermeld worden (zie volgend punt) 
 • Puur commerciële boodschappen worden afgestraft. Deel je kennis met de wereld en Google zal je belonen.
 • Kwaliteit boven kwantiteit

7 Maak gebruik van YouTube

YouTube is zonder twijfel de meest succesvolle video-site ter wereld met meer dan 1.000.000.000 unieke bezoekers per maand die er gemiddeld 15 minuten per dag op spenderen. Het is de N°1 meest bezochte website ter wereld waardoor je hier eenvoudig mee kan scoren in de zoekresultaten.

Youtube is de meest bezochte website wereldwijd en is een onderdeel van Google. Hier op inzetten zorgt voor meer en betere zoekresultaten. Bekijk deze voorbeelden van onze klanten B&B Hof van Vervoering en ons seminarie in Officenter Hasselt.

Of mezelf:8 Social Media


Open sociale media zoals Twitter, Pinterest, Flipboard en Google+ behoren tot de top-websites wereldwijd. Hierin actief zijn toont aan Google dat je modern en vooruitstrevend bent. Hoe meer je inspeelt op het nieuwe internet (zijnde community minded en kennis gericht ipv een statische online brochure met info) hoe beter je scoort in Google. Daarnaast is een website alleen vandaag niet meer voldoende. Goed gezien worden online kan je alleen maar doen door daar te zijn waar je doelpubliek zich bevind. En dat is helaas niet op je website, maar op social media en eventueel via nieuwsbrieven.


Al deze tips, social media en nieuwsbrieven hebben wij verwerkt in 1 gebruiksvriendelijke oplossing: Een smart-site.Een smart site is een responsive website die hoog scoort in Google en die al uw berichten automatisch doorplaatst naar de belangrijkste sociale media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Flipboard, Google+ en vervolgens in een geautomatiseerde nieuwsbrief (mailing) uitstuurt naar uw contacten. Zo bent u altijd en overal in één handeling up-to-date.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak