16 jobs die vervangen zullen worden door robots

Fabrieken worden al jaren volop geautomatiseerd en zullen in de nabije toekomst steeds meer evolueren naar een autonome productieomgeving waarbij de rol voor de mens beperkt zal worden tot die van ingenieurs en informatici. Medewerkers van banken worden massaal vervangen door online banking en computers. Vliegtuigen landen vandaag voornamelijk op automatische piloot. Vrachtwagens en leverdiensten zullen binnenkort zelfstandig rijden. Publiek en persoonlijk transport zullen niet veel later volgen. Zelfs in de dienstverlening verwacht men een doorgedreven automatisering door robotica en zelfstandige computersystemen. Massale ontslagen in de productie en dienstverlening zijn onvermijdelijk. Dit is geen science fiction, of een ver van ons bed show. Dit is de keiharde realiteit.

De studiedienst van ING België onderzocht voor 426 jobs de kans dat zij vervangen zullen worden door machines. Deze 9 zijn de grootste kanshebbers:
  1. Telemarketeers (99%)
  2. Administratieve medewerkers (97%)
  3. Loketbedienden (96,5%)
  4. Receptionisten (96%)
  5. Accountants (95,67%)
  6. Verkopers in kramen en markten (94%)
  7. Interviewers voor enquêtes en marktonderzoek (94%)
  8. Belastingambtenaren (93%)
  9. Medewerkers personeelsadministratie (90%)
Dit zijn stuk voor stuk het type jobs waarbij je de verwerking van de taken om kan zetten in afgelijnde opdrachten die computersystemen automatisch uit kunnen voeren dankzij algoritmes.

Dat lijkt voor andere soort jobs niet zo eenvoudig omdat daar fysieke handelingen bij aan te pas komen. De technologische innovaties volgen elkaar echter zo snel op, dat op termijn geen enkele hindernis nog onoverkoombaar zal zijn. Bovendien zal de productie van robots steeds goedkoper worden, waardoor de aankoop van dergelijke toestellen steeds interessanter zal worden. Enkele voorbeelden van robots die er (zo goed als) klaar voor zijn:

Metselaar

Deze machine wordt momenteel gebruikt door grote projectontwikkelaars om in sneltempo huizen te bouwen.


Vrachtwagens

Otto, een bedrijf van Uber, heeft als eerste een levering (van 50000 flesjes bier) gedaan met een zelfrijdende vrachtwagen. Mercedes en Audi zijn hier ook al een tijd mee bezig. De vraag dus is niet of dit er komt, maar wanneer.


Wegenbouw

De onderstaande video toont een machine die automatisch klinkers rangschikt en een straat "print" in Nederland.


Chauffeurs en personenvervoer

De Tesla's rijden al een tijdje automatisch rond op onze snelwegen. Het is stilaan algemeen bekend dat deze auto's veiliger rijden dan mensen. Toch is niet iedereen klaar om hun stuur uit handen te geven. De onderstaande video toont een aantal opnames van Tesla's die bij ongevallen en gevaarlijke manoeuvres van andere wagens in de nabije omgeving tijdig konden anticiperen en daardoor een aangepaste actie ondernemen waardoor de passagiers in de Tesla ongedeerd bleven.


Ordehandhaving en militair personeel

Nee, je bent niet de enige die bij het zien van deze video spontaan aan Terminator denkt. Een aantal slimme jongens zoals Steven Hawking, Bill Gates en Elon Musk legden gelukkig ook dat verband. Toen Boston Dynamics voor het eerst naar buiten kwam met het prototype van hun robot Atlas waarschuwden ze de wereld al dat ons succes in robotica en artificiële intelligentie wel eens ons laatste succes zou kunnen zijn. Naar aanleiding hiervan is Google (het bedrijf achter Boston Dynamics) aan de slag gegaan om een kill-switch te ontwikkelen voor alle AI. Het komt er feitelijk op neer dat ze een knop hebben bedacht die het volledig internet met 1 handeling plat zou kunnen leggen.


Security en bewakingspersoneel

Momenteel patrouilleren deze R2D2-achtige robots al op verschillende plaatsen in Amerika en China. De Amerikaanse tak van dit bedrijf zegt deze robots te verhuren aan $6,5 per uur waardoor de kost lager komt te liggen dan het Amerikaanse minimumloon.


Magazijniers
De grootste hindernis om echt vooruitgang te maken blijft energie en dan met name de opslag en verspreiding van die energie. De huidige generatie batterijen zijn niet sterk genoeg om dit soort machines langdurig aan te drijven en om ze dus interessant te maken voor de echte wereld. Maar dat is maar een kwestie van tijd. Japan is er bijvoorbeeld onlangs in geslaagd om zonne-energie draadloos vanuit de ruimte naar de aarde te sturen. Wie weet zijn batterijen binnenkort achterhaald en kunnen we de wereld (eindelijk) draadloos van energie voorzien zoals Nikola Tesla dat al in 1890 had bedacht.

Dan is er nog de vraag wat mensen kunnen doen om aan geld te komen als robotten ons massaal vervangen. Het basisinkomen werd al meerdere malen genoemd als een eventuele oplossing. Of je nu voor- of tegenstander bent, dat dit er zal komen is een feit. De tijd zal uitwijzen hoe snel deze "science fiction" werkelijkheid wordt.

 Andere artikels die u misschien interessant zal vinden:


Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak