Racen naar de Exit(strategie) en het 'nieuwe normaal'


Het land 'sluiten' ging veel vlotter dan iedereen terug aan het werk krijgen. We zijn ondertussen 5 weken verder en de eerste vooruitzichten voor de heropstart van België staan eindelijk om de hoek. Het ziet ernaar uit dat heel wat winkels en dienstverleners in mei terug aan de slag mogen, mits ze de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.

Hoe dat allemaal zal verlopen moet zich nog uitwijzen, maar intussen staan onze buurlanden wel al heel wat verder met hun exitstrategie. Dat is geen goed nieuws voor de Belgische economie, want als de bedrijven in onze buurlanden zich sneller aanpassen en terug op gang komen dreigen we heel wat marktaandeel te verliezen.

Snelheid is altijd de bepalende succesfactor in een snel veranderende markt. Denk maar aan hoe België de strijd rond e-commerce verloren heeft aan Nederland door niet snel genoeg in te spelen op de nieuwe spelregels van het internet. Dat zal nu niet anders zijn met de late komst van 5G in ons land of de trage reactiesnelheid van onze politici tijdens deze crisis.

Geduld is een schone zaak, zegt men wel eens. Dat kan in normale tijden wel zo zijn, maar dat is nu allesbehalve het geval. Snelheid, voorbereiding, blijven werken en je business aanpassen zal je nu veel meer opbrengen dan te wachten op de terugkeer naar het 'normale' leven.Wat zal daarna volgen? Wie kan het zeggen.. Maar één ding is zeker: helemaal terugkeren naar de 'normale wereld' zit er niet meer in. Als mensen eenmaal nieuwe gewoontes aanleren, dan wordt het moeilijk om die weer af te leren. Dat is alleszins wat economen van China hebben geleerd na de SARS epidemie in 2013.

We horen het niet graag, maar zolang er geen vaccin is - en dat zit er nog lang niet in - wordt de terugkeer naar het gewone leven eerder iets waarvan we dromen dan de realiteit. Dit wordt nog een hele tijd het 'nieuwe normaal'.

Houd er nu al rekening mee dat beurzen, netwerkevenementen en publieke bijeenkomsten tot midden volgend jaar niet door zullen gaan. Een vaccin zou er misschien in de loop van 2021 komen, dus je kan best nu al strategisch nadenken over andere manieren van prospectie en publiciteit.

Ik val ondertussen in herhaling als ik zeg dat het nu belangrijker is dan ooit om je offline aanbod te vertalen naar een online (of hybride) model. Dat je je klanten regelmatig moet blijven informeren met tips en tricks die hen nu echt vooruit helpen. Dat je nu moet nadenken hoe je je doelgroep kan bereiken in deze 'nieuwe realiteit'.

Ik blijf dit herhalen, want wie dit nu doet kan alleen maar sterker uit deze crisis komen.

Zelfs al verloopt alles veel sneller dan verwacht, dan is het nog steeds slim om een strategie te bedenken die je alleen maar beter zal wapenen voor een onzekere toekomst. Branding en naamsbekendheid opbouwen (of behouden) zijn vandaag belangrijker dan ooit.


Wil je weten hoe je hier aan begint? Heb je een oude site of brengt je online aanpak niet genoeg op? Schrijf je dan in voor ons gratis webinar van woensdag 29 april om 13:00. Ik toon je hoe je eenvoudig je doelgroep kan bereiken dankzij Google diensten, wat de zin en onzin is van social media en hoe je vandaag vooral moet communiceren om je klanten te bereiken.

Meer info en gratis inschrijven 👉 https://www.uptodatewebdesign.be/inschrijven-up-to-date-webinar/

Vond je dit interessant? Dat is dit artikel ook iets voor jou:Ontdek de nieuwe generatie Smart-Sites

Beter scoren online?

​​​​​​​Wij helpen u  graag verder.