Wat is een USP? Betekenis en voorbeelden


Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe je jouw product of dienst kunt onderscheiden van die van je concurrenten. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bepalen van je Unique Selling Point, ofwel USP. Maar wat is een USP precies en hoe bepaal je deze voor jouw bedrijf? In dit artikel gaan we dieper in op wat een USP is, waarom het belangrijk is en hoe je jouw eigen USP kunt bepalen. We zullen ook enkele voorbeelden geven van succesvolle USP's van bekende bedrijven. Zo kun jij ook jouw product of dienst op een unieke manier aan de man brengen.

USP betekenis

USP staat voor 'Unique Selling Point' of "Unique Selling Proposition", wat in het Nederlands uniek verkoopargument wordt genoemd. Het is een aspect waarmee een bedrijf of product zich onderscheidt van de concurrentie. Het is een eigenschap of kenmerk waarmee het bedrijf of product zich onderscheidt van andere soortgelijke producten of diensten en waarmee het de klanten kan overtuigen om voor dat specifieke product of die specifieke dienst te kiezen. Het kan zijn in de vorm van een unieke functie, een uniek design, een unieke garantie of een unieke prijs.

USP marketing

Een uniek verkoopargument (USP) is een veelgebruikte term in de marketing en definieert in een korte zin of twee wat uw bedrijf beter maakt dan uw concurrenten en waarom klanten bij u moeten kopen - waar ze het meest om geven.

Een USP kan zijn:

 • Laagste prijs
 • Hoogste kwaliteit
 • Snelste levering
 • Een unieke locatie
 • De meest innovatieve producten of diensten
 • De meest langdurige aftersales services
 • Elk ander factor die invloed heeft op het kooppatroon van klanten

Uw USP zal alle uw bedrijfsactiviteiten beïnvloeden, waaronder branding, slogans, ontwikkeling en beschrijving van nieuwe producten en diensten en hoe u omgaat met uw klanten. Meer dan een verpakking, uw USP vereist diepgang die is afgestemd op uw bedrijfswaarden en groeistrategie.

Belangrijker nog, uw USP zet de behoeften van uw klanten centraal.


USP voorbeelden

Hoe u uw unieke verkoopargument definieert Om een ​​USP te creëren, begin met deze vier kenmerken die sterk verkoopargumenten moeten hebben.

1. Richt u op uw klanten 

Klantbeleving staat centraal bij een goed uniek verkoopargument. Klanten van vandaag krijgen te maken met een grote keuze en nemen snel beslissingen. Om hen te winnen, moet u hun behoeften en uitdagingen begrijpen en hen oplossingen bieden.

Stel uzelf deze vragen:

 • Hoe winkelen uw klanten?
 • Hoe gebruiken ze uw product of dienst?
 • Hoe past uw merk bij de dagelijkse ervaringen van uw klanten?
 • Welk soort interacties zullen ze met u hebben in de virtuele wereld of offline?

Probeer nu op te schrijven wat u uw klanten biedt. Deze verklaring zal een samenvatting zijn van uw algehele marktpositionering en zal veranderen naarmate u uw USP verder ontwikkelt. Het kan er ongeveer zo uitzien:

 • Mijn bedrijf maakt deze producten of biedt deze diensten die uniek voor ons zijn. We richten ons op deze klanten omdat we hen specifieke waarde bieden.

2. Veranker het in uw bedrijfswaarden 

Uw bedrijf is voor een reden opgericht. Wat zijn uw waarden en hoe staat u erachter? Een USP is meer dan alleen een slanke slogan of catchphrase om aan klanten te geven. Het moet geworteld zijn in iets dieps en betekenisvols.

Ga terug naar uw missie- en visie-statements en breng uw klantenbehoeften hierin onder. Hoe zal uw USP aangeven dat u voor iets unieks staat dat aan de vraag voldoet?

U en uw team kunnen teruggaan naar uw USP elke keer als u iets nieuws creëert of de volgende stappen in uw groei plant. Test uw plan tegen uw bedrijfswaarden en uw USP. Dit houdt u gericht op de klant en zorgt voor consistentie van communicatie.

3. Benadruk uw sterktes

Het identificeren van uw sterktes vereist een beetje brainstormen. U moet eerlijk zijn over uw zwakke punten om uw merksterktes te identificeren. Vraag je af, wat doen we het best?

"Uniek" en "hoge waarde" zijn generieke termen die niet aansluiten bij de behoeften van uw klanten. Wanneer u de sterktes van uw producten en diensten overweegt, houdt u de behoeften van uw klanten in gedachten. Hoe lossen uw beste eigenschappen een unieke uitdaging op voor uw klanten?

Gebruik precieze taal die uw merksterktes weergeeft, maar niet te beperkt dat het toekomstige productgroei en bedrijfsexpansie beperkt. Alle toekomstige aanbiedingen vallen idealiter onder één USP-paraplu.

4. Positioneer u in contrast met concurrenten

Uw USP moet duidelijk aangeven aan klanten hoe u hun behoeften beter zult vervullen in vergelijking met uw concurrenten.

Zodra u uw sterktes en hoe ze oplossingen bieden die klanten nodig of willen hebben, heeft geïdentificeerd, bekijk dan uw concurrenten. Identificeer de sterktes en zwaktes van uw concurrenten en contrasteer ze direct met wat u verkoopt. Hierdoor kunt u vaststellen hoe u zich onderscheidt om een ​​niche-vraag te vervullen. Uw differentiatoren kunnen subtiel zijn.

Biedt u klanten een beter online ervaring dan uw concurrenten?

Maakt u het voor klanten makkelijker om toegang te krijgen tot uw producten of diensten dan uw concurrenten?

Biedt u klanten een unieke garantie of service die uw concurrenten niet bieden?

Houd in gedachten dat uw USP zich kan ontwikkelen en veranderen naarmate uw bedrijf groeit en zich aanpast aan de veranderende marktomstandigheden. Blijf uw USP regelmatig evalueren en bijwerken om ervoor te zorgen dat het altijd relevant is voor uw klanten en uw bedrijf.

 

Logica van Smart-Site = in Google met Google! | UP-TO-DATE Smart-Site

Wie wil scoren in Google, kiest voor een Smart-Site van UP-TO-DATE WebDesign. Die bouwen we volledig met Google diensten. Je vindbaarheid vaart er wel bij!

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak