2023: Het jaar van AI in 9 momenten


De opkomst van generatieve AI

ChatGPT, gelanceerd eind 2022, markeerde 2023 ontegenzeggelijk als het jaar waarin generatieve AI het publieke bewustzijn in greep kreeg. Niet alleen bereikte ChatGPT nieuwe hoogte- en dieptepunten, maar ook andere ingrijpende veranderingen, zoals rivaliserende producten en schokkende schandalen, zorgden voor opschudding. Terwijl het jaar ten einde loopt, blikken we terug op de negen belangrijkste gebeurtenissen in AI van de afgelopen twaalf maanden.

Concurrenten van ChatGPT versnellen

De snelle groei van ChatGPT zette zijn rivalen aan tot haast. Google introduceerde in februari Bard, zijn eigen AI-chatbot, en een dag later onthulde Microsoft Bing Chat. Echter, Bing Chat worstelde met zogenaamde "hallucinaties", terwijl Google Bard ook zijn eigen uitdagingen had. De snelle reacties van deze techreuzen benadrukten de gevaren van misinformatie door AI.

GPT-4 maakt impact

GPT-4, gelanceerd in maart, bracht grote veranderingen met zich mee, waaronder visuele input en een langere context. Hoewel GPT-4 momenteel achter een betaalmuur zit, heeft het toch een aanzienlijke impact gehad op AI. Dit werd onderstreept toen Google in december zijn Gemini LLM introduceerde, die beweerde GPT-4 te overtreffen.

AI-gegenereerde afbeeldingen misleiden het publiek

Een gemanipuleerde afbeelding van Paus Franciscus in een grote witte pufferjas, gemaakt door Pablo Xavier met AI-generator Midjourney, veroorzaakte opschudding. Dit benadrukte hoe overtuigend AI-beeldgeneratoren kunnen zijn. Andere controversiële afbeeldingen, zoals die van Donald Trump in hechtenis, wezen op de risico's van AI in gevoelige onderwerpen.

Petitie Tegen AI-risico's

In maart 2023 werd een open brief gepubliceerd door vooraanstaande techleiders, waarin werd opgeroepen tot een pauze van minstens zes maanden in de ontwikkeling van AI-systemen krachtiger dan GPT-4. De brief benadrukte de potentiële risico's van AI, waaronder werkloosheid en controleverlies over onze beschaving.

ChatGPT krijgt internettoegang

OpenAI kondigde verschillende plug-ins aan waardoor ChatGPT toegang tot het internet kreeg, waaronder de Browsing through Bing plug-in. Dit betekende een aanzienlijke verbetering van de mogelijkheden van de chatbot.

Windows introduceert nieuwe Copilot

Microsoft bleef innoveren met de introductie van Copilot, diep geïntegreerd in Windows 11 en andere Microsoft-producten. Copilot diende als een digitale assistent, in staat tot diverse taken zoals het creëren van afbeeldingen en samenvatten van vergaderingen.

Academische wereld en AI

Een incident aan de Texas A&M University-Commerce illustreerde de verwarring rond AI. Een professor beschuldigde zijn studenten onterecht van het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van hun werkstukken, wat leidde tot een discussie over de betrouwbaarheid van AI in het detecteren van plagiaat.

Hollywood vs. AI

De Writers Guild of America ging in staking uit bezorgdheid dat studio's hen zouden vervangen door AI. De staking leidde tot significante concessies van de studios, waaronder afspraken dat AI niet gebruikt zou worden voor het schrijven van materiaal.

Het Sam Altman incident

In november werd Sam Altman, CEO van OpenAI, onverwacht ontslagen. Dit leidde tot grote onrust binnen het bedrijf en in de AI-gemeenschap. Uiteindelijk werd Altman heraangesteld, maar het incident weerspiegelt de hysterie en fascinatie die AI in 2023 veroorzaakte.

 

OpenAI - Wikipedia

Het hoofdkantoor is gehuisvest in de Pioneer Building in San Francisco, een gebouw dat gedeeld wordt met Neuralink, een andere start-up van Elon Musk.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak