Wat is een blog of een weblog?


Volgens Wikipedia is "een weblog of blog een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten."

Dit laatste doen we niet omdat er al genoeg reactiemogelijkheden bestaan op de verschillende social media waar we eveneens gebruik van maken en zo vrijwaren we de blogs in één klap van "vervelende" commentaren.

Wanneer we een kijkje nemen naar de website www.barackobama.com herkennen we hier ook meteen een blog op de homepage en is de rechterkolom eveneens voorzien met Social Media en verschillende call-to-action's.

Tot 2010 was een blog slechts een één-pagina-site die inderdaad publicaties in omgekeerde chronologische volgorde liet zien. Vanaf toen werd het echter ook mogelijk om extra pagina's te creëren zoals een traditionele website.

Terwijl succesvolle website softwarepaketten als Drupal en Joomla ook gestoeld zijn op de aanmaak van pagina's en artikels, zijn nu de blogging softwarepakketten als Google Blogger en Wordpress gestoeld op de aanmaak van artikels en pagina's. U merkt het, het wordt steeds moeilijker om nog een onderscheid te maken.

Ontdek de nieuwe generatie Smart-Sites

Beter scoren online?

​​​​​​​Wij helpen u  graag verder.