Met de feestdagen in het vooruitzicht hebben de meeste mensen nog heel wat voorbereidingen te treffen om aan de feesten te starten. Nu de Black Friday en Cyber Monday gekte (extreme kortingsdagen) uit de USA zijn overgewaaid naar ons, is het voor velen het aangewezen moment om met mooie kortingen (online) te shoppen om zo tijd en geld te besparen voor de komende maand.
Het is net die "gekte" waar een oplichter handig gebruik van probeert te maken. Door je te verblinden met extreem goede voorwaarden en kortingen trap je vandaag of maandag misschien net iets sneller in de val dan op andere dagen. Extra waakzaamheid is dus op zijn plaats. 5 dingen waar je zeker op moet letten:
1 Vertrouw niet blindelings de kortingen
Je kent ze wel: Eerst 150 euro -> NU slechts 25 euro. Als je denkt dat de originele prijs behoorlijk hoog lag dan kan dat wel eens kloppen. Uit een studie van Which? bleek dat de prijzen van bepaalde gadgets en electronica soms zelfs lager waren in de weken voor de kortingsdagen, dan tijdens de kortingsdagen. Iets waar Testaankoop ook jaarlijks meldingen van maakt tijdens onze solden.
2 Koop bij betrouwbare webshops
Een uitstekende korting gevonden via een webshop waarbij het bedrijf aan de andere kant van de wereld gevestigd is? Onderwerp het bedrijf dan aan een grondige Google-screening voor je je geld zomaar uit handen geeft. Check of er ergens op het net reviews zijn van shoppers die al ervaring met hen hebben.Daarnaast bestaan er ook heel wat frauduleuze websites die door oplichters werden gemaakt om snel een euro te verdienen aan slecht geïnformeerde consumenten. Enkele zaken waar je een onbetrouwbare website aan kan herkennen:
- Het bedrijf is enkel via email te bereiken
- De website werkt slecht of is niet mooi afgewerkt.
- De website biedt weinig producten aan tegen enorme (en onrealistische) kortingen
- Je bestelling verloopt via een invulformuliertje
- Er staan schrijffouten in de teksten
- De betaling verloopt via een pagina die niet als "veilig" aangeduid wordt door Google
3 Betaal veilig
Waar je ook een betaling doet, kies steeds voor een veilige betalingsmethode. Dan bedoel ik een betaling via creditcard, via Bancontact of via Paypal. Betaal nooit rechtstreeks via een overschrijving. Tenzij je met een lokale handelaar werkt uiteraard.Creditcard is waarschijnlijk de veiligste manier omdat je zo nog melding kan maken van een bestelling die je nooit hebt ontvangen en de betaling betwist.
4 Geef nooit je wachtwoorden of pincodes uit handen
Niemand heeft het recht om telefonisch of via internet je te vragen om rechtstreeks je gegevens aan hen te bezorgen. Antwoord niet op dergelijke telefoons of emails en verlaat onmiddellijk websites die dit van je vragen! Geen enkel modern bedrijf, bank of instantie zal dit doen. Indien dit toch gevraagd wordt kan je dit melden bij het Belgisch of het Nederlands meldpunt voor internetoplichting.
5 Klik niet op vreemde linken
Of je nu via je laptop, telefoon, tablet of zelfs je smart-televisie aan het surfen bent. Klik niet op linken die er verdacht uit zien. Het maakt niet uit of je ze ontvangt per mail, sms, WhatsApp, Facebook of LinkedIn: Vreemde linken kunnen schadelijke bestanden verbergen die je computer infecteren en vertragen. Denk maar terug aan het "Ransomware"virus dat een tijdje terug de ronde deed.
6 Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi
Vermijd online winkelen via openbare Wi-Fi-netwerken. Deze zijn vaak onbeveiligd, waardoor kwaadwillenden je gegevens kunnen onderscheppen. Gebruik liever je mobiele data of een beveiligd thuisnetwerk voor online aankopen.
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, zal het ook wel te mooi zijn om waar te zijn.
Dit zijn slecht enkele van de trucs die oplichters gebruiken om aan jouw geld te komen. Dit zijn overigens dingen waar je gewoon altijd waakzaam voor moet zijn, maar rond de feestdagen doen oplichters nog een extra inspanning om ons te slim af te zijn. Je bent bij deze gewaarschuwd!Nog enkele linken naar nuttige artikels. Hier kan je een overzicht vinden van al onze artikels.