Wat is de beste tijd om te posten op social media?


Een van de meest gestelde vragen is: "Wat is de beste tijd om te posten op social media?" Het is geen geheim dat een goed getimede post op social media een wereld van verschil kan maken. In een wereld waar elke seconde telt, is het cruciaal om je content op het juiste moment in de spotlight te zetten.

Laten we beginnen met een mythe uit de wereld te helpen: er bestaat niet zoiets als een universele 'beste tijd' om te posten op social media. Het hangt sterk af van je doelgroep, de platformen die je gebruikt en je bedrijfstak. Wat voor het ene bedrijf werkt, werkt misschien niet voor het andere. Dat gezegd hebbende, zijn er algemene richtlijnen die je kunnen helpen bij het kiezen van de beste tijd om te posten op social media.

Image description

Gratis Lunch & Learn "Blijf UP-TO-DATE met AI in Google” | UP-TO-DATE Events

Dit evenement biedt inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en onze toepassingen van AI in deze gebieden. Deelnemers krijgen de kans om te leren van UP-TO-DATE WebDesign en inzichten te verwerven in hoe AI kan bijdragen aan effectievere en efficiëntere online aanwezigheid.

De beste tijd om te posten op social media

Laten we eens kijken naar enkele algemene richtlijnen over de beste tijd om te posten op social media:

1. Facebook

Facebook blijft het meest populaire socialemediaplatform, dat een uitgebreid publiek van jongvolwassenen (18-29 jaar), middelbare leeftijden (30-49 jaar), en zelfs oudere volwassenen (50+) bereikt en aanspreekt. Dit platform faciliteert een diversiteit aan content, afgestemd op de uiteenlopende interesses van deze leeftijdsgroepen.

De optimale tijden voor het plaatsen van content liggen van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 13:00 uur. Woensdagen vormen hierbij een uitzondering, met een gebruikerspiek rond 15:00 uur.

2. Instagram

Instagram, vooral bekend om zijn visuele inhoud, kent periodes waarin gebruikersactiviteit piekt. Uit analyse blijkt dat berichten die geplaatst worden tussen 12:00 en 13:00 uur en tussen 19:00 en 21:00 uur, over het algemeen meer interactie ontvangen.

Dit komt overeen met momenten waarop jongvolwassenen, specifiek de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar, geneigd zijn hun smartphone te gebruiken. Om deze doelgroep effectief te bereiken, is het aan te raden content te plannen voor deze tijdstippen, waarbij aandacht is voor de interesses en de belevingswereld van deze leeftijdscategorie.

3. X (het voormalige Twitter)

Hoewel X feeds zich snel verversen, blijken er optimale tijdstippen te zijn om berichten te plaatsen om een breed publiek te bereiken, voornamelijk tussen 08:00 en 10:00 uur 's ochtends en tussen 18:00 en 20:00 uur 's avonds. Dit komt doordat het gebruik van X aanzienlijk toeneemt tijdens de spitsuren, wanneer mensen onderweg zijn naar hun werk of naar huis gaan.

Deze tijden kunnen vooral effectief zijn voor content gericht op werkende volwassenen en jonge professionals, die deze platformen waarschijnlijk het meest gebruiken tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer. Door inhoud strategisch te plannen rond deze piekuren, kunnen makers hun zichtbaarheid vergroten en een groter deel van hun doelgroep bereiken. 

4. LinkedIn

LinkedIn, voornamelijk gericht op zakelijke interactie tussen bedrijven (B2B), heeft zijn eigen unieke timing. Voor het bereiken van de professionele doelgroep, voornamelijk werkenden tussen de leeftijd van 25 tot 54 jaar, zijn de optimale tijdstippen voor het plaatsen van inhoud vlak voor en na de standaard kantooruren, namelijk tussen 08:00-10:00 uur en 16:00-18:00 uur.

Dinsdag, woensdag en donderdag onderscheiden zich als de dagen waarop content de hoogste mate van betrokkenheid genereert. Deze tijden reflecteren de routine van professionals die vaak aan het begin en het einde van hun werkdag hun LinkedIn bekijken. 

5. YouTube

Net zoals veel mensen geneigd zijn om in hun vrije tijd televisie te kijken of films te streamen, blijken de avonduren en de weekenden de optimale momenten te zijn voor het uploaden van video's op YouTube. Deze tijden komen overeen met de perioden waarin verschillende leeftijdsgroepen - van jonge tieners tot volwassenen - waarschijnlijker vrije tijd hebben om online content te consumeren.

Voor contentmakers die een brede doelgroep willen bereiken, waaronder studenten die na schooltijd beschikbaar zijn en werkende volwassenen die in de avond ontspannen, biedt het inplannen van uploads tijdens deze piekuren een strategisch voordeel. Voor een jeugdige doelgroep kunnen middaguren in het weekend effectief zijn, terwijl voor volwassenen de late avonduren op werkdagen een groter bereik kunnen genereren. 

6. Pinterest

Pinterest onderscheidt zich door de specifieke activiteiten van zijn gebruikers, die voornamelijk in de avonduren en tijdens weekenden actief zijn. Deze momenten zijn optimaal voor het delen van nieuwe berichten, aangezien gebruikers dan vaak zoeken naar inspiratie en zelf content plaatsen.

De doelgroep op Pinterest varieert breed in leeftijd, maar jongvolwassenen en volwassenen tussen de 18 en 64 jaar zijn bijzonder actief. Deze gebruikers zoeken vaak naar creatieve ideeën, DIY-projecten, recepten, en inspiratie voor binnenhuisarchitectuur. Om effectief deze doelgroep te bereiken, is het waardevol om berichten te voorzien van duidelijke, beknopte titels, kwalitatieve afbeeldingen, en hashtags die relevant zijn voor de inhoud. 

7. Snapchat

Voor effectieve communicatie via Snapchat wordt geadviseerd content te delen buiten kantooruren om. Dit zijn momenten zoals de lunchpauze, na school- of werktijd, en vooral laat in de avond. Deze tijden trekken doorgaans de meest actieve Snapchat-gebruikers, voornamelijk de jongere doelgroep tussen de 13 en 24 jaar.

8. TikTok

Met betrekking tot TikTok, het socialemediaplatform dat enorm populair is onder jongeren tussen de 13 en 24 jaar, blijkt dat het delen van inhoud het meest effectief is tijdens specifieke tijdstippen. Uit analyses komt naar voren dat berichten geplaatst vroeg in de ochtend, tussen 6:00 en 8:00 uur, en die rond 19:00 uur, een hogere interactie ontvangen.

9. WhatsApp

WhatsApp onderscheidt zich als een direct messaging applicatie eerder dan een traditioneel sociaal media platform. Dit houdt in dat het ideale moment om een bericht te versturen afhangt van wanneer jouw specifieke doelgroep het meest actief is online, met een directe respons als mogelijk resultaat.

Het is vooral relevant om te overwegen dat verschillende leeftijdsgroepen verschillende online patronen kunnen hebben. Jongeren kunnen bijvoorbeeld vaker in de avonduren actief zijn, terwijl een ouder publiek mogelijk juist in de ochtend of vroege middag bereikbaar is. 

10. Reddit

Op Reddit kan de ideale tijd om een bericht te plaatsen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het specifieke subreddit dat je kiest voor het delen van je inhoud.  Jongere gebruikers zijn bijvoorbeeld vaker laat in de avond en vroege nacht online, terwijl een oudere doelgroep mogelijk in de vroege avonduren actiever is.

Over het algemeen wordt de meeste activiteit op Reddit waargenomen van de late namiddag tot de late nacht. Om je kansen op een hogere interactie te vergroten, zou je kunnen overwegen om je posts te plannen gedurende deze perioden, rekening houdend met de tijdzone van je doelpubliek. 

11. Google My Business

Google Mijn Bedrijf wordt frequent gebruikt als zoekmachine voor lokale ondernemingen. Het delen van updates is het meest effectief wanneer uw klanten geneigd zijn naar uw bedrijf of producten te zoeken. 

Jongere doelgroepen kunnen bijvoorbeeld actiever zoeken in de avonduren, terwijl een oudere doelgroep wellicht vaker overdag zoekt. Als uw berichten actueel nieuws bevatten, is de timing minder cruciaal, maar nog steeds relevant. Het gebruik van relevante trefwoorden in uw updates en het regelmatig plaatsen van nieuwe content, kunnen ook bijdragen aan een betere vindbaarheid in Google.


Terwijl je in gedachten moet houden dat deze tijdstippen geen garantie zijn voor succes, zijn ze wel een goed startpunt. Door te experimenteren en je resultaten te monitoren, kun je je social media strategie verder verfijnen en optimaliseren.

Bij UP-TO-DATE WebDesign helpen we je graag bij het navigeren door de steeds veranderende wereld van social media. Onze Smart-Sites zijn ontworpen met jouw online aanwezigheid in gedachten. 

 

Uw website hoger in Google? De 12 troeven van onze aanpak | UP-TO-DATE WebDesign

Hoog scoren in Google, met een op-en-top veilige website, die je zelf snel en gemakkelijk up-to-date houdt? Plan snel een vrijblijvende afspraak met ons in!

ONTDEK MEER

Wat is de beste tijd om te posten op social media?

Het simpele antwoord is: Het hangt allemaal af van je doelgroep, de aard van je berichten, en het platform. Blijf experimenteren, meet je resultaten en pas je strategie aan op basis van je resultaten.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de beste tijd om te posten op social media voor jouw bedrijf? Of wil je meer weten over hoe UP-TO-DATE WebDesign je kan helpen bij het groeien van je online aanwezigheid? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Image description

Overheidssubsidies voor je online opleidingen en advies | UP-TO-DATE WebDesign

Via KMO-Portefeuille steunt de Vlaamse overheid bedrijven om online opleidingen en advies in te huren. Als erkend dienstverlener helpen wij je graag verder.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak