Google Mijn Bedrijf: 9 tips om meer klanten te bereiken online


In de huidige digitale wereld is het belangrijker dan ooit om online zichtbaar te zijn voor uw klanten. Google Mijn Bedrijf is een krachtig hulpmiddel om uw bedrijf te presenteren aan een groot publiek en meer klanten te bereiken. In dit artikel zullen we u 9 tips geven om uw online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten te bereiken via Google Mijn Bedrijf. Van het claimen en verifiëren van uw bedrijfsvermelding tot het optimaliseren van uw profiel, wij geven u de gereedschappen om uw bedrijf te laten opvallen en uw online aanwezigheid te versterken.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is je gratis bedrijfsprofiel in Google en de fundering van je onderneming online. In samenwerking met UNIZO Limburg geeft Emiel Janseen uitgebreide toelichting over de werking en de kansen die je hebt met Google My Business. Hier kan je die volledige livestream herbekijken:

Google My Business | UNIZO Limburg | Handige tips & tricks

Je Google My Business profiel is de eerste stap is naar sterke zoekresultaten in Google, dus beschouw de tips in deze video gerust is verplichte leerstof voor elke moderne ondernemer. Of je nu een grote website hebt of niet, deze tips helpen je ongetwijfeld om meer klanten te bereiken online. 

9 tips voor Google Mijn Bedrijf 

Goed gezien en gevonden worden online start met je Google Mijn Bedrijfsprofiel. Als je dit niet in orde brengt, dan zal geen enkel marketingbudget die achterstand goed kunnen maken. Zo belangrijk is dit! Volg deze 9 stappen om onmiddellijk veel meer resultaten uit Google te halen. 

1. Stel je account in op Google Mijn Bedrijf

Als u al een account heeft op Google Mijn Bedrijf, ga dan verder naar de sectie over optimalisatie. Als u dit nog niet heeft, volg dan deze stappen om uw locatie te claimen in de bedrijfsvermelding van Google:

 1. Ga naar google.com/business
 2. Klik op "Beheer nu"
 3. Voer de naam van uw bedrijf in en klik op "Volgende".
 4. Voer uw adres in. Als u een bedrijf bent dat diensten levert zonder fysieke winkel (zoals een loodgieter of een elektricien), klik dan op de selectievakjes "Ik lever goederen en diensten aan mijn klanten" en "Verberg mijn adres".
 5. Kies de hoofdcategorie van uw bedrijf. Het is belangrijk om de meest accurate categorie te kiezen die beschrijft wat u doet.
 6. Voeg uw telefoonnummer toe.
 7. Voeg de URL van uw website toe.

2. Claim en verifieer je account op Google Mijn Bedrijf

In de meeste gevallen kunt u niet kiezen welke methode voor verificatie wordt gebruikt. Google zal een kaart naar het opgegeven adres sturen en wanneer deze aankomt (meestal na ongeveer een week), logt u weer in op uw GMB-dashboard en voert u de code in om uw bedrijf te verifiëren.

Soms kunt u kiezen voor telefoonverificatie. Als u hiervoor in aanmerking komt, ziet u de optie "Verifieer per telefoon" in uw profiel. Wanneer u op de link "Verifieer nu" klikt, ontvangt u een geautomatiseerde oproep met een verificatiecode. Voer de code in en u bent klaar.

Soms zal de postkaart niet aankomen of heeft u andere problemen met de verificatie. Als u er niet uitkomt, is uw beste optie om contact op te nemen met de ondersteuning van Google Mijn Bedrijf via Twitter. Stuur een tweet naar @GoogleMyBiz en iemand van het GMB-ondersteuningsteam zal u helpen.

Zodra uw bedrijf is geverifieerd, kunt u reageren op recensies en wijzigingen aanbrengen aan uw bedrijfsinformatie.

3. Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf

Nu is het tijd om uw profiel op Google Mijn Bedrijf te optimaliseren. Meld u aan bij uw GMB-dashboard en klik op uw bedrijf.

Omdat uw GMB-profiel waardevolle details over uw bedrijf direct aan Google levert, is de beste optimalisatietactiek om zoveel mogelijk informatie te verstrekken.

Vul alles in wat u kunt. Hier zijn de elementen die u wilt optimaliseren:

 1. Gebruik de daadwerkelijke naam van uw bedrijf. Het toevoegen van extra zoekwoorden is in strijd met de voorwaarden van Google en kan leiden tot een boete voor uw vermelding.
 2. Voeg een lokaal telefoonnummer toe. Dit is een belangrijk signaal of rankingfactor dat u een legitiem lokaal bedrijf bent. Als u een oproepvolgnummer gebruikt, voer dan het volgnummer in de primaire slot in (dat is wat gebruikers zien). Voer uw daadwerkelijke lokale nummer in de secundaire slot in.
 3. Zorg dat uw openingstijden juist zijn.
 4. Schrijf een overtuigende beschrijving. Laat mensen weten wie u bent. Probeer dit gedeelte niet vol te stoppen met zoekwoorden, omdat de beschrijving geen invloed heeft op hoe u rankt in zoekresultaten.
 5. Upload veel hoge resolutie foto's. Dit omvat foto's van de buitenkant, binnenkant en productfoto's.
 6. Upload video's, als u deze heeft. Video's moeten 30 seconden of korter zijn en kleiner dan 100 MB.

4. Reageer op Google reviews en vragen via de app

Google Mijn Bedrijf maakt het voor je klanten eenvoudig om reviews te geven of vragen te stellen. Dit gebeurt rechtstreeks in Google, zonder dat zij nog naar het contactformulier of de contactpagina van je website moeten surfen. Jij moet er dus zelf voor zorgen dat je die vragen of reviews ook kan opvolgen via je smartphone.

Let er dus op dat je bij je instellingen ook aangeeft dat al deze meldingen naar je gestuurd mogen worden:Let op: Google stelt dit automatisch voor elke onderneming ter beschikking in de zoekresultaten. Mensen kunnen je nu dus al vragen stellen en reviews geven, maar jij kan er mogelijk nog niet op antwoorden. De app downloaden en die meldingen ontvangen is dus de boodschap!

Na het downloaden van de gratis app krijg je automatisch meldingen wanneer er iemand een vraag stelt of een review geeft. Zo kan je onmiddellijk en on-the-go inspelen op de wensen van je klanten, dat is pas service! Bovendien toon je zo aan Google dat je sneller reageert dan een concurrent, wat weer een invloed heeft op je algemene waardering online.

Download hier GMB voor iPhone.
Download hier GMB voor Android.

5. Voeg 360° beelden toe van je bedrijf 

Het kan dat de beelden in Google Streetview niet kloppen en je niet meteen weet waar je dit zelf kan aanpassen. De 360° beelden van de openbare weg zijn helaas exclusief het domein van Google, maar je kan nu zelf wel recente 360°-foto's publiceren via Google Mijn Bedrijf op Google Streetview en Google Maps zodat iedereen de meest actuele weergave van je onderneming in Google ziet.

Maak 360°-foto's met de camera van je telefoon of een gecertificeerde Street View Ready-camera zoals de Insta 360. Je kan dit zelf toevoegen in je Google My Business profiel bij het tabje 'informatie'.

We hebben zelf deze 360° foto van ons nieuw kantoor genomen met de Insta 360 One. Je kan hier met je duim of de muis het beeld vasthouden en een kijkje nemen in het kantoor van onze redactie.

6. Deel Google review links om positieve reviews te ontvangen

Google reviews hebben een grote impact op je vindbaarheid in Google. Google houdt hier namelijk rekening mee in zijn ranking, waardoor een bedrijf met goede en kwalitatieve Google Reviews beter zal scoren in de zoekresultaten dan een bedrijf met weinig of geen reviews. Deel dus de link naar je Google reviews met klanten zodat zij je kunnen helpen om hoger te klimmen in de zoekresultaten.

Zo werkt het:

 1. Log in op Google My Business
 2. Selecteer de locatie die je wil beheren
 3. Klik op "home"
 4. Klik op de knop "meer reviews ontvangen"
 5. Deel de link met je klanten

Denk er aan: als je vandaag geen strategie hebt voor het verzamelen van goede Google Reviews, dan ben je aan het wachten op de slechte. 

7. Toon berichten (veel) langer dan 7 dagen

Een GMB bericht blijft ongeveer 7 dagen zichtbaar op jouw profiel en in de zoekresultaten. Het is dan ook de bedoeling dat je regelmatig nieuwe berichten deelt. Toch is dat niet altijd even handig.

Je kan dit omzeilen door een evenement te maken van je bericht. Dit blijft namelijk staan tot het event voorbij is. Als je dit een beetje slim aanpakt kan je het evenement een jaartje voorop plannen. Hierdoor zal de post tot 12 maanden zichtbaar blijven in de zoekresultaten van Google.

Zo tonen wij bijvoorbeeld onze referenties het hele jaar rond, in de zoekresultaten van Google: 8. Maak gratis een Google site

Je wilt online de juiste informatie online verspreiden én goed gevonden worden in de zoekresultaten. Nu kan je via Google Mijn Bedrijf een gratis "mini-website" samenstellen met de informatie in je Google My Business. Zo worden je aanbod, nieuws, evenementen, reviews en referenties mooi en overzichtelijk weergegeven online Tenslotte geef je je klanten ook meer mogelijkheden om jouw bedrijf te bereiken. Bellen, berichten of reviews? Dankzij de website van Google Mijn Bedrijf kan het allemaal.

Hier kan je op YouTube zien hoe het werkt.

Deze mini-website is ideaal voor starters of bedrijven met verouderde, simpele websites die bijvoorbeeld nog steeds niet mobielvriendelijk zijn. Denk er aan dat dit een basis website is met slechts beperkte mogelijkheden. Het helpt je om lokaal beter gevonden te worden, maar je bereik is beperkt als je enkele postcodes verderop ook goed gevonden wil worden in Google.

9. Post regelmatig nieuwe berichten

Om relevant te blijven in Google moet je regelmatig nieuwe projecten, aanwervingen of interessante artikels delen via je website, nieuwsbrieven en je social media kanalen. Zo bereik je niet alleen je klanten, maar toon je ook aan Google dat je up-to-date bent en actuele informatie aanbiedt online. Via de Google My Business app kan je dit zelf gemakkelijk doen via de tab 'berichten': Je kan het bericht ook delen via je social media kanalen of per email: Met deze tips kan je alvast aan de slag om in jouw regio beter gevonden te worden in Google. Goed gevonden worden in Google is natuurlijk heel belangrijk, maar je klanten bereiken via social media en nieuwsbrieven is ook een must. Wil je nog een stap verder gaan met Google en ook je social media en nieuwsbrieven automatiseren via Google diensten? Dan is een Smart-Site, 100% gebouwd met Google diensten, misschien wel wat je zoekt 👇🏻

 

Website laten maken | 100% in Google | UP-TO-DATE WebDesign

Website laten maken? Wij maken uw website 100% met Google diensten & automatiseren al uw social media en nieuwsbrieven met onze app.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak