Het Einde van de Barcode: QR-code neemt het Over in 2027


De bekende streepjescodes die we op producten vinden, zullen over vier jaar volledig vervangen zijn door QR-codes van GS1. Deze verandering biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel leveranciers als retailers als marketeers. De QR-code zal fungeren als een link tussen de offline en online wereld, waardoor consumenten toegang krijgen tot uitgebreide productinformatie, herkomstgegevens, recyclingopties en instructievideo's. De mogelijkheden zullen onbegrensd zijn en de QR-code kan veel meer informatie bevatten dan de traditionele streepjescode.

De QR-code als Brug tussen Online en Offline Wereld

De QR-code biedt nieuwe mogelijkheden voor retailers om klanten te voorzien van nuttige informatie. Door links naar online productinformatie en instructievideo's in de QR-code op te nemen, kunnen consumenten snel antwoorden vinden op hun vragen. Bijvoorbeeld, bij de aanschaf van een schuurmachine kunnen gebruikers met hun telefoon de QR-code scannen en instructies krijgen over het schuren van de vensters en het recyclen van de accu aan het einde van zijn levensduur.

Ook kunnen retailers de QR-code gebruiken voor marketingacties en promoties, waardoor klanten gemakkelijk toegang krijgen tot aanbiedingen en kortingen. Het zal ook nieuwe perspectieven bieden voor de (digitale) marketeers qua meetbaarheid, planning, analyse en remarketing. 

Effici├źnter Voorraadbeheer en Vermindering van Verspilling

De QR-code biedt ook mogelijkheden voor beter voorraadbeheer op basis van houdbaarheidsdata. Door de houdbaarheidsdatum in de QR-code op te nemen, kunnen retailers verspilling tegengaan. Zo kunnen ze automatisch kortingen berekenen en aanbieden voor producten die bijna hun houdbaarheidsdatum bereiken, waardoor klanten worden gestimuleerd om deze producten snel te kopen.

QR-code Implementatie: Een Uitdaging voor Retailers

Het plan is om de nieuwe QR-code van GS1 tegen 2027 breed geaccepteerd te krijgen bij zowel consumenten als retailers. Consumenten zijn al klaar voor het scannen van QR-codes met hun smartphones. Echter, voor retailers betekent dit dat ze hun huidige barcodescanners moeten vervangen door moderne 2D image-scanners. Sommige retailers hebben dit al gedaan en zijn klaar om QR-codes te gebruiken voor hun private label-producten. Leveranciers die hun producten onder eigen merk verkopen, kunnen ook al beginnen met de implementatie, maar moeten rekening houden met een overgangsperiode waarin zowel de huidige barcode als de nieuwe QR-code op de verpakkingen moeten staan.

 

Future of Barcodes

The Future of Barcodes omvat het project van GS1 Belgium & Luxembourg om te migreren naar 2D barcodes aan de Point-of-Sale in verschillende sectoren. Een 2D barcode is een 2-dimensionale barcode die gescand wordt met een image based scanner. Het is een zeer kleine barcode die enorm veel data kan bevatten en zeer makkelijk leesbaar is. De GS1 DataMatrix en de QR Code zijn voorbeelden van 2D barcodes.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak