De 15 belangrijkste technologische trends voor 2024


De technologische vooruitgang lijkt steeds sneller te gaan, en wat eens toekomstmuziek leek, staat nu aan onze virtuele deur te kloppen. Het jaar 2024 markeert een nieuw tijdperk van innovatie en disruptie, waarbij technologieën die lang in ontwikkelingsfases verkeerden nu werkelijkheid worden en de fundamenten van onze maatschappij herschikken.

In dit artikel bieden we een blik op de verwachtingen voor 2024, waar we de 15 meest invloedrijke technologische trends opsommen die niet alleen de zakelijke landschappen zullen transformeren, maar ook ons dagelijks leven enorm zullen veranderen. We staan aan de vooravond van een toekomst waar kunstmatige intelligentie niet alleen een begrip is, maar een volwaardige persoonlijke assistent, waar de grenzen van de digitale en fysieke wereld vervagen door augmented reality, en waar blockchain de fundering voor een nieuw web legt.

Blijf lezen om te ontdekken hoe deze technologische trends uw bedrijf kunnen helpen om te groeien en te innoveren in een snel veranderende wereld.

1. Kunstmatige intelligentie en machine learning

Kunstmatige intelligentie (KI) en machine learning (ML) zijn twee termen die vaak hand in hand gaan en die tegenwoordig steeds vaker in het nieuws zijn. Maar wat betekenen deze termen precies en wat is het verschil tussen de twee?KI is een verzamelterm voor alle technologieën die computers in staat stellen om taken uit te voeren die normaal gesproken alleen mensen zouden kunnen doen. Dit kan gaan om het verstaan van spraak, het herkennen van gezichten, het maken van beslissingen of het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen. KI is dus gericht op het simuleren van menselijk intelligentiegedrag.

ML is een onderdeel van KI en richt zich op het ontwikkelen van computerprogramma's die in staat zijn om vanzelf te leren. Dit gebeurt door het verzamelen van data en het herkennen van patronen in die data. Op basis hiervan kunnen de programma's zelf beslissingen maken of voorspellingen doen. ML is dus gericht op het automatiseren van het leerproces.

Een voorbeeld van hoe KI en ML samenkomen, is het gebruik van KI in zelfrijdende auto's. Door middel van sensoren en camera's verzamelen de auto's data over hun omgeving, zoals de positie van andere voertuigen, de positie van verkeersborden en de wegmarkeringen. Door middel van ML worden deze data verwerkt en worden beslissingen gemaakt over bijvoorbeeld het remmen, het sturen of het wisselen van rijstrook.

Image description

SIMA van Google toont de toekomst van AI in bedrijfstoepassingen

Google leert SIMA te gamen als een mens, door taken uit te voeren en instructies op te volgen, en toont zo een toekomst waarin AI zich aanpast aan onze manier van werken. Denk aan AI integraties met software zonder koppelingen of API

KI en ML zijn dus twee belangrijke technologieën die steeds vaker worden toegepast in allerlei verschillende gebieden, zoals de gezondheidszorg, de financiële sector en de transportindustrie. Hoewel deze technologieën veel mogelijkheden bieden, zijn er ook zorgen over de mogelijke gevolgen ervan, zoals het verlies aan banen en het ontstaan van een oneerlijke samenleving. Het is daarom belangrijk om deze ontwikkelingen goed te blijven volgen en te beslissen hoe we deze technologieën op een verantwoorde manier kunnen inzetten.

2. The Internet of Things

Het internet of things, ook wel bekend als het IoT, is een term die steeds vaker in het nieuws is. Maar wat betekent deze term precies en wat zijn de gevolgen ervan?

Het IoT verwijst naar het verbonden zijn van alledaagse voorwerpen, zoals koelkasten, thermostaten, beveiligingscamera's en zelfs koffiezetapparaten, met het internet. Dit betekent dat deze voorwerpen in staat zijn om gegevens te verzamelen en te versturen via het internet, wat betekent dat ze op afstand bediend kunnen worden.Het IoT heeft veel mogelijkheden, zoals het vergemakkelijken van onze dagelijkse taken, het verminderen van energieverbruik en het verbeteren van de efficiëntie op het werk. Bijvoorbeeld, een koelkast die is verbonden met het internet kan boodschappenlijstjes maken op basis van wat er op dit moment in de koelkast aanwezig is, en een thermostaat die is verbonden met het internet kan op afstand worden aangepast om energie te besparen.

Er zijn echter ook zorgen over de gevolgen van het IoT, zoals de beveiliging van de verzamelde gegevens en de privacy van de gebruikers. Er zijn ook zorgen over de mogelijke afhankelijkheid van deze technologie en het ontstaan van een "slimme" samenleving waarbij alles is verbonden met het internet.

 

Why is the Internet of Things Important to our Everyday Lives?

From connected home hubs, smart thermostats, and remote door locks, you probably already know how helpful the Internet of Things is in your everyday life.

Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen van het IoT goed in de gaten te houden en te beslissen hoe we deze technologie op een verantwoorde manier kunnen gebruiken. Het is ook belangrijk om te blijven nadenken over de mogelijke gevolgen van het IoT en te werken aan oplossingen om deze te verminderen.

3.  Virtual en augmented reality

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) zijn twee termen die steeds vaker in het nieuws zijn en die vaak worden gebruikt in de context van gaming en entertainment. Maar wat betekenen deze termen precies en hoe zijn ze verschillend?

augmented reality
augmented reality

VR is een technologie waarbij een gebruiker helemaal in een virtuele wereld wordt ondergedompeld door middel van een VR-bril of een headset. De gebruiker kan zich in deze wereld bewegen en interacteren met virtuele objecten, alsof ze er echt zijn. VR wordt vaak gebruikt in games, maar ook in andere toepassingen zoals het simuleren van situaties voor training of ontspanning.

AR is een technologie waarbij digitale informatie wordt geplaatst in je zicht, bovenop de echte wereld, zodat de gebruiker deze informatie kan zien door middel van een smartphone, tablet of speciale bril. AR kan worden gebruikt om bijvoorbeeld informatie te tonen over bezienswaardigheden tijdens het reizen, of om digitale objecten in een spel te laten verschijnen in de echte wereld.

Hoewel VR en AR vaak samen worden genoemd, zijn ze dus wel degelijk verschillend. VR neemt de gebruiker helemaal mee naar een virtuele wereld, terwijl AR de echte wereld aanvult met digitale informatie. Beide technologieën hebben veel mogelijkheden en worden steeds vaker toegepast in allerlei verschillende gebieden, zoals gaming, onderwijs, training en entertainment. Het is daarom zeker de moeite waard om de ontwikkelingen van VR en AR te blijven volgen en te zien wat de toekomst voor deze technologieën in petto heeft.

4.  Blockchain-technologie

Blockchain is een relatief nieuwe technologie die steeds vaker in het nieuws is en die veel mogelijkheden biedt. Maar wat is blockchain precies en wat zijn de gevolgen ervan?

Blockchain is een digitale database die bestaat uit een groot aantal gekoppelde blokken met informatie. Deze blokken bevatten bijvoorbeeld transactiegegevens of andere soorten gegevens, en zijn op een beveiligde manier met elkaar verbonden. Dit betekent dat de gegevens in een blockchain niet zomaar kunnen worden gewijzigd of verwijderd, wat de integriteit ervan garandeert.Blockchain wordt vaak geassocieerd met cryptocurrencies, zoals Bitcoin, maar de technologie heeft ook andere toepassingen. Zo kan blockchain bijvoorbeeld worden gebruikt voor het bijhouden van productieketens, het versturen van geld naar andere landen of het opslaan van medische gegevens.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van blockchain, zoals een verhoogde transparantie, een vermindering van fouten en een vermindering van de kosten voor het verwerken van transacties. Er zijn echter ook zorgen over de mogelijke gevolgen van blockchain, zoals het verlies aan banen en het ontstaan van een oneerlijke samenleving.

 

Blockchain’s Effect on Business | GetSmarter Blog

Blockchain technology has the potential to impact business models in revolutionary ways. Explore blockchain’s powerful business applications.

Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen van blockchain goed in de gaten te houden en te beslissen hoe we deze technologie op een verantwoorde manier kunnen gebruiken. Het is ook belangrijk om te blijven nadenken over de mogelijke gevolgen van blockchain en te werken aan oplossingen om deze te verminderen.

5. 5G technologie 

5G is de nieuwste generatie mobiele telecommunicatietechnologie die momenteel wordt ontwikkeld en geïmplementeerd. 5G belooft snellere verbindingen, lagere latencies (vertraging) en een groter bereik dan de huidige 4G-technologie, wat veel mogelijkheden biedt voor toepassingen in allerlei verschillende gebieden.Een van de belangrijkste voordelen van 5G is de hogere bandbreedte, wat betekent dat er meer gegevens tegelijkertijd verstuurd kunnen worden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in realtime video te streamen zonder vertraging, of om te werken met zware bestanden zonder dat de verbinding traag wordt.

5G kan ook worden gebruikt voor het aansturen van autonome voertuigen, het op afstand uitvoeren van medische procedures en het verbinden van allerlei soorten apparaten in het Internet of Things (IoT). 5G kan daarom een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de efficiëntie en het verminderen van kosten in allerlei verschillende industrieën.

Er zijn echter ook zorgen over de mogelijke gevolgen van 5G, zoals de straling die afgegeven wordt door de 5G-antennes en de kwetsbaarheid van het netwerk voor cyberaanvallen. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen van 5G goed in de gaten te houden en te beslissen hoe we deze technologie op een verantwoorde manier kunnen gebruiken.


In sommige landen is 5G al geïmplementeerd, terwijl in andere landen nog wordt gewacht op de implementatie. Het is zeker de moeite waard om de ontwikkelingen van 5G te blijven volgen en te zien wat de toekomst voor deze technologie in petto heeft.

6. Cybersecurity

Cybersecurity is een belangrijk onderwerp in de huidige digitale wereld, aangezien steeds meer aspecten van ons leven online plaatsvinden en we steeds afhankelijker worden van internet. Maar wat is cybersecurity precies en waarom is het belangrijk?Cybersecurity omvat alle maatregelen die genomen worden om het gebruik van internet, computers en andere digitale systemen te beschermen tegen cyberaanvallen en andere vormen van misbruik. Dit kan gaan om het beveiligen van websites, het beschermen van persoonlijke gegevens of het voorkomen van virussen en malware.


Er zijn veel verschillende soorten cyberaanvallen, zoals phishing, ransomware en DDoS-aanvallen. Deze aanvallen kunnen leiden tot financiële verliezen, het verlies van vertrouwelijke informatie of zelfs het uitvallen van hele systemen. Cybersecurity is daarom belangrijk om deze aanvallen te voorkomen en om de gevolgen ervan te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om cybersecurity te verbeteren, zoals het gebruik van firewalls, het wijzigen van wachtwoorden en het updaten van software. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van de risico's van het gebruik van internet en om te leren hoe deze risico's te verminderen.

 

Beveilig uw Google, Facebook, LinkedIN en Twitter accounts tegen hackers | UP-TO-DATE WebDesign

Beveilig uw Google, Facebook, LinkedIN en Twitter accounts tegen hackers

Cybersecurity is een belangrijk onderwerp dat niet alleen van belang is voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Het is daarom zeker de moeite waard om je bewust te zijn van de mogelijke risico's van het gebruik van internet en om de nodige maatregelen te nemen om jezelf te beschermen.

7. Slimme steden

Smart cities zijn steden die gebruikmaken van technologieën zoals het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie (KI) om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren en de efficiëntie van de stad te verhogen. Maar wat betekent dit precies en wat zijn de voordelen van smart cities?Een smart city maakt gebruik van sensoren en andere technologieën om data te verzamelen over bijvoorbeeld het verkeer, het energieverbruik, het milieu en het gebruik van openbare voorzieningen. Deze data wordt verwerkt door middel van KI en kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het verkeer te reguleren, het energieverbruik te verminderen of de levenskwaliteit te verbeteren.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van smart cities, zoals een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, een vermindering van de kosten voor het beheer van de stad en een verbetering van de levenskwaliteit van de bewoners. Smart cities kunnen ook helpen om te voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar woningen en openbare voorzieningen in stedelijke gebieden.


Als we de juiste keuzes maken, kunnen smart cities een belangrijke rol spelen in het verbeteren van onze levenskwaliteit en het behalen van duurzame doelen. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen van smart cities goed in de gaten te houden en om te beslissen hoe we deze technologieën op een verantwoorde manier kunnen gebruiken en implementeren in 'low tech' steden wereldwijd.

8. Zelfrijdende voertuigen

Autonome voertuigen, ook wel bekend als zelfrijdende voertuigen, zijn voertuigen die in staat zijn om zichzelf te besturen zonder menselijke inmenging. Deze voertuigen maken gebruik van technologieën zoals sensoren, GPS en kunstmatige intelligentie (KI) om hun omgeving te waarnemen en te navigeren.Autonome voertuigen hebben veel mogelijkheden, zoals het verminderen van het aantal verkeersongelukken, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verbeteren van de efficiëntie van vervoer. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het transport van goederen, het vervoer van passagiers of zelfs het uitvoeren van kleine klussen.

Er zijn echter ook zorgen over de mogelijke gevolgen van autonome voertuigen, zoals het verlies aan banen en het ontstaan van een oneerlijke samenleving. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen van autonome voertuigen goed in de gaten te houden en te beslissen hoe we deze technologie op een verantwoorde manier kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door maatregelen te nemen om de beveiliging en privacy van de gebruikers te waarborgen, of door te werken aan oplossingen voor het verlies aan banen.

 

Will fully autonomous cars on our roads ever be a reality?

Despite lofty ambitions, some experts are beginning to doubt self-driving cars will ever be let loose on our roads without human supervision.

Hoewel autonome voertuigen momenteel nog niet overal beschikbaar zijn, zijn ze wel al geïmplementeerd in sommige steden en gebieden. Het is zeker de moeite waard om de ontwikkelingen van autonome voertuigen te blijven volgen en te zien wat de toekomst voor deze technologie in petto heeft. Als we de juiste keuzes maken, kunnen autonome voertuigen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van onze levenskwaliteit en het behalen van duurzame doelen.

9. Biotechnologie

Biotechnologie is een veld dat zich bezighoudt met het gebruik van biologische processen, organismen of systemen om producten en diensten te ontwikkelen. Dit kan gaan om het maken van medicijnen, het produceren van voedsel of het verminderen van de milieueffecten van industriële processen.Er zijn veel voordelen aan het gebruik van biotechnologie, zoals het verminderen van het gebruik van chemicaliën en andere schadelijke stoffen, het verbeteren van de voedselproductie en het oplossen van gezondheidsproblemen. Biotechnologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om medicijnen te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op het bestrijden van bepaalde ziektes, of om voedsel te produceren dat beter geschikt is voor mensen met allergieën.

Er zijn echter ook zorgen over de mogelijke gevolgen van biotechnologie, zoals het ontstaan van nieuwe ziektes, het verlies aan biodiversiteit en het ontstaan van een oneerlijke samenleving. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen van biotechnologie goed in de gaten te houden en te beslissen hoe we deze technologie op een verantwoorde manier kunnen gebruiken.


Biotechnologie is een snelgroeiend veld dat steeds vaker in het nieuws is. Het is zeker de moeite waard om de ontwikkelingen van biotechnologie te blijven volgen en te zien wat de toekomst voor deze technologie in petto heeft.

10. Drones

Drones zijn steeds vaker te zien in het dagelijks leven. Drones maken gebruik van luchtvaarttechnologie om zichzelf te bewegen en kunnen worden ingezet voor allerlei verschillende doeleinden. Maar wat zijn de toepassingen van drones in het dagelijks leven en wat zijn de voordelen hiervan?Een van de belangrijkste toepassingen van drones is het uitvoeren van inspecties en het verzamelen van data. Drones kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om inspecties uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals op daken of op hoge bomen. Ze kunnen ook worden gebruikt om data te verzamelen over bijvoorbeeld het milieu, de landbouw of de infrastructuur.

Daarnaast worden drones ook steeds vaker gebruikt voor het vervoer van goederen, het uitvoeren van reddingsmissies en het verzorgen van entertainment. Drones kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om pakketten te bezorgen, om hulp te bieden aan mensen in gebieden met een slechte toegang tot hulpverlening, of om spectaculaire shows te geven.

 

How Drones Are Changing the Business World

The economic impact associated with unmanned aerial vehicle (UAV) integration consists of job creation and billion-dollar growth.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van drones, zoals een vermindering van de kosten en het risico van bepaalde taken, een verbetering van de efficiëntie en het verminderen van de belasting van het milieu. Het is daarom zeker de moeite waard om de ontwikkelingen van drones te blijven volgen en te zien wat de toekomst voor deze technologie in petto heeft.

11. Virtual Assistants

Virtual assistants zijn computerprogramma's die zijn ontworpen om mensen te helpen bij het uitvoeren van taken en het beantwoorden van vragen. Ze worden vaak gebruikt op smartphones en computers, en kunnen worden geactiveerd via spraak of tekst. Er zijn veel verschillende soorten virtual assistants beschikbaar, waaronder Amazon's Alexa, Apple's Siri, en Google's Assistant.Virtual assistants zijn handig omdat ze snel antwoord kunnen geven op vragen, informatie kunnen opzoeken, en taken kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld, je kunt een virtual assistant vragen om een alarm te zetten voor de volgende ochtend, om het weer te checken, of om een spelletje te doen. Virtual assistants zijn ook in staat om specifieke opdrachten te geven, zoals het sturen van een e-mail of het afspelen van muziek.

Er zijn ook virtual assistants die zijn ontworpen om specifieke taken uit te voeren, zoals het beantwoorden van klantvragen voor een bedrijf of het helpen bij het boeken van vluchten en hotels. Deze virtual assistants zijn vaak gebaseerd op kunstmatige intelligentie en zijn in staat om zich te ontwikkelen en te leren van de interacties die ze hebben met gebruikers.

 

De beste SIRI spraakcommando's die iedereen moet kennen | UP-TO-DATE WebDesign

De beste SIRI spraakcommando's die iedereen moet kennen

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van virtual assistants. Ten eerste zijn ze altijd beschikbaar, wat betekent dat je ze kunt gebruiken wanneer je maar wilt. Ten tweede zijn ze snel en efficiënt, omdat ze niet hoeven te wachten tot iemand beschikbaar is om een taak uit te voeren of een vraag te beantwoorden. Ten derde kunnen ze mensen helpen om hun tijd efficiënter te gebruiken, omdat ze taken kunnen automatiseren die anders tijdrovend zouden zijn.

Er zijn echter ook bezwaren tegen het gebruik van virtual assistants. Ten eerste zijn ze afhankelijk van internetverbinding om te werken, wat betekent dat ze niet altijd beschikbaar zijn als je geen verbinding hebt. Ten tweede kan het moeilijk zijn om de juiste virtual assistant te kiezen, omdat er zoveel verschillende opties zijn. Ten derde kan het gebruik van virtual assistants ervoor zorgen dat mensen afhankelijk worden van technologie en dat ze minder interactie hebben met echte mensen.

12. Meer duurzame technologie

Tenslotte zullen we in 2024 een duwtje zien naar meer duurzame technologie. Velen van ons (als niet de meesten) zijn verslaafd aan technologie zoals onze smartphones, tablets en computers - maar waar komen de componenten vandaan om onze favoriete gadgets te produceren? Mensen zullen meer nadenken over waar de zeldzame aardcomponenten voor dingen als computerchips vandaan komen en hoe we ze consumeren.

We gebruiken ook clouddiensten zoals Netflix en Spotify, die nog steeds draaien in enorme datacentra die enorme hoeveelheden energie verbruiken.

In 2024 zullen we een verdere poging zien om de transparantie van de supply chain te verhogen, aangezien consumenten eisen dat de producten en diensten waarin ze investeren energie-efficiënt zijn en worden ondersteund door duurzamere technologie.

 

Sustainability in the tech industry: The hidden problem and how to tackle it

Businesses are constantly innovating towards a better tomorrow—to compete, win customers, and expand into new territories. However, to exist and grow in tomorrow’s world, organisations must adopt sustainability. Priyanka Roy, enterprise evangelist, ManageEngine outlines the steps that organisations in the IT sector can implement to adopt a sustainable approach.

13. Quantum Computing

Quantumcomputers zijn niet langer een concept dat tot de verbeeldingen spreekt, maar worden langzaam maar zeker onderdeel van onze realiteit. Deze futuristische machines hebben de mogelijkheid om uitdagingen, die voor traditionele computers niet haalbaar zijn, te overwinnen dankzij het gebruik van quantum bits, ook wel bekend als qubits.

In plaats van te werken met bits die zich beperken tot een staat van 0 of 1, heeft elke qubit de potentie om een oneindig aantal staten te vertegenwoordigen. Dit maakt quantumcomputers extreem krachtig en in staat om complexe problemen veel sneller op te lossen.

Het belangrijkste potentieel van quantumcomputing kan worden waargenomen in gebieden als materiaalwetenschap, waar de nauwkeurige simulatie van complexe moleculen het ontwerp van nieuwe materialen en geneesmiddelen kan betekenen. Daarnaast maken optimalisatieproblemen die te complex zijn voor klassieke computers, zoals routeplanning en logistieke problemen, gebruik van de mogelijkheden van quantumcomputers om snellere en meer efficiënte oplossingen te bieden.

Op het gebied van financiën kunnen quantumcomputers helpen bij het modelleren van complexe financiële systemen, bij het voorspellen van marktbewegingen of bij het optimaliseren van beleggingsportefeuilles, met een precisie en snelheid die ongeëvenaard is door traditionele computers.

Bedrijven die de overgang naar deze geavanceerde technologie omarmen, hebben de kans om te innoveren met een snelheid die eerder ondenkbaar was, en daarmee een voorsprong te nemen op hun concurrenten in de snel evoluerende technologische landschap. Kortom, quantum computing heeft het potentieel om een nieuwe revolutie in de computerwetenschap te ontketenen en de manier waarop we de wereld begrijpen en er interactie mee hebben, radicaal te veranderen.

14. AI Ethiek en Regelgeving

Als we kijken naar de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) voor 2024, wordt het steeds duidelijker dat deze technologie niet louter een instrument is, maar een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Daarmee groeit de noodzaak voor robuuste ethische en wettelijke kaders die niet alleen innovatie bevorderen, maar ook misbruik tegengaan en het vertrouwen van het publiek versterken.

AI neemt een centrale plaats in, van slimme steden die verkeersstromen optimaliseren tot persoonlijke gezondheidsanalyses die een nieuwe dimensie van preventieve geneeskunde introduceren. Echter, met deze wijdverspreide integratie komen vragen over verantwoordelijkheid en transparantie onvermijdelijk naar voren. Wie is aansprakelijk wanneer een autonome beslissing van een AI-systeem schade veroorzaakt? Hoe waarborgen we de privacy van individuen als AI-systemen voortdurend data verzamelen en analyseren?

What the EU’s tough AI law means for research and ChatGPT

The EU AI Act is the world’s first major legislation on artificial intelligence and strictly regulates general-purpose models. The EU AI Act is the world’s first major legislation on artificial intelligence and strictly regulates general-purpose models.

 

Panelleden van Legalweek benadrukken de urgentie voor organisaties om nu al hun beleid aan te scherpen. De toekomst vraagt om ethische AI-systemen, waarbij privacy, eerlijkheid en transparantie niet slechts bijzaak zijn, maar de fundering vormen van technologische vooruitgang. Dit vereist een collaboratieve aanpak, waarbij beleidsmakers, technologen en het maatschappelijk middenveld samenwerken om normen te stellen die zowel innovatie als sociale waarden ondersteunen.

De verwachting is dat we in 2024 een meer gestructureerde aanpak van AI-regelgeving zullen zien. Dit kan variëren van internationale akkoorden over de inzet van autonome wapens tot industrie-specifieke regels die bijvoorbeeld de medische toepassingen van AI reguleren. Het doel is duidelijk: een toekomst waarin AI ten dienste staat van de mensheid en niet andersom.

15. AI gegenereerde media en deepfakes

We komen terecht in een complex medialandschap waarbij de scheidslijn tussen echt en misleidend beeldmateriaal steeds meer vervaagt. Synthetische media en deepfakes, aangedreven door kunstmatige intelligentie, zorgen voor verbeteringen die zowel fascinerend als zorgwekkend zijn. De technologische vooruitgang stelt ons in staat om hyperrealistische beelden en video's te produceren, waarbij bekende gezichten en stemmen handelingen kunnen uitvoeren of uitspraken kunnen doen die nooit echt hebben plaatsgevonden.

Voor bedrijven ligt hier een tweesnijdend zwaard: aan de ene kant openen deze technologieën de deur naar ongekende creatieve marketing en storytelling. Ze kunnen worden gebruikt om meeslepende ervaringen te creëren, historische figuren tot leven te wekken in educatieve content, of op maat gemaakte reclameboodschappen te leveren.

Echter, with great power comes great responsibility. De risico's en ethische dilemma's die samen gaan met AI gegenereerde media kunnen niet genegeerd worden. Er wordt een gevraagd aan bedrijven om waakzaam te zijn op het mogelijke misbruik van deepfakes, die kunnen leiden tot desinformatie, politieke manipulatie, of reputatieschade.

 

FEC Considers Possible Restrictions on AI and Deepfakes in Campaign Ads | Davis Wright Tremaine

The Federal Election Commission (FEC) publishes a Notice of Availability of Petition for Rulemaking seeking comment on laws and regulations that prohi

Verschillende groeperingen de Federal Election Commission benaderd om deepfakes te verbieden, en in ten minste 30 Amerikaanse deelstaten zijn er wetsvoorstellen ingediend. Grote technologiebedrijven hebben al maatregelen genomen om gebruiksbeleid rond deze technologieën aan te scherpen.

Het is duidelijk dat technologie een grote rol zal blijven spelen in ons leven en werk. De trends die we in dit artikel hebben besproken, van kunstmatige intelligentie tot het Internet of Things, zullen de manier waarop we leven en werken op fundamentele manieren veranderen. Als moderne ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze trends om ervoor te zorgen dat je mee kan profiteren van de voordelen die ze bieden.

Image description

Gratis Lunch & Learn "Blijf UP-TO-DATE met AI in Google” | UP-TO-DATE Events

Dit evenement biedt inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en onze toepassingen van AI in deze gebieden. Deelnemers krijgen de kans om te leren van UP-TO-DATE WebDesign en inzichten te verwerven in hoe AI kan bijdragen aan effectievere en efficiëntere online aanwezigheid.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak