De technologie die we gebruiken, de websites die we bezoeken en de apps die we dagelijks meerdere keren gebruiken – ze worden allemaal steeds slimmer. Deze vooruitgangen zijn opwindend omdat ze bedoeld zijn om ons leven gemakkelijker te maken, maar ze brengen ook nieuwe risico's met zich mee in onze digitale wereld. Tenslotte is data de brandstof voor het internet, en het is vooral de persoonlijke data waar deze technologiebedrijven op uit zijn.
Persoonlijke data is alles wat gebruikt kan worden om uit te zoeken wie je bent. Denk hierbij aan namen, adressen, je geboortedatum, je IP-adres, en allerlei andere informatie. Het zijn de gegevens die je veilig opgesloten wilt hebben – dus waarom heeft Generatie Z de reputatie dat het hen niet echt kan schelen?
Generatie Z is, zoals de jongeren zeggen, "chronisch online", dus het volgt dat zij de meeste informatie hebben om te beschermen. Je zou kunnen denken dat digitale privacy tegenwoordig niet veel meer betekent, of dat het geen big deal is, of misschien weet je gewoon niet waar je moet beginnen als het om bescherming gaat. Blijf lezen, dan geef ik mijn belangrijkste tips voor Generatie Z online, en waarom je cybersecurity wel belangrijk is.
Hoe staat Generatie Z tegenover cybersecurity?
Oké, ten eerste – ik moet zeggen dat ik een Millennial ben, maar dit is geen preek of een vreemd passief-agressief stuk over Generatie Z. Goede cybersecuritypraktijken zouden voor iedereen prioriteit moeten zijn, ongeacht leeftijd.
Het feit is dat Generatie Z geboren is in een wereld die volledig verzadigd is met technologie, ze hebben die periode niet meegemaakt toen iedereen argwanend was over het internet. Ik herinner me nog dat me verteld werd dat ik nooit mijn echte naam op het web moest onthullen, en ik gebruikte jarenlang een pseudoniem. Nu, als ik mensen op TikTok hun meest persoonlijke details zie delen (en er muziek bij zetten), denk ik soms wacht, mag dit?
Generatie Z loopt meer risico bij online scamsDeloitte
Generatie Z gebruikt het internet en sociale media-apps anders dan ik en andere oudere generaties. Volgens Avast gebruikt Generatie Z dagelijks meerdere keren een sociale media-app – maar slechts 23% van de "Zoomers" maakt zich eigenlijk zorgen over het gehackt worden van hun wachtwoorden.
Die bezorgdheid zou er echter moeten zijn, omdat Cybsafe heeft gevonden dat Generatie Z vaker het slachtoffer is van phishingaanvallen – en Deloitte onthulde dat ze vaker betrokken zijn bij online scams.
De redenen voor deze lakse houding zijn tot op zekere hoogheid begrijpelijk, omdat privacyvermoeidheid echt bestaat. Het lijkt alsof er elk uur een nieuw verhaal is over een datalek, hack of hartverscheurend geval van fraude. En wat moet Generatie Z doen als dit gewoon de manier is waarop de digitale wereld werkt?
Ik snap het, maar er zijn een paar eenvoudige dingen die je nu kunt doen om je digitale privacy een boost te geven.
1. Gebruik alstublieft betere wachtwoorden
Oké, ik weet dat je dit advies al honderden keren hebt gezien, maar er is een goede reden voor. Een zwak wachtwoord is digitaal gezien hetzelfde als je voordeur open of op een kier laten – het is gewoon een slecht idee.
Het is een bijzonder slecht idee voor Generatie Z, die veel van hun communicatie via sociale media en instant messaging-apps doen, waarvoor je moet inloggen om ze te gebruiken. Het enorme aantal inloggegevens is big business voor hackers – die kunnen de gestolen gegevens gebruiken om chaos te veroorzaken met je account of de data (samen met die van een heleboel andere mensen) voor een klein fortuin op het dark web verkopen.
WIL JE DIT CONTROLEREN?
Als je niet zeker weet of je gegevens al eens bij een datalek zijn betrokken geweest, is er een gemakkelijke (en gratis) manier om dit te controleren. Bezoek haveibeenpwned.com om te zien of je informatie ergens rondzwerft.
Als je je hebt aangemeld voor veel apps, websites of andere digitale diensten, kan het zijn dat je informatie in een datalek terecht is gekomen. Dit betekent dat je logininformatie mogelijk rondzweeft op het dark web en gekocht kan worden door een hacker – die het zal gebruiken om te proberen andere accounts te kraken met dezelfde wachtwoord- en gebruikersnaamcombinatie.
Natuurlijk wil je het hackers niet makkelijker maken door overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, dus mix het eens goed door elkaar. Gebruik cijfers, symbolen en de meest vreemde woordencombinatie die je kunt bedenken.
De illusie van privacy: de keerzijde van gebruiksgemakVorige maand hebben we voor de verjaardag van mijn zoontje een barbecue georganiseerd voor de familie. Mijn zoektocht naar een goede slager ... |
2. Zorg ervoor dat die app echt is
Voor Generatie Z gaat veel van de digitale wereld via hun trouwe mobiele telefoons – het is handig om overal toegang tot het web te hebben, zeker, maar het komt met privacyrisico's.
Ik kan je niet vertellen hoeveel nep-apps ik heb gezien sinds ik in de cybersecuritywereld zit. Oplichters maken ze omdat apps zo'n integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven. Er is een app voor alles en ze zijn meestal vrij eenvoudig te downloaden. Helaas betekent dit dat je zonder na te denken een louche app kunt downloaden.
Nep-apps herkennen kan ook lastig zijn. Ze zijn vaak ontworpen om er precies zo uit te zien als hun legitieme tegenhangers. In plaats van te doen waarvoor ze bedoeld zijn, kunnen deze nep-apps echter je persoonlijke informatie stelen, je apparaat infecteren met malware, of gewoon je dag verpesten met advertenties en pop-ups.
Als je twijfelt over een app die je hebt gevonden, let dan op het volgende voordat je op die downloadknop drukt:
- Kijk naar de beschrijving. De snelste manier om te zien of een app echt is, is door de marketingpraat op de downloadpagina te lezen. Als er flagrante grammaticale fouten en typfouten zijn, is het misschien niet echt. Hetzelfde geldt als het pictogram er niet helemaal goed uitziet.
- Wat zeggen andere mensen? Bekijk die recensies. Zijn ze allemaal vrij laag? Hebben meerdere mensen een slechte ervaring gehad? Zo ja, vermijd de app. Het is echter de moeite waard te vermelden dat apps met alleen maar lovende recensies ook verdacht kunnen zijn, omdat sommige perverse ontwikkelaars simpelweg lof in bulk kopen.
- Doe je onderzoek. Voer de naam van de app in een zoekmachine in om te zien of er discussies zijn over de legitimiteit ervan. Je zou een Reddit-thread kunnen vinden die je waarschuwt of andere gebruikersgetuigenissen.
Openbare Wi-Fi is het gratis internet dat je vindt in openbare plaatsen zoals winkels, cafés, luchthavens, hotels, enz. Het is ongetwijfeld handig als je onderweg bent en geen mobiele data hebt... of als je probeert te bezuinigen. Deze hotspots staan echter berucht om hun onveiligheid.
Het eerste waar je aan moet denken is dat openbare Wi-Fi niet dezelfde beveiliging heeft als de Wi-Fi die je thuis gebruikt. Dat betekent dat iedereen die op het netwerk snuffelt in principe kan zien naar welke sites je gaat.
Dan zijn er de honeypot-hackers. Deze schimmige individuen creëren hun eigen neppe Wi-Fi-hotspots en noemen ze iets wat lijkt op de legitieme verbinding. Dus, als je in een hotel bent en de echte Wi-Fi heet "HotelFreeWiFi", zou de hacker die van hen "FreeWifiHotel" kunnen noemen.
Als je verbinding maakt met deze neppe hotspot, geef je de hacker in feite de mogelijkheid om over je schouder mee te kijken bij alles wat je online doet. Ze zien alles wat je doet en kunnen de informatie die je deelt voor hun eigen schimmige doeleinden vastleggen. Dit omvat zaken zoals logins, bankgegevens en persoonlijke informatie – kortom, alle dingen die je niet zou willen geven aan een totale vreemde.
Wat betreft het gebruik van openbare Wi-Fi, wees voorzichtig en vermijd het doen van aankopen terwijl je verbonden bent met een gratis hotspot.
4. Duik in die sociale media-instellingen
Stel dat je je hebt aangemeld voor een nieuw sociaal media-account en het stelt je de gebruikelijke vragen - wil je de app toestemming geven om toegang te krijgen tot je apparaat, te weten waar je bent, bepaalde gegevens op te nemen, enz. Het is verleidelijk om gewoon "ja" te spammen als antwoord op deze vragen, maar je zet jezelf op voor een privacynachtmerrie als je dat doet.
Vraag jezelf af of de app echt, serieus die info nodig heeft om zijn werk te doen. Heeft Instagram bijvoorbeeld je locatie nodig? Moet X je contacten kunnen lezen? Waarschijnlijk niet.
Heeft Instagram je locatie nodig? Moet X je contacten kunnen lezen? Waarschijnlijk niet.
Als je je account al hebt aangemaakt, is het tijd om dat instellingenmenu te openen en wat aanpassingen te doen. Beperk de toegang die apps hebben tot je persoonlijke informatie - en overweeg ook om je profiel privé te maken.
Waarom? Nou, het zijn niet alleen de apps zelf die je persoonlijke informatie op dubieuze manieren kunnen gebruiken. Gluurders, stalkers en andere tuinvariëteit internetvreemden kunnen gebruiken wat je online plaatst om je in de gaten te houden. Een foto die je op Facebook uploadt met een locatielabel, bijvoorbeeld, laat iedereen weten dat je niet thuis bent.
Beveilig uw Google, Facebook, LinkedIN en Twitter accounts tegen hackersRegelmatig lees je berichten zoals " Student hackt Google, Facebook en LinkedIN ". Met "hacken" bedoelen zij dat iemand op één of andere... |
5. Onthoud dat wat online gaat, online blijft
Zoals ik eerder al zei, het tijdperk van "vreemdelingengevaar" is echt voorbij. Nu maakt het Generatie Z niet uit om serieus gevoelige informatie te delen met de gapende afgrond van het internet. Leeftijd, echte naam, locatie, details over gezondheid, geslacht, seksuele geaardheid - alles. Het is een mooie manier om contact te maken met anderen, maar het kan ook recht in de handen spelen van een fraudeur.
Deze persoonlijke details kunnen gebruikt worden voor identiteitsfraude, dat is de grote, vooral als de fraudeur in kwestie je e-mailadres (of andere inloggegevens) heeft. Dan zijn er de sociale engineering scams - phishing en smishing zijn bijzonder kwaadaardig.
In wezen houdt dit in dat een hacker een e-mail of sms stuurt waarin je wordt gevraagd geld over te maken of op een louche link te klikken, nu meteen, en ze zullen proberen je tot actie aan te zetten door het bericht aan jou aan te passen... gebaseerd op wat ze online over je kunnen leren. Een soortgelijk iets gebeurt tijdens een romantische scam. De fraudeurs achter deze aanvallen kunnen hun doelwitten maandenlang bestuderen om een echt gedetailleerd beeld te krijgen van het soort persoon waar ze waarschijnlijk voor zullen vallen - en dan doen alsof ze die persoon zijn, doen alsof ze dezelfde interesses hebben, in dezelfde leeftijdsgroep zijn, enz.
Het is belangrijk om te onthouden dat alles wat je online plaatst, hoogstwaarschijnlijk voor altijd online zal blijven - en tegen je gebruikt kan worden.
Het tijdperk van wachtwoorden loopt ten einde: Passleutels staan klaar om het stokje over te nemenEen revolutionaire verschuiving tekent zich af: de invoering van passleutels als vervanging voor traditionele wachtwoorden. Passleutels vorm... |
6. Gebruik een VPN
VPNs (of Virtuele Privénetwerken) zijn handige digitale hulpmiddelen die je gebruikt op dezelfde manier als elke andere app of programma. Ze zijn ontworpen om je digitale privacy te beschermen, en je hoeft geen techexpert te zijn om ze te gebruiken.
De beste VPNs versleutelen je gegevens terwijl deze over het web reizen - wat in feite betekent dat ze onleesbaar zullen zijn voor eventuele gluurders die een kijkje proberen te nemen. Als ze je gegevens niet kunnen lezen, kunnen ze deze niet gebruiken om fraude te plegen, ze voor winst te verkopen, of ze te gebruiken om toegang te krijgen tot je andere accounts. Dus, of je nu veilig wilt blijven tijdens het gebruik van Wi-Fi-hotspots of thuis door sociale media scrolt, een VPN heeft je rug.
Het is ook de moeite waard te vermelden dat streaming VPNs je kunnen helpen content van over de hele wereld te bekijken. Als je bijvoorbeeld in de VS bent en Britse content op Netflix wilt bekijken, hoef je alleen maar verbinding te maken met een VPN-server in het VK, het streamingplatform te vernieuwen en te genieten van dezelfde shows en films die mensen in het VK zien. Best cool, toch?
De illusie van privacy & 10 gratis tips en tools om jezelf te beschermenLaten we eerst een onderscheid maken tussen je persoonlijke privacy en je bedrijf. Je bedrijf moet zo gekend en zichtbaar mogelijk zijn on... |