De illusie van privacy: de keerzijde van gebruiksgemak


Vorige maand hebben we voor de verjaardag van mijn zoontje een barbecue georganiseerd voor de familie. Mijn zoektocht naar een goede slager begon in Google en ik kwam al snel terecht bij Farm Beef Boutique uit Zonhoven.

Dankzij hun Google reviews kwam ik via een zekere Martine Houben dit te weten: “Ben heel aangenaam verrast door de kwaliteit en de prijs van het vlees. Ben er toevallig op uit gekomen. Het ligt bij mij in de buurt. Het personeel is heel vriendelijk en de winkel is heel proper. Het aangename is dat je ook in t groot kunt bestellen. En dat het rechtstreeks van de boerderij komt. Dat verschil proef je.” Reden genoeg om eens een kijkje te nemen.

Google Maps bracht me, dankzij de GPS in mijn iPhone, tot aan hun voordeur en na mijn vertrek vroeg Google me hoe het er was en of ik mijn tijdlijn in Google Maps aan wou vullen. Handig zeg, al die technologie. 


De keerzijde is dat er van privacy geen sprake meer is. Mijn internetprovider en de overheid kunnen altijd achterhalen welke sites ik heb bezocht, op welk tijdstip ik dat deed en welke pagina's ik dan precies bezocht heb en hoe lang ik die pagina's bekeek. Mijn bank weet welke betalingen ik doe en hoeveel geld ik bezit. Mijn mobiele provider weet precies wie ik bel, wanneer ik dat doe en voor hoe lang. De fabrikant van mijn smartphone weet altijd waar ik ben, wie ik ben, wat ik doe en wat mij interesseert. Handig is de stembediening van Iphone, Samsung en Google om mijn tv te bedienen, maar tegelijk worden via die microfoon gesprekken systematisch geanalyseerd om meer te weten te komen over mijn interesses.

 

50 handige Siri en Google assistant spraakcommando's | UP-TO-DATE WebDesign

Met deze 50 handige Siri en Google spraakcommando's kun je alles regelen zonder ook maar één vinger uit te steken. We noemen het 'handsfree-heerschappij' - of gewoon 'laziness at its finest'.

Al deze verzamelde gegevens creëren een digitale identiteit. De persoon die jij bent als je denkt dat niemand met je meekijkt. Bedrijven en organisaties achter deze data kennen je beter dan dat de mensen in je "inner circle". De ongefilterde versie van jezelf. En daar kunnen onze regelgevers en de vernieuwde AVG niets meer aan doen. 

Hoe is het toch zo ver kunnen komen? Het antwoord is zo simpel als dat het confronterend is: We hebben onze privacy ingeruild voor comfort. En daar kan de overheid, en de Europese GDPR / AVG wetgeving, niets meer aan veranderen.

Kan je dan helemaal niets doen om je privacy te beschermen? Toch wel. Wees er in de eerste plaats bewust van dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen privacy.  

Privacy tips en tools

Het is dan ook belangrijker dan ooit om voorzichtig te zijn met hoe je jezelf presenteert op het internet. Hier zijn enkele tips om beter om te gaan met privacy online in 2023:

1. Gebruik een VPN

Een Virtual Private Network, of VPN, kan helpen om je online activiteiten te beschermen door het verbergen van je IP-adres en het encrypteren van je gegevens. Dit kan helpen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je persoonlijke informatie.

2. Zorg ervoor dat je wachtwoorden sterk zijn

Het gebruik van sterk wachtwoorden is essentieel om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je accounts. Gebruik een combinatie van letters, cijfers, en speciale tekens en verander regelmatig je wachtwoorden.

3. Lees de privacybeleid van websites

Voordat je je aanmeldt voor een account op een website of app, is het belangrijk om het privacybeleid te lezen om te zien wat er met je gegevens gebeurt. Als je het niet eens bent met hoe ze je gegevens gebruiken, overweeg dan om je aanmelding te annuleren.

4. Gebruik tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie voegt een extra laag van beveiliging toe aan je accounts door het verzenden van een code naar je mobiele telefoon of e-mailadres voordat je toegang krijgt tot je account. Dit kan helpen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je accounts.

5. Wees voorzichtig met wat je online deelt

Wees voorzichtig met wat je online deelt, vooral op sociale media. Denk twee keer na voordat je persoonlijke informatie deelt, zoals je adres of telefoonnummer. Houd ook in gedachten dat wat je online deelt voor altijd op het internet kan blijven, dus denk goed na voordat je iets post.


En tot slot: gebruik je gezond verstand. Mijn 5-sterren review aan Farm Beef Boutique komt alvast gewoon openbaar bij Google terecht. Bedankt nog voor de tip Martine. 

 

Zo maak je een business plan | UP-TO-DATE WebDesign

Of u nu een formeel of informeel business plan schrijft, deze gids zal enkele basisstappen behandelen die u wilt volgen om succes te behalen.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak