Zo maak je een business plan


Een business plan schrijven is een belangrijk onderdeel van elk succesvolle onderneming. Het helpt namelijk om de visie en missie van uw bedrijf te bepalen en te verduidelijken hoe u precies verwacht te groeien. Het kan ook helpen om meer werk-privébalans te creëren thuis als u een plan heeft voor uw werk. Want we weten.. all work and no play makes Jack a dull boy.

Naast het beschrijven van de algemene strategieën van uw bedrijf, kunt u informatie opnemen zoals hoeveel geld u verwacht te verdienen in het eerste jaar en hoeveel werknemers u van plan bent in te huren tijdens de initiële fase.

Of u nu een formeel of informeel business plan schrijft, deze gids zal 9 basisstappen behandelen die u moet volgen om een succesvol businessplan te maken.

Checklist Business Plan

1. De Executive Summary

De executive summary is een document van één of twee pagina's waarin u uw business plan aan potentiële investeerders, leners en andere geïnteresseerden presenteert. Het doel van dit document is om snel en effectief te communiceren wat uw business plan behandelt en wat u ermee wilt bereiken.

Begin met een korte introductie die uitlegt wat het document gaat behandelen en waarom het belangrijk is. Ga vervolgens dieper in op de details over uw doelen en doelstellingen, de marktonderzoeken die u hebt gedaan en hoe uw plan hierop aansluit. Voeg ook belangrijke financiële cijfers toe in de executive summary, zoals geprojecteerde omzetcijfers voor elk jaar, enzovoort.


Eindig op een sterk punt en benadruk hoe uw business plan u zal helpen om uw doelen te bereiken. Houd het document kort en bondig, maar vergeet ook niets dat van belang is. De executive summary is een van de belangrijkste onderdelen van uw plan: zorg ervoor dat het professioneel en krachtig is.

2. Beschrijf uw bedrijfsstructuur en organisatie

De structuur van uw bedrijf is een integraal onderdeel van uw business plan. Het zal van invloed zijn op de manier waarop uw bedrijf functioneert, evenals zijn juridische status en belastingverplichtingen. 

Hoe u uw bedrijf structureert, zal afhangen van verschillende factoren, waaronder het soort business dat u hebt en hoeveel partners er zijn. Naarmate u groeit en uw bedrijf ontwikkelt, kunt u misschien een andere organisatiestructuur overwegen als onderdeel van uw algemene bedrijfsplanning.


Bovendien kan het nodig zijn om uw bedrijfsstructuur te veranderen vanwege veranderingen in de wet of uw branche. Bijvoorbeeld, als u een zelfstandige onderneming hebt en begint met het aanbieden van ziektekostenverzekeringen voor werknemers, kan de wet voorschrijven dat u uw bedrijf moet omzetten in een vennootschap. Overweeg daarom de trajecten van uw bedrijf terwijl u uw business plan opstelt.

3. Definieer uw concurrentievoordeel

Uw concurrentievoordeel is de reden waarom uw bedrijf zijn doelen kan bereiken. Dit kan iets zijn wat alleen u kunt doen of een service die beter is dan die van uw concurrenten. Bijvoorbeeld, als u een service of product verkoopt dat niemand anders heeft, zou dit worden beschouwd als een concurrentievoordeel.

Wat maakt uw bedrijf uniek? Wat is specifiek uniek aan u? Probeer dit in detail op te schrijven, inclusief informatie over:

  • De producten of diensten die u aanbiedt. 
  • Uw unieke waardepropositie (wat uw bedrijf anders maakt dan de concurrentie). 
  • Uw ideale klant - wie zou graag bij u willen kopen? Het kan helpen om een persona te creëren die het ideale klantenprofiel voor uw bedrijf schetst. Dit zal u helpen om een overtuigende waardepropositie voor hen te creëren en ervoor te zorgen dat uw marketinginspanningen op het juiste spoor zijn.

4. Definieer uw doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die waarschijnlijk bij u zullen kopen. U kunt meerdere buyer personas maken om tegemoet te komen aan verschillende groepen mensen. Al met al helpt het definiëren van uw publiek om te bepalen welk type producten en diensten u aanbiedt. Als u uw doelgroep heeft gedefinieerd, kan dit een enorme besparing in tijd, energie en geld betekenen op andere verloren inspanningen.

De beste manier om te beginnen is door de problemen en behoeften van uw publiek te identificeren. U kunt dit doen door internetonderzoek te doen of te praten met vrienden en familieleden die in uw doelgroep vallen.


Zodra u de pijnpunten van uw markt heeft geïdentificeerd, kunt u beginnen met het creëren van inhoud die specifiek daarop inspeelt. Dit kan helpen om vertrouwen op te bouwen met uw potentiële klanten, omdat ze het gevoel hebben dat u iets speciaal voor hen hebt samengesteld.

5. Maak een marketingplan

Een marketingplan is een document dat u zal helpen om te definiëren wie uw doelgroep is en hoe u uw product of dienst aan hen zult verkopen. Dit kan vooral nuttig zijn als u net begint en weinig ervaring hebt in marketing.

Het is ook handig om een outline te hebben voor toekomstige marketinginspanningen, zodat u kunt bijhouden of uw strategieën effectief zijn. Bijvoorbeeld, als u van plan bent om uw klantenbestand uit te breiden, moet u details of actiestappen opnemen, zoals het verhogen van reclame of het creëren van nieuwe producten of diensten.


Zorg dat u specifiek bent over wat u wilt bereiken met uw campagne. Als het alleen gaat om het interesseren van mensen voor wat u doet, richt u zich op social media-engagement en andere offline activiteiten. Als het gaat om het opbouwen van merkbeleving, richt u zich op het creëren van een online aanwezigheid en het verkrijgen van media aandacht.

Wat u ook doet, zorg ervoor dat u bent voorbereid met een strategie voor uw campagne en dat deze is gebaseerd op uw doelen.

 

Gericht online (nieuwe) klanten bereiken? Wij tonen de weg! | UP-TO-DATE Communication

Je boodschap op het juiste moment via het beste kanaal en met het meeste rendement bij je doelgroep krijgen: wij weten hoe het moet! Laat ons je helpen!

6. Plaatsen van financiële prognoses

Financiële prognoses zijn een belangrijk onderdeel van elk business plan. Ze laten u de toekomstige financiële positie van uw bedrijf voorspellen en maken het gemakkelijk om te zien wat van de business in de korte en lange termijn wordt verwacht.

De eerste stap is het maken van een samenvattende tabel die uw geprojecteerde inkomsten, uitgaven en winst op jaarbasis tonen. Dit zal u helpen om te zien of uw verkoopdoelen redelijk zijn en of uw uitgaven aansluiten bij waar u over 5 jaar wilt staan.

U moet beslissen hoeveel geld elke afdeling nodig heeft om effectief te kunnen functioneren. Als u een nieuw softwareprogramma maakt, dan hebt u programmeurs nodig die de app kunnen ontwerpen en ontwikkelaars die het kunnen bouwen. U hebt ook iemand nodig die het product kan vermarkten zodat mensen ervan op de hoogte zijn wanneer u het lanceert.

Financiële prognoses zijn niet hetzelfde als budgetteren, maar deze prognoses zullen deel uitmaken van het budget dat u opstelt. Het is ook belangrijk om te weten dat deze prognoses zullen veranderen naarmate uw bedrijf groeit en evolueert.

Tijd besteden aan uw financiën en budget zal bijdragen aan het betrouwbaarder maken van uw bedrijf, vooral tijdens een recessie.

 

Vind je weg in het subsidie-oerwoud | A-Chief

​​​​​​​Voor vele ondernemers zijn subsidies onbekend terrein. A-Chief streeft ernaar om jouw vertrouwen te winnen én te behouden. Dit doen we door te luisteren voor we adviseren en door oplossingsgericht te werken.

7. Verklein uw USP nog verder

Een 'unique selling proposition", of USP, is een eenvoudige verklaring die beschrijft wat uw bedrijf bijzonder maakt. Het moet gemakkelijk te begrijpen en te onthouden zijn en duidelijk uw bedrijf onderscheiden van zijn concurrenten. Een sterke USP kan helpen om op te vallen in een drukke markt, nieuwe klanten aan te trekken en verkopen te verhogen.

Naarmate uw bedrijf groeit, kan uw USP onderworpen zijn aan regelmatige herziening en verfijning. U kunt het gebruiken als een uitgangspunt voor al uw bedrijfsbeslissingen, van marketingcampagnes tot productontwikkeling.

Zodra u die belangrijke differentiator hebt gevonden, zorg ervoor dat deze weerspiegeld is in elk aspect van uw bedrijf - van zijn naam (indien van toepassing) tot zijn marketingmaterialen en webdesign. Dit zal helpen om klanten te identificeren met uw merk en te vertrouwen dat ze krijgen wat ze verwachten van elke interactie met uw bedrijf.

8. Stel een bedrijfsbudget op

Het budget zal bepalen of uw bedrijf winstgevend is en hoeveel het zal kosten om het te laten functioneren. Dit moet een schatting van uw uitgaven bevatten, waaronder startkosten, exploitatiekosten - zoals nutsvoorzieningen en verzekeringen - evenals marketing- en advertentiekosten.

Overweeg ook welke soorten uitgaven u in de toekomst kunt hebben. Als u van plan bent om kantoorruimte te huren of een auto te kopen, neem deze kosten dan op in uw budget.

Mogelijke budgetpunten om te vermelden zijn:

  • Het aantal benodigde werknemers. 
  • De salarissen van elke werknemer. 
  • Het bedrag dat u uitgeeft aan apparatuur en benodigdheden (inclusief software). 
  • Het bedrag dat u nodig heeft voor kantoorruimte. 
  • Het bedrag dat u nodig heeft voor nutsvoorzieningen (zoals elektriciteit) en andere overheadkosten, zoals verzekeringspremies.

Het moet uitgebreid en gedetailleerd zijn zodat u een duidelijk beeld krijgt van hoeveel geld uw bedrijf nodig zal hebben in het komende jaar. Vergeet niet om elke uitgave op te nemen die uw financiën kan beïnvloeden, zelfs die die klein lijken.

Image description

Een sterk financieel plan opstellen

Je financieel plan is de hoeksteen van een gezonde zaak. Lees hier hoe je dat aanpakt, en ontdek een handige template om je eigen plan voor te bereiden.

Begin met uw business plan

In samenvatting: Een goed business plan is de basis voor een succesvolle onderneming. Door middel van het stellen van realistische doelen, het analyseren van uw markt en concurrenten, en het identificeren van uw unieke verkoopargumenten, kunt u een sterk plan opstellen om uw bedrijf te laten groeien en slagen.

Blijf altijd flexibel en daadkrachtig om je plan bij te sturen aan veranderende omstandigheden, maar houd altijd uw oorspronkelijke visie en doelen in gedachten. Veel succes!

 

Website laten maken | 100% in Google | UP-TO-DATE WebDesign

Website laten maken? Wij maken uw website 100% met Google diensten & automatiseren al uw social media en nieuwsbrieven met onze app.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak