Stappenplan: ga aan de slag met contentmarketing
Heb je je ooit al afgevraagd waarom bandenfabrikant Michelin de grootste culinaire gids ter wereld uitbrengt? Op het eerste gezicht hebben autobanden en sterrenrestaurants maar bitter weinig met elkaar te maken. Toch hebben de twee een belangrijk verband: namelijk contentmarketing.

Waarom zou een van 's werelds grootste bandenproducenten in hemelsnaam tonnen geld pompen in een culinaire gids? Om het antwoord te achterhalen, hebben we een korte geschiedenisles nodig. Het is het jaar 1900, in heel Frankrijk rijden op dat moment slechts een 3000-tal auto's rond. Om de Fransman aan te zetten om paard en kar links te laten liggen en resoluut voor een wagen te kiezen (en bijgevolg ook meer autobanden te verbruiken), besluiten de broers Michelin om een gratis gids uit te brengen met wegenkaarten, lijsten met garages en een overzicht van wegrestaurants. De Michelingids was geboren, de bandenverkoop van de broers piekte en de rest is geschiedenis. Over een sterk staaltje contentmarketing gesproken.

Draai de klok een slordige honderd jaar verder en contentmarketing is niet meer weg te denken uit de marketingstrategie van ieder bedrijf. In het online tijdperk geldt er maar één ding: "content is king". Sterke en zinvolle content maakt je merk niet alleen sterker, maar zorgt bovendien ook nog voor meer trouwe klanten. Wil je zelf aan de slag om je merk sterker in de markt te zetten? Volg dan ons stappenplan voor een sterke contentmarketingstrategie.  

Wat is contentmarketing?

Om een beter begrip te krijgen van hoe contentmarketing in zijn werk gaat, kunnen we eens een kijkje nemen bij de definitie die het Content Marketing Institute eraan geeft: 

"Contentmarketing is een strategische marketingaanpak die gebaseerd is op het creëren en verspreiden van zinvolle, relevante en consistente content om zo een duidelijk afgebakend publiek aan te trekken en te behouden met als uiteindelijke doel om klanten acties te laten ondernemen die winst opbrengen."  

Content Marketing Institute


Even vertalen naar mensentaal: met contentmarketing ga je als bedrijf content creëren voor je publiek dat bestaat uit toekomstige en bestaande trouwe klanten. Die content kan verschillende vormen aannemen. Denk maar aan blogposts, infographics, nieuwsbrievenvideo's, podcasts en nog veel meer. Door deze content op een regelmatige basis de wereld in te sturen, trek je niet enkel nieuwe klanten aan, maar zorg je ook voor een sterkere relatie met bestaande klanten

Groeien dankzij relevante content

Door hoogwaardige content aan je publiek voor te schotelen, bouwt je (toekomstige) klant een vertrouwensrelatie met je merk. Door je publiek verder te helpen met je content zullen ze je bedrijf betrouwbaarder vinden en dus sneller overgaan tot kopen. Bovendien kan je ook nog eens gebruik maken van deze mogelijkheid om je producten of diensten extra in de kijker te zetten. 

Om zelf aan de slag te gaan met contentmarketing zul je zelf een goede strategie moeten uitdokteren. Het stappenplan hieronder kan je alvast op weg helpen om hoogwaardige content voor je klanten te creëren.


Stappenplan om aan de slag te gaan met contentmarketing

Wil je succesvol aan de slag gaan met contentmarketing? Dan moet je drie cruciale stappen in het achterhoofd houden. Alles begint met het vooropstellen van duidelijke doelen en hier rond een betrouwbaar plan op te stellen. Enkele voorbeelden van doelen kunnen zijn om meer verkeer naar je website te brengen of een nieuwe doelgroep te bereiken.

Vervolgens leer je ook maar beter je publiek kennen. Door te weten waarin ze geïnteresseerd zijn en hoe je kan antwoorden op hun vragen, zal je merk meer in de spotlights staan en zullen klanten sneller en vaker overgaan tot kopen. 

Wist je dat websites met blogs die informatieve en zinvolle content bevatten, gemiddeld vijftig percent meer bezoekers trekken dan websites die dat niet doen? Dat hebben enkele recente onderzoeken aangetoond. Contentmarketing is dus een een cruciale factor om je online marketingcampagne te doen slagen.

Alles draait om content

1. Zorg voor duidelijke doelen

Om de beste resultaten te bereiken met je contentmarketing, moet je natuurlijk goed weten welke resultaten je wenst. Een campagne zonder een duidelijk doel zal natuurlijk nooit effectief zijn. Om je wat op gang te helpen, kan je de onderstaande vragen in het achterhoofd houden.

  1. Wil je meer websiteverkeer genereren?
  2. Ga je je content gebruiken om deals aan te bieden?
  3. Wil je nieuwe doelgroepen bereiken?
  4. Welke soort content is goed afgestemd op je doelpubliek?

Weet je niet waar te beginnen om content te creëren? Hieronder vind je een kort overzicht van de vaakst gebruikte soorten content.

Het soort content die je gaat maken is natuurlijk afhankelijk van enkele factoren. Denk maar aan je budget, expertise en persoonlijke voorkeuren. Je kan zelf natuurlijk altijd experimenteren met content maken, maar als je hier geen kaas van hebt gegeten, is het een goed idee om een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in digitale marketing. Op die manier zorg je er natuurlijk voor dat je contentmarketing optimaal rendeert. Een marketingbedrijf zal een duidelijk contentplan voor je opstellen en hiermee ervoor zorgen dat je je vooropgestelde doelen kan behalen.

Hoe bereik ik mijn doelen online?

Ontdek hier hoe je de beste content voor social media maakt.


2. Leer je publiek kennen

Het is natuurlijk zonde van de tijd en het geld als je content niet de juiste snaar raakt bij je publiek. Het is daarom ook belangrijk om je doelgroep goed te leren kennen. Denk na welke onderwerpen hun interesseren en probeer antwoorden te bieden op vragen die hun bezighouden. Houd er daarbij rekening mee dat verschillende doelgroepen andere dingen verwachten. Jonge dertigers die pas kinderen hebben, zijn namelijk met totaal andere dingen bezig dan gepensioneerden. Maak dus voor jezelf op voorhand duidelijk wie je wilt bereiken en verplaats je in de leefwereld van je publiek. 


3. Organiseer je contentstrategie

Je kent ondertussen je doelen en weet wie je gaat proberen te bereiken. Nu is het tijd om alles in een strategie te gieten. Contentmarketing zonder strategie is een beetje zoals een schip zonder kapitein. De kans dat je boodschap effectief aankomt op zijn bestemming aankomt en het gepaste effect heeft zonder strategie, is zeer klein. Maak dus op voorhand een lange termijnplanning. Kies je onderwerpen en plan je berichten in. Op die manier kan je ook taken uit handen geven aan je medewerkers om zo de berichten samen uit te werken.  

Wat gebeurt er nadat ik aan de slag ben gegaan met contentmarketing?

De bal is aan het rollen, je contentmarketingstrategie is van start gegaan. De volgende stap is om de resultaten van je campagne te analyseren en bij te houden. Wanneer je dit niet doet, kan je niet meten welke soorten content en welke onderwerpen het goed doen en welke niet.

Om je op weg te helpen om je marketingstrategie uit te rollen, kan je gebruik maken van enkele krachtige marketingtools. Ontdek hieronder de 5 beste gratis marketingtools voor ondernemers.  


Hulp nodig bij contentmarketing en het bouwen van een geoptimaliseerde website?

Wil je je helemaal geen zorgen maken over je contentmarketing? Dan laat je beter experts hiermee aan de slag gaan. Up-To-Date WebDesign kan je hiermee helpen. We helpen je een geoptimaliseerde Smart-Site met Google Diensten bouwen en bieden bovendien ook een antwoord op al je communicatievragen. Van het bouwen van een website tot het uitwerken van een communicatieplan: Up-To-Date WebDesign doet het allemaal voor jouw bedrijf.

Bel ons en maak vandaag nog een afspraak

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak