Een oogje in het zeil: volg jij je concurrenten al op sociale media?
"Keep your friends close, but keep your competitors closer". Als ondernemer ben je maar beter goed op de hoogte van wat jouw concurrenten allemaal online uitspoken. Tijd om eens op die Volg-knop te drukken dus, want in de wereld van digitale marketing is één ding zeker: de concurrentie is groot, ongeacht tot welke niche je onderneming behoort.

Hoe je het ook draait of keert: sociale media is een zegen voor bedrijven. Dankzij de opkomst van socialmediaplatformen kunnen kleine bedrijven plots simpel en efficiënt een publiek bereiken waar ze vroeger alleen maar van konden dromen. Dat doe je door succesvolle social media marketingcampagnes uit te werken met informatieve en kwalitatieve content. Zelf goede content maken is echter niet altijd voldoende om de concurrentie voor te blijven. Hieronder ontdek je alle voordelen van een oogje in het zeil te houden bij je concurrentie.

Voordelen van het volgen van je concurrenten op sociale media

Op school heb je vroeger waarschijnlijk geleerd dat spieken niet mag, maar het internet is natuurlijk een heel andere omgeving dan de schoolbanken. Af en toe kijken waar je concurrentie mee bezig is op sociale media, kan zelfs een verrijking zijn voor je bedrijf. Als ondernemer kan je bijvoorbeeld ideeën opdoen over de nieuwste trends op de markt en leer je bovendien ook nog eens alle nieuwtjes uit de sector. Daarnaast kan het volgen van je concurrentie ook helpen om bijvoorbeeld je eigen reputatie te beschermen.

Je sociale media beheren is veel meer dan alleen reageren op opmerkingen op je posts. Is het dan niet voldoende om goed en snel te antwoorden op vragen en klachten van je klanten? Het antwoord is simpelweg een duidelijke njet. Je zorgt er dan maar beter voor dat je goed luistert naar de conversaties op je sociale media en de juiste analyse maakt om zo een meerwaarde voor je bedrijf te creëeren. Deze techniek noemt men ook wel social listening.  

Wil jij op de hoogte blijven van het belangrijkste nieuws uit je sector of het laatste nieuws van je concurrenten via een gratis app?


Redenen waarom je alle sociale netwerken van je concurrent zou moeten volgen

Door de content van de sociale media van je concurrenten goed in het oog te houden, kan je ook makkelijk zien wat goed voor hen werkt. Met die informatie kan je ook je eigen marketingstrategieën aanvullen om zo de kwaliteit ervan te verhogen. Om dat te doen moet je enkele belangrijke peilers goed bij je concurrenten onderzoeken. Kijk hoe ze hun merk promoten, ontdek hoe ze hun naamsbekendheid vergroten en beoordeel de kwaliteit van hun content.  Ontdek hieronder de drie belangrijkste redenen waarom je de concurrentie op sociale media moet volgen. 

1. Je leert hoe ze hun merk online promoten

Je wilt je merk op een sterke manier in de kijker zetten op sociale media, maar je concurrenten proberen natuurlijk net hetzelfde. Het is dus zeker niet onbelangrijk om de strategieën van je concurrent nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast zie je ook hoe ze omgaan met de betrokkenheid van hun klanten en hoe ze hun content selecteren. Op basis van deze inzichten kan je de sterke en zwakke punten van je merk leren kennen en kan je ook je merk onderscheiden van de concurrentie.   


2. Je mag de reputatie van je merk verdedigen

Sommige concurrenten durven wel eens op de man te spelen. Ze kunnen negativiteit en leugens rond jouw merk proberen te verspreiden om zo klanten bij je weg te houden. Gelukkig geeft sociale media je de kans om je merk te verdedigen. Corrigeer leugens rond je merk met juiste informatie. Laat je echter niet enkel leiden door emoties en beperk je tot de feiten. Wees correct en beleefd en laat (toekomstige) klanten weten waar je bedrijf echt voor staat. Op die manier buig je de negativiteit rond je merk simpelweg om naar de sterktes die je te bieden hebt. 3. Je leert de beste content voor sociale media kennen

Sociale media kan ook als een eindeloze inspiratiebron gebruikt worden om zelf content te creëeren. Je hoeft zelf namelijk niet altijd het warm water uit te vinden. Je concurrenten geven een belangrijk inzicht in welke content het beste werkt voor je publiek. 

Een voorbeeld: je concurrent maakt een creatieve video die het heel goed doet op alle platformen. Laat je dan niet tegenhouden om een soortgelijke video te maken. Let er natuurlijk wel op dat je niet identiek dezelfde video maakt aangezien dat snel op plagiaat kan lijken.

Het omgekeerde is ook waar. Zie je dat een post van de concurrentie het niet goed doet? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om dat soort content te vermijden. Kortom: leer van de fouten van je concurrenten. 


Kort gezegd: het is zeker de moeite waard om je concurrenten te volgen op sociale media. Concurrentie kan je helpen om je merk groter te maken en nog beter te doen scoren. 

Wacht dus niet langer en ga na het lezen van dit bericht meteen eens een kijkje nemen op de sociale mediakanalen van de tegenpartij. Ontdek wat je doelgroep leuk vindt en maak betere online content. De sociale media van de concurrentie is namelijk een goudmijn aan online marketinginformatie. Het zou dan ook gek zijn om deze uiterst nuttige bron niet aan te boren.

Blijf uw concurrenten een stap voor met een Smart-Site en Communicatieplan van Up-To-Date Webdesign 

Beter scoren in Google dan je concurrenten? Dat doe je met een Smart-Site, 100% gebouwd met Google diensten. Met één druk op de knop communiceer je eenvoudig en automatisch op al je social media kanalen en nieuwsbrieven.

Ook interesse in zo'n slimme website? Maak nu een afspraak

 

Gericht online (nieuwe) klanten bereiken? Wij tonen de weg! | UP-TO-DATE Communication

Je boodschap op het juiste moment via het beste kanaal en met het meeste rendement bij je doelgroep krijgen: wij weten hoe het moet! Laat ons je helpen!

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak