5 advertentiepijlers die voor elk social media platform werken


Marketeers houden rekening met de aandacht, creatieve beperkingen, gebruikerservaringen en verwachtingen van hun onderneming. Toch vallen ook ervaren rotten soms in de val door advertenties te verspreiden op het verkeerde platform. Je kent het wel: advertentievideo's op Facebook die te lang zijn of magazine advertenties die ook gepromoot worden op social media.

De vertaalslag van traditionele media naar digitale media is in volle gang, maar we zien vaak dat advertenties niet vertaald worden op de juiste manier naar de nieuwe kanalen. Elk online platform heeft haar eigen unieke uitvoeringsmethoden voor content, en in deze platformen bestaan er specifieke advertentie formats met hun beste uitvoeringsmethoden. 

5 universele advertentiepijlers die werken voor elk social media platform

1. Trek snel de aandacht met een aansprekende boodschap of innovatief idee.

2. Behoud de aandacht door kleine visuele cuts en audio te gebruiken in je advertentie. Zorg ervoor dat deze fast-paced zijn.

3. Creëer advertenties in de veronderstelling dat deze bekeken zullen worden op een klein smartphone scherm. Gebruik close-up shots van mensen, implementeer felle kleuren en grote teksten om je boodschap snel en duidelijk over te brengen.

4. Plaats tekst bij je video om je kernboodschappen te benadrukken. Dit helpt anderen ze te onthouden.

5. Plaats tot slot een call-to-action. Het is bewezen dat één effectieve oproep meer effect heeft dan meerdere call-to-actions in een advertentie. Hierdoor moedig je je doelpubliek aan om slechts één actie te ondernemen aangezien ze sneller afhaken bij te veel keuze.De universele pijlers doelgericht inzetten op de 4 populairste sociale media platformen van dit moment

Facebook en Instagram (In-Feeds Ads)

In-Feed advertenties duiken op op onze nieuwsfeed tussen algemene berichten van onze volgers. Trek de aandacht in een scroll environment door een creatieve video advertentieopening te realiseren. Wist je dat in de eerste drie seconden van je advertentie al 50% van je boodschap schuil moet gaan? Zet je boodschap dus zo snel mogelijk centraal.

Gebruik close-up shots van mensen in de video die rechtstreeks in de camera kijken. Dit wekt interesse op. Gebruik het product in een context in plaats van het enkel op beeld te tonen. Plaats contrasterende kleuren of split-screen uitvoeringen en bewegingen.


Behoud de aandacht van de kijker

 • Laat je advertentie niet langer zijn dan 15 seconden, vaak is korter beter.
 • Op Instagram moet je video zonder audio begrepen kunnen worden. Doe dit dus met behulp van (een voice-over) tekst.
 • Geef je merk en je boodschap zoveel mogelijk weer in de video advertentie.
 • Laat een herkenbare woordvoerder aan het woord. Integreer je logo en product in de video en doe dit in enkele shots.
 • Zet de call-to-action centraal.

Gratis video tool van Instagram en Facebook voor beginners: "video creation kit".

Youtube (TrueView for Action Ads)

TrueView for Action is een nieuwe campagne-indeling van YouTube om leads en conversies voor uw account te genereren. Dit richt zich op mensen waarvan je weet dat ze op het punt staan klant te worden. In vergelijking met Instagram staat de audio op Youtube altijd aan. Audio in combinatie met visuals zijn dus een belangrijk hulpmiddel.

Deze campagne-indeling is prestatiegericht omdat je nu advertenties op Youtube kan aanbevelen afhankelijk van wat de kijker zoekt op Google. Daarnaast kan je bij iedere gemaakte advertentie klikbare functies toevoegen zoals een blauwe call-to-action knop die je op maat kan instellen. Deze knop wordt weergegeven onder de video op de mobiele versie en je kan sitelinks toevoegen.


Op de desktop wordt de actieknop weergegeven als een companion banner, dus zelfs al skipt iemand de advertentie, dan zal de advertentie toch deels op het scherm blijven staan. Tot slot kunnen de video's horizontaal en verticaal weergegeven worden om het gebruiksgemak te stimuleren.Storyboard voor Youtube advertenties

 1. In de 5 seconden voor kijkers een advertentie kunnen overslaan: introduceer het probleem en je merk als de oplossing voor dat probleem.
 2. Vertel 1 tot 3 voordelen van het product (emotioneel of functioneel).
 3. Sluit af met een call-to-action: dit moet duidelijk en direct. Bied een eventuele promotie of korting aan indien nodig.

Gratis video tool van Youtube voor beginners: "video builder".

TikTok (In-Feed Ads)

Wie dacht dat TikTok, de meest opkomende applicatie van dit moment, enkel voor Gen Z was heeft ongelijk. Wist je dat je 50% van het TikTok doelpubliek niet terug kan vinden op Instagram? Wij raden aan om in zee te gaan met enkele creatives die het platform kennen voor je een advertentie opricht.

 • De in-feed advertenties komt organisch op je feed terecht, in dit geval de "foryoupage".
 • Het geluid van video's staat altijd aan.
 • Je kan advertenties tot 60 seconden maken maar wij raden 6 tot 15 seconden aan.

Trek de aandacht op TikTok door:

 • Je advertentie te baseren op een TikToktrend of challenge. Dit komt erg natuurlijk over. 
 • Gebruik audio en video en houd het quick-paced. Ga hiervoor dichtbij de camera staan.
 • Gebruik een snelle voice-over van 4 woorden per seconde.
 • Plaats tekst zo centraal mogelijk in je video.
 • Introduceer de call-to-action in de video en beschrijving. De advertentie geeft kijkers toegang om op een knop te drukken of naar een landingspagina gestuurd te worden.

Gratis video tool van TikTok voor beginners: "video templates".

Met onze universele tips kan je alvast aan de slag. Benieuwd hoe je content kan maken zonder het volledige marketingbudget uit te geven? Kies het platform waarop je wilt werken en een storyboard, gebruik de juiste tools en experimenteren maar.

Ondertussen ben je helemaal up-to-date met de advertentiemogelijkheden van de populairste sociale media kanalen. Ben jij ook benieuwd hoe Google haar advertenties zijn gegroeid?


Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak