Welke vormen van online video kan ik inzetten als marketingtool?Wist je dat maar liefst 60% van de consumenten liever een video kijkt dan dat ze tekst lezen? Online video wordt niet voor niets ook wel de toekomst van het internet genoemd. Je verhoogt er niet alleen je vindbaarheid op Google mee, je volgers en potentiële klanten zullen ook meer voeling krijgen met jouw bedrijf.

6 video formats om nu mee te starten

1. Welkomstvideo

Met een welkomstvideo op je website is een goede eerste indruk alvast gemaakt. Een video valt snel op en wordt daardoor sneller aangeklikt dan andere knoppen of linken. Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken? Het format geeft kijkers een aangename eerste ervaring met je product of dienst en leert hen stapsgewijs kennis maken met je merk.


2. Productvideo's

Een productvideo legt uit waar je product voor dient en hoe je het gebruikt. Hierdoor krijgt jouw potentiële klant, die in de overwegingsfase zit, een extra duwtje in de rug om net jouw product te kopen. Hierbij moet je de kijker in 90 seconden laten begrijpen wat je precies aanbiedt en hoe het werkt. Speel je liever in op trouwe klanten? Maak dan een product update video. Hierin leg je uit welke functies er na een update van je product zijn bij gekomen. Na het kijken van een product- of bedrijfsvideo is de kans op de aankoop van het product 64% - 85% groter. Reden temeer om te starten met het maken van productvideo's! 

3. Klantgetuigenissen

Bouw het vertrouwen van klanten op met krachtige testimonials. Het vergroot de geloofwaardigheid van je merk en zorgt voor een extra aankoopreden voor je klanten. Plots krijgt die vage getuigenis een gezicht en een doorslaggevende stem. Want als anderen zo tevreden zijn met hun aankoop, waarom zou ik dan nog langer wachten? Experimenteer dus zeker met dit format want het woord van een tevreden klant overstijgt daardoor vaak de grootste marketingtrucs.

Compilatie Testimonials | UP-TO-DATE Webdesign

4. Promotievideo's

Dit format wordt het vaakst gebruikt om iemand uit te nodigen voor een event of webinar. Indien je aanwezigen wilt verzamelen of wil warm maken voor een project of event, is dit de juiste manier. Met een promotievideo probeer je de kijker te overtuigen om deel te nemen. Hierbij pitch je kort wat hij kan verwachten en aan het einde gebruik je een call-to-action waar kijkers zich kunnen inschrijven. Deze persoonlijke teaser zorgt ervoor dat mensen interesse krijgen in wat komen zal. Promotievideo's werken goed op sociale media en met een 'share'-button bereik je nog meer mensen. Hierdoor verhoogt de time on site, of de lengte van een websitebezoek, ook.

5. Explainer video

Ook je klanten ervaren soms problemen bij het gebruik van je dienst. Met een explainer video of uitlegvideo speel je in op de vragen en noden van je doelgroep. Zo kan de consument het probleem zelf oplossen en krijgt hij meer inzicht in je product of dienst.

Voorbeelden van explainer video's:

 • Herwerking van blogspots
 • Antwoorden op veelgestelde vragen
 • Instructievideo's
 • Unboxing video's

6. Netwerkevents

Met een krachtige eventvideo laat je in één oogopslag zien wat voor een succes jouw event is geweest. Laat bij het opnemen bezoekers aan het woord, film de ruimtes en breng de verschillende workshops en sprekers in beeld. Het is de ideale manier om deelnemers te laten nazinderen over het event, maar ook om interesse te wekken bij afwezigen. In een eventvideo toon je namelijk het succes van je event en spoor je de afwezigen aan om zich alvast in te schrijven voor het volgend event. Alternatieve events

De huidige coronacrisis gooide dan misschien wel roet in het eten, maar er ontstaan steeds meer online alternatieven om te netwerken. Gebruik deze kans om, ondanks de ongewone setting, toch een geslaagd beeld te schetsen van jouw netwerkevent. 

Maar hoe film ik een online event?

 1. Door gewoonweg je scherm op te nemen met de ingebouwde Zoomrecorder tijdens het event.
 2. Film ook enkele beelden achter de schermen waar aanwezigen jou voor je computer zien zitten.
 3. Laat nog enkele sprekers en aanwezigen aan het woord over hun ervaring in aparte breakout rooms.
 4. Neem naderhand nog even de tijd om een duidelijke intro en outro te filmen. Achtergrondmuziek toevoegen is optioneel maar aangeraden.

Vergeet sociale media niet

Ga voor de start van het event live op Instagram of Facebook om samen af te tellen, of post stories om je volgers een blik achter de schermen te gunnen.

Tips om zelf aan de slag te gaan met video


Veel heb je niet nodig om een succesvolle video op te nemen. Met een compacte camera of smartphone en stabilisator (om vaste beelden te maken) kom je al een heel eind.

 • Kies of je horizontaal of verticaal filmt nog voor je op de filmknop drukt. Een liggende of staande video kan op verschillende manieren worden ingezet voor online platformen.
 • Het geluid is minstens even belangrijk als het beeld. Let op de omgevingsgeluiden wanneer je ook wilt praten. Goed, helder geluid is enorm belangrijk in je video, ga dus op een plaats staan zonder omgevingsgeluiden of gebruik een microfoon die de omgevingsgeluiden kan dempen. 
 • Gebruik een gebruiksvriendelijke video-editor voor het monteren. Handige apps zijn onder andere Videoshop, Quik en Openshot. Klik hier voor een overzicht van gratis apps waarmee je je video's kunt bewerken.
 • Film beter te veel dan te weinig. Zo voorkom je dat je niet voldoende content hebt bij het bewerken van je video.
 • De basis van elke goede foto en video zit in de belichting. Hou dus altijd het licht achter je.
 • Voorkom kwaliteitsverlies en zoom niet in. Ga dichter naar je onderwerp toe.
 • Pas de basisprincipes van fotografie toe. Zet je onderwerp dus altijd centraal en op de gulden snede. 
 • Maak close-ups en wide shots voor voldoende afwisseling. Vergeet niet om ook enkele sprekers en sfeerbeelden in beeld te brengen.

Waar wacht je nog op? Neem je voor om alvast één video format onder de knie te krijgen als ondernemer. Je bezoekers zullen je dankbaar zijn.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak