Vlaanderen ambieert de top in de zelfrijdende autotechnologie.


Vlaanderen is vastberaden om een pionier te worden in de wereld van zelfrijdende auto’s. Door het opzetten van een taskforce wil het Gewest bedrijven aantrekken die expertise hebben in deze groeiende technologie.

De Ambitie van Vlaanderen

Is Vlaanderen op weg om het Europese equivalent van Californië te worden als het gaat om zelfrijdende auto’s? Het Gewest heeft deze ambitie duidelijk voor ogen. Door het instellen van een taskforce hoopt Vlaanderen een wettelijk kader te scheppen dat bedrijven aanmoedigt om zich hierin te specialiseren, net zoals eerder is gedaan voor de farmaceutische en biotechsector. Goed opgestelde regelgeving kan namelijk de basis vormen voor economische groei en innovatie.

Initiatiefnemers Achter Deze Ambitie

Het idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit (Open VLD), kondigde dit aan, maar de oorsprong ligt bij het voorstel van parlementslid Marino Keulen, eveneens van Open VLD. Voor Marino zijn de huidige obstakels in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's juist kansen voor Vlaanderen, vooral als het gaat om real-world tests en gebruiksomstandigheden.

Het Driestappenplan van Marino Keulen

Marino Keulen gelooft dat Vlaanderen een wereldleider kan worden in het onderzoek en de ontwikkeling van autonome voertuigen. Hoe wil hij dit bereiken?

  1. Wetgevingsaanpassingen: Hierbij ligt de focus op het onmiddellijk ontwikkelen van voorstellen om zelfrijdende auto’s een plek te geven in de maatschappij.
  2. Identificatie van Praktische Problemen: Het is van belang om de huidige problematiek grondig in kaart te brengen.
  3. Infrastructuur Updates: Vaststellen welke wijzigingen noodzakelijk zijn om deze voertuigen veilig en efficiënt te laten functioneren.

De Rol van Digitalisering en Data

De minister van Mobiliteit heeft aangegeven dat een interdepartementale commissie de opdracht zou kunnen krijgen om te kijken naar bestaande wetgevingen in buurlanden en de noodzakelijke digitalisering. Data speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van autonome voertuigen, net zoals in de telecomsector. Maar het valt nog te bezien of België, met name op het gebied van 5G-technologie, voorop zal lopen in deze transformatie.

Vlaanderen’s Toekomstvisie

Volgens Marino Keulen zijn de voordelen van deze technologische ontwikkeling immens: “Ontwikkelaars zoeken locaties voor hun testen. Vlaanderen is perfect gepositioneerd om deze kans te grijpen. Het kan leiden tot werkgelegenheid en welvaart in onze regio."

Vlaanderen heeft een duidelijke visie en is klaar om deze ambitie waar te maken!

 

Burgemeester Lanaken | Marino Keulen

Marino wordt geboren op 24 oktober 1963 als eerste telg uit het ondernemersgezin Keulen-Loyen.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak