De invloed van generatieve AI op zoekmachines in 2024


Het is onmiskenbaar dat generatieve AI een aanzienlijke impact zal hebben op de functionaliteit van zoekmachines in 2024. Deze invloed strekt zich niet alleen uit tot de interne mechanismen van zoekmachines, zoals Google en Bing, maar ook tot de wijze waarop zoekresultaten worden gepresenteerd. Een belangrijk aspect hiervan is de toenemende relevantie van 'snippets'.

AI's rol in SEO en zoekresultaten

Generatieve AI belooft SEO, de kunst van zoekmachineoptimalisatie, fundamenteel te transformeren. Enerzijds versnelt AI de interne processen van marketingbureaus, wat leidt tot kostenbesparingen. Anderzijds zullen de output van deze processen anders worden beloond, met significante wijzigingen in de lay-out van zoekresultatenpagina's van zowel Google als Bing.

Veranderende Click-Through Rates (CTR)

Een interessante ontwikkeling is de afnemende CTR van de zoekresultatenpagina's naar externe content aanbieders. De total CTR voor top-10 resultaten daalde van 93,30% in september 2015 naar 74,41% in oktober 2023. Deze trend illustreert Google's strategie om gebruikers binnen hun eigen platform te houden, hetzij via advertenties of eigen diensten.

De toekomst van zoekmachines

Vanaf eind 2023 zijn er al tekenen van veranderingen bij Bing, met aanpassingen in de presentatie van snippets. Deze ontwikkelingen wijzen op mogelijke aanpassingen die Google ook zou kunnen doorvoeren.

SEO in het tijdperk van AI

De invloed van AI op SEO zal aanzienlijk zijn. Google's geplande 'Search Generative Experience' (SGE) voor 2024 zou kunnen inhouden dat de top-3 zoekresultaten worden aangevuld met AI-gegenereerde snippets, wat nieuwe kansen biedt voor SEO-specialisten.

De blijvende waarde van SEO

Ondanks deze veranderingen zal de waarde van SEO waarschijnlijk niet snel afnemen. Een zoekmachine die enkel draait op advertenties of eigen aanbod zou aan kwaliteit inboeten. Gebruikers verwachten snel en effici├źnt de gewenste informatie te vinden, zonder verder te hoeven zoeken dan de eerste paar resultaten. Hierdoor blijven alternatieven voor Google, zoals ChatGPT en Bing, belangrijke concurrenten in het zoekmachine landschap.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak