Waarom AI-zoekmachines Google echt niet kunnen verslaan


Artificial Intelligence (AI) lijkt zich op de zoekmachinebranche te richten. We krijgen te horen dat, terwijl Google achteruit lijkt te gaan en tools als ChatGPT, Google Gemini en onze eigen Ai Laura steeds beter worden, we op weg zijn naar een nieuwe manier om online informatie te vinden en te consumeren. Bedrijven als Perplexity en You.com profileren zichzelf als de volgende generatie zoekproducten, en zelfs Google en Bing zetten hoog in op AI als de toekomst van zoeken. Vaarwel, 10 blauwe links; welkom directe antwoorden op al mijn vreemde vragen over de wereld.

De verscheidenheid van zoekopdrachten

Maar wat je moet begrijpen over een zoekmachine, is dat een zoekmachine veel dingen is. Voor alle mensen die Google gebruiken om belangrijke en moeilijk toegankelijke wetenschappelijke informatie te vinden, zijn er veel meer die het gebruiken om hun e-mailinbox te vinden, naar Bol.com te gaan, of te herinneren wie de eerste koning van België was. En dan is er mijn favoriete feit van allemaal: dat een enorm aantal mensen elk jaar naar Google gaat en "google" in het zoekvak typt. We spreken meestal over Google als een onderzoekstool, maar in werkelijkheid wordt het gevraagd om alles en nog wat te doen, miljarden keren per dag.

Navigatiezoekopdrachten: De achilleshiel van AI

De echte vraag voor al deze zogenaamde Google-killers is dan ook niet hoe goed ze informatie kunnen vinden, maar hoe goed ze alles kunnen doen wat Google al goed doet. Dus besloot ik enkele van de beste nieuwe AI-producten aan de echte test te onderwerpen: ik nam de nieuwste lijst met meest gegoogelde vragen en zoekopdrachten en stopte ze in verschillende AI-tools.

In sommige gevallen vond ik dat deze op taalmodellen gebaseerde bots echt nuttiger zijn dan een pagina met Google-resultaten. Maar in de meeste gevallen ontdekte ik precies hoe moeilijk het zal zijn voor iets - AI of anderszins - om Google te vervangen in het centrum van het web.

De valkuil van verouderde informatie

Voor navigatiezoekopdrachten zijn AI-zoekmachines universeel slechter dan Google. Wanneer je een navigatiezoekopdracht in Google doet, is het uiterst zeldzaam dat het eerste resultaat niet degene is die je zoekt - ja, het is raar om al die resultaten te tonen als wat Google eigenlijk zou moeten doen, is je rechtstreeks naar bol.com of waar dan ook brengen, maar het is snel en zelden verkeerd. De AI-bots daarentegen, houden ervan om een paar seconden na te denken en vervolgens een heleboel quasi-nuttige informatie over het bedrijf te verstrekken, terwijl ik alleen maar een link wil. Sommige linkten zelfs niet eens naar bol.com

 

Welke impact heeft kunstmatige intelligentie op zoekmachineoptimalisatie?

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een grote invloed op SEO en zorg dat jouw online zichtbaarheid niet alleen up-to-date, maar ook AI-proof is. Lees onze inzichten en tips hier.

De kracht van AI bij informatieve zoekopdrachten

Als het gaat om meer eeuwigdurende informatie zoals "hoeveel weken in een jaar" of "wanneer is moederdag", kreeg alles wat ik testte het juist. In veel gevallen gaf ik eigenlijk de voorkeur aan de AI-antwoorden, die een beetje nuttige context toevoegen. Maar ik ben er niet zeker van hoe vaak ik ze kan vertrouwen. Google vertelde me dat er 52,1429 weken in een jaar zijn, maar You.com legde uit dat het eigenlijk 52 weken en een dag is, plus een toegevoegde dag in schrikkeljaren. Dat is nuttiger dan gewoon 52,1429! Maar toen vertelde Perplexity me dat eigenlijk een gewoon jaar 52 weken is, en een schrikkeljaar 52 weken en een dag - voordat het zichzelf twee zinnen later regelrecht tegensprak.

AI's rol in verkennende zoekvragen

Dit brengt me bij het derde type Google zoekopdracht: de verkenning query. Dit zijn vragen die geen enkel antwoord hebben, die in plaats daarvan het begin zijn van een leerproces. Op de meest populaire lijst tellen dingen zoals "hoe een das te knopen", "waarvoor zijn kettingzagen uitgevonden" en "wat is TikTok" als verkenningsvragen. Als je ooit de naam van een muzikant hebt gegoogeld waar je net over gehoord hebt, of dingen hebt opgezocht zoals "dingen om te doen in Hasselt" of "Maastricht geschiedenis", dan ben je aan het verkennen. Dit zijn niet, volgens de ranglijsten, de primaire dingen waar mensen Google voor gebruiken. Maar dit zijn de momenten waarop AI-zoekmachines kunnen schitteren.

Een nieuwe zoekervaring vereist meer dan AI alleen

AI is een goed idee, maar een chatbot is de verkeerde interface. In dit geval is AI het juiste idee - ik wil geen heleboel links, ik wil een antwoord op mijn vraag - maar een chatbot is de verkeerde interface. Trouwens, een pagina met zoekresultaten ook! Google, duidelijk bewust dat dit de meest gestelde vraag op het platform is, is in staat om iets te ontwerpen dat veel beter werkt.

Op een bepaalde manier is dat een perfecte samenvatting van de stand van zaken. Voor sommige zoekopdrachten zou generatieve AI een beter hulpmiddel kunnen zijn dan de zoektechnologie van decennia geleden. Maar moderne zoekmachines zijn niet alleen pagina's met links. Ze lijken meer op mini-besturingssystemen. Ze kunnen vragen direct beantwoorden, ze hebben rekenmachines en converters en vluchtkeuzetools en allerlei andere hulpmiddelen ingebouwd, ze kunnen je met slechts een paar klikken naar je bestemming leiden. Het doel van de meeste zoekopdrachten is om een link of een antwoord te krijgen, en dan weg te gaan. Op dit moment zijn deze op LLM gebaseerde systemen gewoon te traag om te concurreren met Google. Het zal nog een hele tijd duren voor een chatbot Google kan verslaan.

Image description

Wat is de beste tijd om te posten op social media?

Benieuwd wanneer de beste tijd is om te posten op social media? In dit artikel leggen we uit hoe de tijd van de dag, de dag van de week en het soort inhoud invloed heeft op de prestaties van uw social media-berichten.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak