Nieuwe investeringaftrek voor duurzame en digitale groei


De recent geïntroduceerde investeringsaftrekregeling, die vanaf 2025 van kracht wordt, biedt unieke kansen voor bedrijven die zich richten op zowel digitale als duurzame ontwikkeling. Deze regeling is ontworpen om innovatie en milieubewustzijn te stimuleren, wat een directe invloed kan hebben op de manier waarop bedrijven investeren in nieuwe technologieën en groene initiatieven.

Wat is Investeringaftrek?

Investeringaftrek biedt een aantrekkelijk fiscaal voordeel voor ondernemingen, door hen de mogelijkheid te geven een bepaald percentage van de uitgaven voor bedrijfsinvesteringen af te trekken van hun belastbare inkomen. Dit mechanisme is ontworpen om substantiële financiële besparingen te realiseren, wat bedrijven aanspoort om actief te investeren in de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën en systemen.

Het uiteindelijke doel hiervan is het verhogen van de operationele efficiëntie en het bevorderen van duurzaamheidsinitiatieven binnen de organisatie, wat niet alleen ten goede komt aan het bedrijf zelf, maar ook aan de bredere maatschappij en het milieu.

Specifieke Voorwaarden en Percentages

Bedrijven kunnen profiteren van de investeringsaftrek voor kosten gefactureerd:

  • in 2023: een aftrek van 20,5%.
  • in 2024: een aftrek van 15,5%.

Deze aftrek is beschikbaar voor natuurlijke personen en kleine ondernemingen, waardoor zij onmiddellijk kunnen beginnen met het benutten van deze fiscale voordelen.

Vanaf 2025 kunnen bedrijven profiteren van:

  • Een basisaftrek van 10%, die kan oplopen tot 20% voor digitale activa.
  • Een verhoogde thematische aftrek van 40% voor kleine bedrijven en 30% voor grotere ondernemingen, gericht op groene investeringen zoals energieverbruik en hernieuwbare energie.
  • Een technologieaftrek van 13,5% die verhoogd kan worden tot 20,5% voor gespreide investeringaftrek in milieuvriendelijke R&D.

Deze aftrekken zijn van cruciaal belang voor het stimuleren van investeringen in digitale en groene technologieën, elementen die essentieel zijn voor het moderne bedrijfsleven.

 

Investeringsaftrek

Ondernemingen kunnen voor de uitvoering van bepaalde investeringen een bepaald percentage van de aanschaffings- of beleggingswaarde van de investeringen aftrekken van de belastbare winst. Vooral de verhoogde aftrekken zijn belangrijk: onder andere voor energiebesparende investeringen, beveiliging, digitale investeringen en milieuvriendelijke investeringen in O&O.

Toepasselijke investeringen met betrekking tot onze diensten

De nieuwe regeling voor investeringsaftrek in België biedt verschillende mogelijkheden voor onze klanten om fiscale voordelen te benutten. Hier is hoe specifieke diensten van UP-TO-DATE WebDesign hierop kunnen aansluiten:

Digitale vaste activa

UP-TO-DATE WebDesign ontwikkelt Smart-Sites en Smart-Blogs met Google diensten die onder 'digitale vaste activa' vallen. Onder de nieuwe regeling kan voor deze digitale activa een basisaftrek van 20% gelden, wat betekent dat klanten van UP-TO-DATE die investeren in dergelijke oplossingen, een deel van die investering kunnen aftrekken van hun belastbare winst, waardoor de investeringskosten effectief verminderen.

Energiebesparende technologieën en milieuvriendelijke investeringen

Omdat we onze Smart-Sites en Smart-Blogs 100% bouwen met Google diensten, vallen zij onder energie-efficiënte oplossingen, zodat deze investeringen onder de regeling vallen voor een verhoogde thematische aftrek van 40% voor zelfstandigen en kleine vennootschappen. 

Onderzoek en ontwikkeling (O&O)

Onze app 'UP-TO-DATE My Business', die gebruikmaakt van AI voor digitale communicatie en het vereenvoudigen van allerhande administratieve taken binnen een organisatie, kan worden gezien als een investering in technologie die O&O ondersteunt. Investeringen hierin kunnen in aanmerking komen voor een technologieaftrek tot 20,5% voor de gespreide investeringsaftrek.

Beveiligingsinvesteringen

UP-TO-DATE WebDesign zorgt voor een hoge beveiligingsstandaard door middel van sterke inlogmethodes en veilige hosting via Google Services. Investeringen hierin kunnen profiteren van een verhoogde investeringsaftrek voor beveiliging tot 27,5%.

Hoe een aanvraag indienen?

De aanvraag voor de investeringsaftrek kan gedaan worden via het formulier 276U voor natuurlijke personen of via Biztax voor vennootschappen. Deze stappen zorgen voor een vlotte afhandeling van uw fiscale voordelen.

Image description

Overheidssubsidies voor je online opleidingen en advies

Via KMO-Portefeuille steunt de Vlaamse overheid bedrijven om online opleidingen en advies in te huren. Als erkend dienstverlener helpen wij je graag verder.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak