ChatGPT is klaar voor natuurlijkere audiogesprekken. OpenAI heeft aangekondigd dat zijn populaire chatbot nu een geavanceerde spraakfunctie biedt voor gebruikers van de premiumdienst. Deze nieuwe functie maakt vloeiendere gesprekken mogelijk en biedt een meer interactieve ervaring.
Uitrol van de spraakfunctie
De uitrol van de nieuwe spraakfunctie zal deze week doorgaan, maar is voorlopig nog niet beschikbaar in EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. OpenAI kondigde deze geavanceerde spraakmogelijkheid in mei aan, wat veel publiciteit trok door de gelijkenis met de stem van Scarlett Johansson in de film Her (2013).
Sindsdien kunnen gebruikers via een gratis versie ChatGPT configureren om in andere stemmen te spreken. De geavanceerde versie reageert sneller, stopt met praten wanneer je hem onderbreekt en biedt nu negen verschillende stemmen. Gebruikers kunnen bovendien de spraakopties aanpassen in de instellingen van de app.
Concurrentie in de AI-markt
De AI-markt voor spraakfuncties wordt steeds concurrerender, met grote spelers zoals Google en Meta die soortgelijke functies introduceren. Google heeft recent zijn Gemini Live-stemfunctie gelanceerd op Android-apparaten, en Meta staat op het punt om deze week stemmen van beroemdheden beschikbaar te stellen via Facebook, Instagram en WhatsApp.
Ondanks de toenemende concurrentie blijft OpenAI vooroplopen in de markt voor generatieve AI-chatbots, vooral sinds de lancering van ChatGPT eind 2022. In augustus meldde OpenAI dat ChatGPT meer dan 200 miljoen wekelijkse actieve gebruikers had.
Voor wie is de geavanceerde modus beschikbaar?
De geavanceerde spraakmodus is alleen beschikbaar voor gebruikers met een abonnement op de Plus-, Team- of Enterprise-plannen van OpenAI. De meest betaalbare optie is het Plus-abonnement, dat $20 per maand kost.
Beperkingen van de spraakmodus
Hoewel de geavanceerde spraakmodus veel mogelijkheden biedt, is de toegang beperkt. Gebruikers van de Plus- en Team-abonnementen hebben een dagelijks limiet op het gebruik van de spraakmodus. Na het bereiken van het limiet kunnen gebruikers overschakelen naar de standaardversie van de spraakfunctie.
Bovendien kunnen gebruikers niet overschakelen van een tekstgesprek naar de geavanceerde spraakmodus of andersom, zoals aangegeven op de ondersteuningspagina van OpenAI.
Conclusie
Met de lancering van de geavanceerde spraakmodus biedt OpenAI een krachtigere en natuurlijkere manier om met ChatGPT te communiceren. Ondanks enkele beperkingen, geeft deze nieuwe functie gebruikers de mogelijkheid om op een meer interactieve en persoonlijke manier met de AI-chatbot te praten. Terwijl concurrenten zoals Google en Meta ook spraakgestuurde AI-tools introduceren, blijft OpenAI innoveren in het verbeteren van de AI-gebruikerservaring.