9 technologische trends in 2019 voor de moderne ondernemer


De afgelopen jaren passeerden heel wat technologische trends en nieuwigheden de revue. Van virtual reality tot de nieuwste smartphones en apps. En als we van de afgelopen jaren iets hebben geleerd dan is het wel dat ondernemingen die niet evolueren steeds meer moeite hebben om hun doelstellingen te bereiken of zelfs de juiste werknemers aan te trekken (lees ook: Transformeren om te overleven | De Tijd).


Dit zijn onze technologische voorspellingen voor 2019

Voice-search wordt belangrijker 


Wereldwijd gebruiken 600 miljoen mensen minstens één keer per week een stemassistent. Ook bij slimme speakers als Google Home en Amazon Echo zit er schot in de zaak: maar liefst 60 miljoen mensen gebruiken de slimme speakers. Zoekopdrachten en reacties zullen in 2019 vaker via voice gaan, en dat is een grote kans voor bedrijven. De zoekwoorden zullen verschuiven en veranderen: met voice-search zullen mensen minder snel op zoek gaan naar een bepaald product, maar eerder zoeken naar oplossingen en antwoorden op hun vraag.


Zo kunnen ze vragen welke schoenenwinkel op dit moment in hun buurt geopend is, of waar de pizza's het goedkoopst zijn. Het zoekgedrag van de consument verandert en daarom moet de beschikbare informatie van bedrijven volledig zijn en eventueel aangepast worden aan het zoekgedrag. Zo wordt het heel belangrijk om al je gegevens en accounts up-to-date te hebben in Apple, Google, Microsoft etc. Daar komen namelijk de meeste antwoorden vooral vandaan. Je website zal steeds meer terug de rol van 'een mooie infobrochure' krijgen, terwijl Google de antwoorden meer en meer in haar eigen diensten zal zoeken. Staan jouw openingsuren, adresgegevens en reviews bijvoorbeeld niet ingevuld op Google mijn bedrijf? Dan loop je heel wat kansen mis.


Op dit moment is nog niet duidelijk welke spraakopdrachten mensen gebruiken om op jouw website te komen. Wel heeft Google aangegeven dat deze functie beschikbaar wordt in de Search Console. De huidige zoekopdrachten die worden gebruikt om op jouw website te komen geven mogelijk wel inzicht in hoe er ongeveer gezocht zal worden.

Online video domineertWe zagen het de afgelopen jaren al: online video wordt steeds dominanter. De verschuiving van het klassieke televisiekijken naar online video is al enkele jaren aan de gang en in 2019 zal online video nog belangrijker worden dan ooit tevoren. Online video zal in 2019 verantwoordelijk zijn voor 80% van het totale internetverkeer. Die verschuiving komt niet alleen, social media kanalen geven aan dat ze video vaker tonen in de feed dan een gewoon bericht. Bedrijven moeten hierop inspelen, wie in 2019 niet inzet op video laat heel wat kansen liggen. 

Drones worden in steeds meer sectoren onmisbaarDronetechnologie werd oorspronkelijk alleen in het leger gebruikt, maar vindt de laatste jaren ook steeds meer toepassingen in allerlei andere sectoren. Wat drones zo aantrekkelijk maakt is dat ze bijvoorbeeld rampgebieden veilig en efficiënt kunnen bereiken. Ze kunnen daar reddingsteams helpen bij het opsporen van slachtoffers en voedsel en medische hulpmiddelen bezorgen. Daarnaast hebben verkeerssituaties en files geen effect op drones, waardoor ze sneller kunnen leveren. Drones zullen dus steeds vaker worden ingezet om pakketjes te leveren, hulp te bieden in rampgebieden en meer.


Lees ook: Amazon start met levering dankzij drones in Sint-Truiden | UP-TO-DATE Today

5G: sneller, betrouwbaarder, meer mogelijkhedenWe zijn altijd verbonden: in de wagen, thuis, op het werk, op vakantie. Momenteel gebruiken we hiervoor het 4G-netwerk, maar vanaf 2019 kunnen we surfen via het 5G-netwerk. Dat 5G-netwerk zal een hogere capaciteit aankunnen en zal 100x sneller data kunnen verzenden en ontvangen dan het wifi-netwerk bij je thuis. Dat is belangrijk, omdat steeds meer slimme apparaten verbonden worden met het internet. Denk aan slimme toestellen die thuis via Google Home of Amazon Echo met elkaar verbonden zijn, maar ook aan zelfrijdende auto’s, slimme straatverlichting, verkeerslichten en bewakingscamera's die in een smart city met elkaar verbonden zijn. Met het 5G-netwerk zullen we meer en gemakkelijker gebruik kunnen maken van onze slimme speakers, kunnen we 360° en 4K video's bekijken, sneller streamen en downloaden en worden augmented en virtual reality beter ondersteund op verschillende toestellen.

Lees ook: Wat is 5G? En wat houdt het in voor ondernemers en bedrijven?

Virtual reality in alle sectorenVirtual reality technologie heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. VR is van de gaming-industrie naar andere sectoren verschoven, waar het vele uiteenlopende toepassingen heeft gevonden. VR biedt veel kansen in bijvoorbeeld de bouwsector, maar ook in andere sectoren. Daarnaast gaat VR verder dan enkel een bril: Google is een VR schoen aan het ontwikkelen waarbij je onbeperkt kan bewegen in een beperkte ruimte. Er zijn verschillende techbedrijven bezig met de ontwikkeling van VR handschoenen en een VR skelet die toelaat om met je lichaam in die virtuele wereld te stappen. Een van de belangrijkste redenen waarom VR nog niet overal beschikbaar is, zijn de kosten van de headsets, ondanks inspanningen van bedrijven als Facebook en HTC om goedkopere modellen te ontwikkelen. Het is ook nog even wachten op snel internet (5G) en batterijen met een langere levensduur. Toch is VR veelbelovende technologie met een immens potentieel, waarvan we ons de reikwijdte nu nog niet kunnen voorstellen. 

Augmented Reality en augmented reality shoppingAugmented reality is een veelbelovende technologie die al in verschillende bedrijfstakken met succes toegepast wordt. In 2019 zullen meer consumenten en bedrijven hier gebruik van maken, want het biedt mooie kansen. Zo maakt deze technologie het bijvoorbeeld mogelijk om de online winkelbeleving van consumenten te versterken, en conversie te verhogen. Zo zal je kledingstukken kunnen "passen" voor je ze effectief bestelt, of een bepaald kapsel al kunnen proberen voordat de kapper zijn schaar gebruikt. Deze nieuwe manier van online shopping komt er snel aan: Facebook test nu al augmented reality ads.


IKEA speelde al in op deze trend. Met de IKEA Place app kan je meubels uit de catalogus in een ruimte plaatsen. De app scant de ruimte, jij kunt dan het item op een plaats in de ruimte zetten. Zo kan je een ruimte inrichten zonder ook maar één artikel te kopen. 

Internet of Things (IoT)Het Internet of Things (IoT) zal in 2019 jaar zijn indrukwekkende groei voortzetten, en naar verwachting bereikt de IoT-markt in 2022 een waarde van maar liefst $561,04 miljard. In sectoren als de productie-industrie en de gezondheidszorg zullen we een bijzonder sterke groei waarnemen. Het aantal verbonden apparaten in de productiesector zal tussen nu en 2020 verdubbelen. Onze auto’s worden ook in toenemende mate uitgerust met IoT-systemen die bijvoorbeeld het olieniveau, brandstofverbruik en de bandenspanning in de gaten houden. We kunnen er van uit gaan dat alle apparaten binnenkort met het internet verbonden zijn. En wij kunnen die apparaten dan weer met elkaar verbinden en bedienen met onze smartphone en met slimme speakers zoals Google Home of Amazon Echo.

Lees ook: 7 dingen die u nog niet weet over The Internet Of Things

Smart cities en smart homesIn een smart city komen openbaar vervoer, watervoorziening en huisvuilophaling op een gedigitaliseerd systeem te zitten. In theorie zou dat het leven van zowel bewoners als bezoekers van een stad gemakkelijker moeten maken. Op kleinere schaal ontstaan er binnen datzelfde principe smart buildings, waarin mensen in smart homes leven. Meer en meer mensen gebruiken slimme lampen en slimme thermostaten en kunnen ze via Google Home en Amazon Echo gemakkelijker bedienen en met elkaar verbinden. In de toekomst zal alles met elkaar verbonden kunnen worden, en met de komst van het 5G-netwerk zullen deze systemen nog beter kunnen functioneren.

Lees ook: Wat is een Smart City | Brussels Smart City

Draagbare technologie wint terrein


De wereldwijde verkoop van wearables groeit met gemiddeld 20% per jaar. Merken als Apple, Fitbit, Jawbone en Xiaomi zijn een paar van de belangrijkste spelers in deze sector, fitnesstrackers en smartwatches zijn nog steeds het populairst. Draagbare technologie wint ook in de bouwsector terrein. Zo is er bijvoorbeeld veel vraag naar koelvesten, slimme veiligheidshelmen en Microsoft HoloLens – technologie die het werk van bouwvakkers efficiënter en veiliger maakt. Ook zal fysiek werk in de toekomst minder zwaar zijn dan voorheen. LG heeft bijvoorbeeld het CLOi SuitBot exoskelet ontworpen waarmee je zware voorwerpen makkelijker kunt optillen.


Zelfs levensverzekeringsmaatschappijen maken gebruik van wearables. Zo bepalen ze met de gegevens die door gezondheids- en fitnesstrackers worden gegenereerd de hoogte van verzekeringspremies. Verzekeringnemers die bijvoorbeeld regelmatig bewegen en gezond eten worden beloond met lagere premies, cadeaubonnen en andere voordelen.


Zelf UP-TO-DATE aan het nieuwe jaar beginnen? 


Schrijf je dan in voor een gratis lunchseminar in één van de Officenters. Tijdens deze lunchseminars maakt u kennis met de belangrijkste Google diensten en social media kanalen die u zullen helpen om voor lange tijd een breed publiek te bereiken met uw boodschap. We tonen wat de toekomst van het internet voor u in petto heeft en hoe u nu in kan zetten op de juiste tools en apps om klaar te zijn voor die toekomst. Tot slot tonen we hoe u met een Smart-Site of een Smart-Blog al deze diensten en social media automatisch en eenvoudig aan het werk kan zetten voor u.

De topics van dit seminar: Google diensten, uw bedrijf online, uw concurrentie online, uw publiek online, de belangrijkste social media, de handigste apps, augmented & virtual reality en virtual assistants. Bent u toe aan een nieuwe website of zoekt u een manier om met uw bestaande website of webshop eenvoudig en betaalbaar een groot publiek online te bereiken? Dan zal u deze sessie ongetwijfeld interessant vinden. We mikken op een gevarieerde en interactieve groep, dus de plaatsen zijn beperkt!Deze datums zijn beschikbaar:
  1. Donderdag 17/01  - Maastricht - Gelissendomein 8-10 
  2. Donderdag 24/01  - Hasselt - H. van Veldekesingel 
  3. Donderdag 31/01  - Turnhout - Rubensstraat 104 
  4. Dinsdag 05/02 - Leuven - Grauwmeer 1
  5. Donderdag 07/02 - Geel - Kleinhoefstraat 5
  6. Dinsdag 12/02 - Aartselaar - Antwerpsesteenweg 124
  7. Donderdag 14/02 - Vilvoorde - Luchthavenlaan 27


Lees hier de Google-reviews die we in het verleden kregen over onze seminars, dienstverlening en strategie. Klik op de afbeelding om ze allemaal te lezen:


Bekijk hier enkele getuigenissen van klanten uit verschillende sectoren die met onze hulp een groot publiek weten te bereiken:


Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak