Zo vindt u gratis de beste foto's voor uw online communicatie


Heeft u moeite met het kiezen van een goede foto voor een artikel of bericht? Wij geven u alvast enkele tips.Wat is een goede foto?  


 • Een foto die past bij het bedrijf of merk
 • Een foto moet altijd in landscape (liggend) gemaakt worden. Alleen dan komt de foto tot zijn recht in uw Smart-Site of Smart-Blog.
 • Een foto die past bij uw website. De afbeeldingen moeten in harmonie op de website staan. Kies bijvoorbeeld voor één terugkerend kleuraccent of een bepaalde sfeer in alle foto's. 
 • De belangrijkste zaken staan in het midden van de foto. Dat kan een persoon, dier of een voorwerp zijn. 

Het kleurgebruik, de sfeer en je persoonlijke smaak even buiten beschouwing gelaten, is het formaat van de foto van groot belang. Zowat elke trage website komt tegenwoordig voort uit verkeerd gebruik van foto's. Enkele cijfers om rekening mee te houden:

 • De meeste voorkomende schermen (ongeveer 34%) hebben het formaat 1366×768. Afbeeldingen groter dan 1366×768 zullen dus niet passen op de meeste schermen.
 • De meeste blogs en nieuwsrollen zijn ongeveer 760px breed.
 • Een 16 megapixel afbeelding is 4920 x 3264 pixels groot. Dit zou ongeveer 360% te groot zijn voor zowat elk scherm en 647% te groot voor de meeste blogs.

Bewerk dus eerst je afbeeldingen door de grootte aan te passen zodat deze aangepast is voor het internet. Er zijn heel wat gratis tools online om afbeeldingen in grootte en effecten aan te passen:


Tips voor bedrijven Identiteit

Uw persoonlijke identiteit en de identiteit van uw bedrijf. Wat wilt u uitstralen? Wie zijn uw klanten en opdrachtgevers? Bedenk ook wat uw klanten belangrijk vinden. Heb je bepaalde kleuren in het logo of in de website gebruikt? Zorg er dan voor dat deze kleuren terugkomen in de foto's. Dit kan subtiel of expliciet, afhankelijk van de foto en waar de foto terecht zal komen.

Eenheid

Gebruik geen kakofonie aan foto's, maar zorg voor eenheid. Dus of zwart-wit of kleur, liggende foto's of staand, abstract of concreet. Of kies voor een bepaalde sfeersetting in de foto's en trek die door.

Elke foto vertelt een verhaal

Wees u bewust van wat een foto vertelt, door middel van kleurgebruik (warm / koud), lijnen (rommelig of recht) en compositie (voorgrond, achtergrond, diepte) wordt dat verhaal verteld. Maak hier een duidelijk verhaal van met mooie lijnen, een passend kleurgebruik en een doordachte opbouw van de foto. 

Hoe maakt u een goede foto?
U heeft geen dure camera nodig om een goede foto te maken, moderne smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een zeer goede camera.
 1. Open de camera op uw smartphone
 2. Houd uw smartphone liggend vast (zodat u breedbeeld foto's maakt)
 3. Houd de camera gericht op datgene waarvan u een foto wilt maken
 4. Tik op het scherm om scherp te stellen
 5. Zorg ervoor dat het belangrijkste - het onderwerp van de foto - in het midden staat 
 6. Klik en klaar! 
Nadien kunt u bewerken, filters toevoegen of de foto bijknippen. Dat kan trouwens ook gewoon via apps op je Smart-Phone. Let op bij de keuze van een filter. Gebruik steeds dezelfde filter bij de foto's die op de website belanden.

Tot slot kan u altijd een kijkje nemen op Pexels, Pixabay of Pikwizard voor een uitgebreid aanbod van gratis stock-foto's om te gebruiken. Bij Shutterstock kan u terecht voor een betalend abonnement, maar dan heb je natuurlijk veel meer foto's om uit te kiezen.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak