Lengte is niet alles: dit zijn de SEO-trends van 2021



Met het nieuwe jaar in het verschiet kan het geen kwaad om al even stil te staan bij trends die wellicht een serieuze impact zullen hebben op je ranking in Google voor SEO in 2021. Kortom: waarom de lengte van teksten minder belangrijk zal worden en hoe stem-assistenten de wereld van de zoekopdrachten op zijn kop gaan zetten.

Wat is SEO?


Met SEO bedoelt men 'search engine optimalisation' oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit is het optimaliseren van websites zodat mensen deze kunnen vinden op basis van inhoud en aanbod, en niet enkel op naam. Met andere woorden: Beter gevonden worden en beter scoren online. Zo zijn er heel wat regels waar je rekening mee moet houden om je website boven de rest te laten verschijnen in de zoekresultaten. Je bent immers niet alleen. Er zijn meer dan 1.7 miljard websites online vandaag..

Hou er rekening mee dat zoekresultaten ook locatie-afhankelijk zijn. De kans is klein dat je een resultaat te zien krijgt van een bedrijf dat aan de andere kant van het land gevestigd is, tenzij die in een zeer specifieke niche actief is. Daarnaast weet Google wie jij bent en wat jou interesseert. De zoekresultaten zijn dus afgestemd op je internet-gedrag en voorkeuren. Wil je algemene zoekresultaten zien, dan kan je dit het beste doen met een incognito / privé browser. Gebruik hiervoor CTRL + SHIFT + N in een browser op Windows & CMD + SHIFT + N voor Mac.

Het gaat niet om de lengte, wel wat je ermee doet


Digitale marketeers staren zich soms blind op snelle, handige regeltjes. Dat is onvermijdelijk. Ze werken in een industrie waar je om de oren geslagen wordt met statistieken en algoritmes en waar goeroes steeds op zoek gaat naar onfeilbare formules om een precies resultaat te behalen. Het gevolg is dat marketeers vaak een antwoord zoeken dat simpelweg niet bestaat.

De discussie over de ideale lengte van een goed artikel zaait verdeling, want er is niet één juist antwoord. Erger nog: er zijn meerdere goede antwoorden. Het wordt algemeen aangenomen dat mensen, vooral online, een korte aandachtspanne hebben. Beknopte blogs schrijven van pakweg niet meer dan 500 woorden is dus ideaal om goed te scoren in Google. Toch?


Als je de topresultaten van eender welk zoekresultaat er even bijneemt, zal je vaststellen dat die artikels maar zelden onder de duizend woorden duiken. Dus is langer wel degelijk beter? Toch kan je er niet om heen dat de meeste lezers niet eens tot in de helft raken van een doorsnee artikel. Velen scrollen zelfs niet. De realiteit is dus dat er gewoonweg geen ideale lengte is voor content, omdat lengte op zich weinig te betekenen heeft. Wat er wel toe doet is hoe goed jouw antwoord op de vraag is. Zo kom je immers tegemoet aan de behoefte van de lezer.

Om goed te scoren in Google doe je er dan toch goed aan om geen te korte artikels te schrijven. Er is als zoekende surfer niets vervelenders dan een geweldig klinkende blogtitel te lezen, om dan te ontdekken dat er achter de link maar een 200-tal woorden schuil gaan, waarmee de auteur duidelijk alleen maar op kliks uit was. Ook pijnlijk om vast te stellen is dat een redacteur een idee van slechts 300 woorden uit heeft willen smeren over 3.000 woorden. Dat leest gewoon niet. Uiteindelijk zijn lange artikels goed, maar ga je kunstmatig te werk, dan wordt dat ongetwijfeld afgestraft.

Voice search zal je alles in twijfel doen trekken


"Lees alles wat je neergepend hebt eens luidop." Dat is een gouden raad waar elke beginnende schrijver ongetwijfeld iets aan zal hebben. En die is meer dan ooit van toepassing nu voice search (gesproken zoeken) aan een sterke opmars bezig is. Vermoedelijk zal tegen 2020 zowat de helft van al het online zoekverkeer met stemcommando's gebeuren. Als je al niet zelf je eigen tekst hardop leest, zal Google dat voor jou beginnen doen. Om de interactie met de zoekende surfer hoog te houden, zorg je er maar beter voor dat je teksten toekomstbestendig zijn.

De belangrijkste conclusie is dat een gesproken zoekopdracht fundamenteel verschilt van een zoekopdracht in tekstvorm. Zo zal bij een traditionele zoekopdracht in Google het aantal woorden beperkt blijven tot 3 en vaak zelfs maar ééntje. Gebeurt dat met een stemzoekopdracht, dan ligt het aantal zoektermen tussen de 3 en de 6. Wie een voice search doet, zal zijn zoekopdracht veel vaker formuleren in de vorm van een vraag. Mensen praten tegen hun stemassistent alsof het een persoon is. Het is dus logisch dat de website die met zijn content over de juiste informatie beschikt, op een conversatie-vriendelijke manier moet geschreven worden om aan de noden van de gebruiker tegemoet te komen. De content moet een rechtstreeks antwoord bieden op een heel specifieke vraag.

Door met je content bepaalde vragen rechtstreeks te beantwoorden laat je zien dat je de zoekintenties van je potentiële lezer of klant goed begrijpt en zoveel mogelijk onnodige details achterwege laat. Die aanpak werkt beter voor voice search. Verwacht dus dat die manier van zoeken (en antwoorden bieden) de komende maanden en jaren alleen maar populairder gaat worden.

Zero is groter dan 1


Nog een gevolg van de toenemende populariteit van zoekassistenten is het belang van de zogenaamde 'Position Zero'. Na een gesproken zoekcommando zal de assistent het 'zero'-resultaat (het allerhoogste, meest essentiële zoekresultaat) vermelden, voordat het overgaat naar de rest. Ook al domineer je de eerste pagina van de traditionele zoekresultaten in Google, zal je concurrent die de 'zero'-plek (voor gesproken zoeken) bezet, gaan lopen met 100% van het zoekverkeer.

Bovendien zal in de nabije toekomst ongeveer een derde van de zoekopdrachten zonder scherm gebeuren. Dat betekent dat voor gesproken zoekopdrachten alleen nog maar 'Position Zero' van tel zal zijn. Blogs en andere online content zullen zich meer gaan toespitsen op super-gestructureerde gegevens, die veel kleine en bruikbare fragmenten bevatten. Met andere woorden: content die ervoor gemaakt is om boven positie 1 te scoren. Dit wordt van cruciaal belang voor inhoud met een lokaal accent. Een groot deel van gesproken zoekopdrachten zijn immers vragen naar regionale informatie.

Inspelen op individuele behoeftes


Het lijdt geen twijfel dat gepersonaliseerde marketingboodschappen werken. Dit is het tijdperk van de individuele consument: mensen zijn het gewoon dat hun socialemedia-accounts, e-mail-inboxen en andere mobiele toepassingen helemaal afgestemd zijn op hun voorkeuren en interesses. Die verwachtingen zijn er dus ook voor eender welk type content tijdens hun zoek- en surfgedrag.




Als het op adverteren aankomt is de oplossing vrij simpel: bied advertenties aan die gericht zijn op heel specifieke factoren en laat zien dat je je bewust bent van de individuele behoeftes en voorkeuren van de klant. Voor andere SEO-content, zoals blogs, websites en landingspagina's, ligt het iets moeilijker. Afhankelijk van de middelen die je voorhanden hebt, kan je dankzij onder andere Google Trends of de Campaign Manager je doelgroep helpen bepalen om zo inhoud op maat te kunnen schrijven. Een eenvoudiger tussenoplossing is je doelpubliek opsplitsen in verschillende profielen (marktegmenten) die op een andere manier bereikt zullen moeten worden.

Verwacht in de nabije toekomst nog sterker op maat gemaakte, op heel specifieke onderwerpen toegespitste content, nog veel meer dan nu al het geval is. De steeds terugkerende conclusie is dat klanten veel meer interactie aangaan en contentgewijs een conversatie verwachten. Hun situatie, voorkeuren en noden moeten meteen duidelijk zijn om de interactie op gang te trekken. Hoe specifieker je kan inspelen op die individuele behoeftes, hoe relevanter je als bedrijf zal zijn.

Kwaliteit boven kwantiteit


Het is dus niet de boodschap om je uit de naad te werken om veel te lange pagina's te verzinnen. Hoog blijven scoren in Google is complex en je zal op termijn nog meer rekening moeten houden met een digitaal landschap dat steeds sneller evolueert.



Focus je liever op kwaliteit. Denk aan concrete vragen en antwoorden die je vanuit jouw kennis kan delen met je publiek. Zorg ervoor dat je als een autoriteit gezien wordt in je vakgebied. Hoog scoren in Google doet er minder toe als mensen uitsluitend met jou willen werken.

Communiceer dit dan ook via de juiste kanalen met je doelgroep door in te zetten op de belangrijkste social media en regelmatig nieuwsbrieven uit te sturen. Bedenk een strategie voor het verzamelen van positieve Google Reviews, want anders geef je een concurrent alle ruimte om een voorsprong op te bouwen. En tot slot: blijf relevant, blijf delen en blijf communiceren.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak