Wat is crowdsourcing?
Samen sta je sterker. Vele handen maken licht werk. Teamwork makes the dream work. Het zijn maar enkele gezegdes die aantonen dat je niet alles in je eentje kunt doen. Als je mooie resultaten wilt behalen, zal je dan ook de hulp van anderen nodig hebben. 

En daar komt crowdsourcing in het spel. Met de hulp van het internet kun je snel en gemakkelijk de hulp inroepen van mensen van over heel de wereld. Van freelancers en experten tot zelfs je eigen volgers op sociale media. Crowdsourcing helpt je bedrijf om gebruik te maken van een breed scala aan vaardigheden en expertise; en dat zonder de normale overheadkosten die hier normaal gesproken aan verbonden zijn.

Daarnaast is crowdsourcing ook een populaire methode om kapitaal aan te trekken. Denk maar aan de vele ondernemers die dankzij crowdfundingplatformen zoals Kickstarter en Indiegogo hun dromen konden waarmaken. En dat alles dankzij the power of the internet.

Wat is crowdsourcing?

Van online shoppen tot scrollen door social media: het internet biedt ons mogelijkheden die we vroeger niet voor mogelijk hielden. Ook crowdsourcing wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Hierbij kan je online de kennis, ervaringen of creativiteit benutten van een grote groep mensen. En dat in slechts enkele muisklikken.

Of je nu op zoek bent naar een sterke freelancer of gewoon meer en betere interactie wilt met je publiek op sociale media: crowdsourcing kan je verder helpen. Door online kennis te verzamelen, maak je niet enkel je eigen berichten sterker. Je leert bovendien ook je publiek een stuk beter kennen.

De voordelen van crowdsourced content

  • Je straalt authenticiteit uit en creëert meer impact op je publiek omdat je echte mensen aan het woord laat.
  • Je krijgt inzichten over je publiek die je later kan inzetten in nieuwe projecten.
  • Diverse personen zorgen voor unieke ideeën die nooit eerder werden benut.
  • Crowdsourced content krijgt meer aandacht op sociale media dan gewone berichtgeving. Het doet gebruikers letterlijk stoppen met scrollen.
  • Het is een budgetvriendelijke marketingstrategie.

Hoe verzamel ik crowdsourced content?

Onbewust kennen we deze vorm van crowdsourced content allemaal. Geef het maar toe, wanneer we een product willen aankopen dan scrollen we al snel naar de reviews. Een positieve klantervaring kan dus dé doorslaggever zijn voor jouw bedrijf. Je kan via Google Mijn Bedrijf alvast een reviewformulier delen met je doelgroep, maar post ook zeker een call-to-action op je website en sociale media kanalen. En vergeet mond-tot-mond reclame niet.


Creëer een hashtag en zet volgers aan om deze te gebruiken

Het gebruik van een zelfbedachte hashtag genereert authentieke content zonder dat je die zelf moet maken. Verzamel de mooiste berichten en deel ze op je eigen kanalen in de vorm van een story, repost of compilatie. Als je zoekt op de hashtag in Instagram vind je een overzicht van alle berichten van volgers die je hashtag hebben gebruikt. Zo kunnen UP-TO-DATE Webdesign gebruikers de hashtag #uptodatewebdesign gebruiken.Interactief delen

Leer je volgers op een interactieve manier kennismaken met jouw onderneming en andersom. Dit kan met de uitgebreide Facebook en Instagram polls. Denk maar aan vraagstickers, emoji sliders en quizzen. Heb je zelf een creatieve onderneming? Integreer dan een wedstrijd of challenge. Of organiseer een live Q&A en ga in gesprek met een trouwe volger. Tot slot kan je experimenteren met story takeovers. Hierbij laat je een consument, collega, klant of influencer voor één dag je stories beheren. Een frisse kijk op je branding gegarandeerd.

 Good to know

  1. Stel een uitgebreid plan op met de voorbereiding en opvolging van je campagne.
  2. Voorkom valkuilen en stel een doelstelling op bij aanvang van de campagne. Enkel zo kan je bewust content creëren en tijd investeren in het crowdsourcen.
  3. Stel een duidelijke vraagstelling op voor je doelpubliek.
  4. Laat je publiek op voorhand weten wat je met hun input gaat doen en geef waardering aan hun persoonlijke bijdrage. Dit mag niet vergeten worden in het proces, ze zijn tenslotte de fundering van je campagne.

Crowdsourcing kan zorgen voor een fenomenale customer journey wanneer je het goed inzet. Natuurlijk bestaan er ontzettend veel verschillende manieren om crowdsourced content te genereren, maar met onze tips zet je alvast de eerste stap. We zien elkaar bij de volgende Facebook Live dan maar?

Scoren in Google met een Smart-Site? Maak nu een afspraak

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak