Domeinnaam kopen? 9 tips om de juiste te kiezen


What's in a name? Als het gaat om uw merk, heel veel. Het kiezen van de juiste domeinnaam voor uw bedrijf is zeer belangrijk. Uiteindelijk is het via uw domeinnaam dat uw publiek u online zal vinden en onthouden. De juiste domeinnaam kopen voor je zaak zal helpen om uw website op te vallen tussen de massa en zelfs uw SEO aanzienlijk verbeteren.

Maar met meer dan 360 miljoen geregistreerde domeinnamen kan het moeilijk zijn om er een te vinden die uniek is. Als u moeite heeft met het bedenken van ideeën, of als al uw domeinnaam ideeën al in gebruik zijn, bent u niet alleen. Gelukkig hebben wij verschillende stappen op een rijtje gezet om u te helpen de beste domeinnaam voor uw website of blog te kopen.

De juiste domeinnaam kopen voor je website

Het zal een hele opdracht worden om nog een gepaste en unieke domeinnaam te kopen voor je site of blog. Volgens Blogging.org zijn er namelijk meer dan 500 miljoen blogs, van de 1.7 miljard sites op internet. Maar maak je geen zorgen. Met deze stappen zal je zeker de juiste domeinnaam kopen voor je blog.

1. Gebruik de juiste extensie

Afhankelijk van de doelgroep die je wilt bereiken, is het verstandig om hier nu bij stil te staan. Wil je goed scoren in Google? Denk er dan aan dat Google vooral regionale zoekresultaten genereert. Wil je een lokale doelgroep van klanten bereiken, neem dan de extensie die in jouw land van toepassing is. Hier kan je een volledig overzicht terugvinden van alle extenties en de bijbehorende betekenis.

De populairste domeinextensie .com is, tenminste globaal gezien, terwijl andere vertrouwde of veelgebruikte opties .org en .net zijn.

2. Houd het kort en simpel

Als uw domeinnaam lang is, zal het moeilijker zijn voor mensen om te onthouden, wat kan leiden tot minder bezoekers op de site. Google houdt het op een 3 tot 4-tal woorden max.

Choose an effective domain name - Google Domains Help

Choose an effective domain name - Google Domains Help

This article shares best practices for choosing a domain name. Selecting a domain name is an important step in getting online. Your domain name can shape your website users’ initial impressions of

ONTDEK MEER

3. Vermijd koppeltekens, cijfers en dubbele letters

Elk van deze elementen is een extra hindernis voor gebruikers om te proberen te overschrijden om toegang te krijgen tot uw website. Het is niet precies intuïtief om deze karakters in gedachten te houden en dubbele letters kunnen de domeinnaam rommelig en moeilijk te lezen maken.

4. Vermijd vaag of generieke opties

Terwijl je een duidelijke, gemakkelijk te onthouden domeinnaam wilt hebben, wil je het ook niet zo basaal dat het verloren gaat in de menigte. Kies iets dat opvallend, memorabel en merkbaar is.

5. Blijf uniek, specifiek en consistent met het merk

Met al deze dingen om in gedachten te houden, kan het moeilijk zijn om een domeinnaam te bedenken die helder en bondig is en tegelijkertijd uniek en waar voor uw bedrijf is.

Naast het catchy en memorabel zijn, moet je blogdomein ook uniek zijn. Zorg ervoor dat het je merk en inhoud representeert en tegelijkertijd opvalt ten opzichte van concurrenten.

How to come up with a good domain name – Google Domains

How to come up with a good domain name – Google Domains

Ready to find a great domain name? Start searching now at domains.google.

ONTDEK MEER

6. Maak het gemakkelijk om te typen en uit te spreken

Ja, de naam van je site of blog is uniek, maar als niemand weet hoe je het uitspreekt of het in een URL typt, kan het verkeer achteruitgaan als gevolg hiervan.

Als een domeinnaam verwarrend is, is het waarschijnlijker dat gebruikers fouten maken bij het zoeken naar je site informatie. Maak het voor hen gemakkelijk en voorkom dat je verkeer afneemt, door een eenvoudige, duidelijke domeinnaam te kiezen.

7. Maak gebruik van relevante zoekwoorden

Als je een SEO-boost wilt vanaf het begin, kun je zoekwoorden in je domeinnaam opnemen. Zorg er ondertussen wel voor dat dit de lengte, originaliteit of integriteit van je merk niet in gevaar brengt, maar als er zoekwoorden zijn die goed passen bij een ander kort, uniek woord of twee, overweeg ze dan toe te voegen aan je domeinnaam.

8. Doe onderzoek naar gedeponeerde domeinnamen

Behalve zoekwoordonderzoek, is er niets vervelender dan de perfecte domeinnaam te bedenken, om vervolgens te ontdekken dat u onbedoeld in juridische problemen bent terechtgekomen door onbewust inbreuk te maken op een gedeponeerde domeinnaam. Zorg ervoor dat uw gekozen domeinnaam echt origineel is voor u, om problemen met het gerecht en het tijdrovende proces van het vinden van nog een unieke, SEO-vriendelijke domeinnaam te voorkomen.

9. Grijp snel je kans

Met reeds miljoenen geregistreerde domeinnamen online vandaag de dag - en extra namen die elk moment geregistreerd kunnen worden - neem je best niet je tijd als je eenmaal een domeinnaam hebt gekozen.

Domeinnamen zijn zeer begeerd, maar ze zijn ook redelijk betaalbaar. Zolang je idee nog niet geregistreerd of al in gebruik is, pak het dan snel! Je kunt het altijd later veranderen als je besluit dat het niet werkt.

Hoeveel kost het om een domeinnaam te kopen?

Een domeinnaam kopen is de eerste stap naar een succesvolle online aanwezigheid. Een domeinnaam is een uniek adres op internet waar mensen jouw website kunnen vinden. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de kosten van een domeinnaam. 

1. De registratieprijs

De eerste kostenpost voor het kopen van een domeinnaam is de registratieprijs. Dit is de prijs die je betaalt om een domeinnaam te registreren bij een registrar. Registrars zijn bedrijven die domeinnamen verkopen. Deze kosten variëren van registrar tot registrar en kunnen per jaar oplopen tot enkele tientallen euro's.

2. Verlengen van een domeinnaam

Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het verlengen van een domeinnaam. Domeinnamen moeten elk jaar opnieuw worden geregistreerd, en hiervoor moet je weer de registratiekosten betalen. Hierdoor is het belangrijk om te onthouden dat de kosten van een domeinnaam niet alleen eenmalig zijn, maar ook jaarlijks terugkeren. 

Het is net daar waar de verborgen kosten zitten, want providers laten je het eerste jaar een domeinnaam kopen tegen een veel lager tarief dan het tweede jaar.

3. De DNS dienst

Een andere kostenpost die vaak wordt over het hoofd gezien, is de kosten van de DNS-dienst. DNS staat voor Domain Name System en is het systeem dat verantwoordelijk is voor het koppelen van een domeinnaam aan een IP-adres. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat mensen jouw website kunnen bezoeken wanneer ze de domeinnaam intypen. Sommige registrars bieden deze dienst gratis aan, terwijl andere hiervoor een aparte vergoeding vragen.

Tot slot, komen er vaak kosten bij kijken voor het gebruik van extra diensten zoals privacybescherming of e-mail hosting. Deze diensten zijn vaak optioneel, maar kunnen wel nuttig zijn, afhankelijk van jouw situatie.

De kosten van een domeinnaam kunnen dus variëren van enkele euro's tot tientallen euro's per jaar, afhankelijk van de registrar en de gewenste diensten. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten niet alleen eenmalig zijn, maar ook jaarlijks terugkeren. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de kosten voordat je een domeinnaam koopt, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

Domeinnaam Generator

Net zoals er generators zijn om goede hashtags en zoekwoorden te vinden, zijn er ook tools om domeinnamen te vinden.

Je kunt enkele van de zoekwoorden en merkgerelateerde woorden die je hebt bedacht via bovenstaande tips toevoegen aan een domeinnaam generator, die deze woorden en gerelateerde woorden zal gebruiken om lijsten met beschikbare domeinnamen te creëren.

Ook al kies je geen domeinnaam precies uit de generator, het kan je wel inspireren om een domeinnaam te vinden die perfect is voor je bedrijf of blog. Hier zijn enkele van de beste domeinnaam generators om te proberen.

1. Wordoid

Als je één woord hebt dat je steeds weer terugkomt, probeer het dan in Wordoid te typen, dat je ideeën zal geven die dat woord bevatten. Wordoid richt zich ook op domeinen die ongeveer 10 tekens zijn, hoewel je een karakterlimiet van vijf tot 15 kunt instellen als je een lengte in gedachten hebt.

Wordoid: Short and Catchy Business Names

Wordoid: Short and Catchy Business Names

Made-up names for product brands, startup companies, blogs and websites. Pick the perfect name from dozens of ideas by our smart name generator.

ONTDEK MEER

2. Looka

Looka's Business Name Generator kan tientallen bedrijfsnamen genereren op basis van abstracte ideeën (zoals creativiteit) en industrie. Het zal automatisch controleren of domeinnamen en sociale namen beschikbaar zijn - en als dat niet zo is, alternatieven aanbieden. Het zal ook enkele logo-ideeën opnemen zodat je je website zo snel mogelijk kunt opzetten.

The Best Business Name Generator (AI-Powered) | Looka

The Best Business Name Generator (AI-Powered) | Looka

Our AI-powered business name generator feels like magic. Generate brand name ideas, check domain and social media availability, and see logo ideas. 100% free.

ONTDEK MEER

3. Nameboy

De oudste domeingenerator op internet, Nameboy is een betrouwbare en populaire bron voor het vinden van een originele domeinnaam. Voer één of twee zoekwoorden in en Nameboy geeft je een lijst met unieke opties waaruit je kunt kiezen. Nameboy heeft ook specifieke generators voor blognamen, merknamen en bedrijfsnamen, waarvan sommige hand in hand kunnen werken met je zoektocht naar een domeinnaam.

Nameboy - Domain Name Generator - Free Domain Ideas (Updated Daily)

Nameboy - Domain Name Generator - Free Domain Ideas (Updated Daily)

Nameboy is the most popular domain name generator. Use our AI-powered domain name generator to find the best business domain name ideas instantly!

ONTDEK MEER

4. IsItWP

De IsItWP domeinnaamgenerator is een eenvoudig, recht-toe-recht-aan en snel hulpmiddel om je merknaam en zoekwoorden om te zetten in een unieke en effectieve domeinnaam. Het is ook geïntegreerd met BlueHost, zodat je een domeinnaam kunt registreren zodra je hem gevonden hebt als je BlueHost gebruikt om je website te hosten.

5. Instant Domain Search 

Instant Domain Search is een andere gemakkelijk te gebruiken optie die ideeën begint te genereren terwijl je typt. Deze domein generator zal beschikbare domeinen en verkochte opties laten zien.

Domain Name Search

Domain Name Search

Domain name search results appear instantly as you type. Check domain availability and get your new domain today. It all starts with a domain!

ONTDEK MEER

Start je branding door de perfecte domeinnaam te kopen

Je domeinnaam lijkt misschien een klein detail in het grote geheel van het maken van een website, maar het introduceert je bedrijf aan potentiële klanten en je publiek in één oogopslag.

Als het lang of verwarrend is, zullen veel mensen je bedrijf of blog nooit kunnen vinden. Als je domeinnaam niet overeenkomt of ten minste aansluit bij je merknaam, kan het professioneel of zelfs spammy overkomen.

Aan de andere kant kan een goed onderzochte en goed doordachte domeinnaam je zoekresultaten in zoekmachines enorm verbeteren en het publiek een duidelijk beeld geven van wat ze kunnen verwachten wanneer ze je site bezoeken. Neem dus de tijd om de juiste domeinnaam te kopen die bij je past en je helpt je doelstellingen te bereiken.

Website laten maken | 100% in Google | UP-TO-DATE WebDesign

Website laten maken | 100% in Google | UP-TO-DATE WebDesign

Website laten maken? Wij maken uw website 100% met Google diensten & automatiseren al uw social media en nieuwsbrieven met onze app.

ONTDEK MEER

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak