Wat zijn CBDC's (Centrale Bank Digitale Valuta) en wat betekenen ze voor de financiële wereld?


CBDC's zijn digitale vormen van bestaande nationale valuta's, uitgegeven en gereguleerd door een land's centrale bank. Ze verschillen van traditionele geldvormen doordat ze volledig elektronisch zijn en geen fysieke vorm hebben zoals bankbiljetten of munten. CBDC's zijn ook geen cryptomunten zoals Bitcoin, omdat ze worden uitgegeven door een centrale autoriteit en gekoppeld zijn aan een nationale valuta.

Waarom zijn CBDC's in opkomst?

De opkomst van CBDC's wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder de toename van digitale betalingen, de opkomst van cryptomunten en de noodzaak om het financiële stelsel te moderniseren. CBDC's worden gezien als een manier om de efficiëntie van betalingssystemen te verbeteren, financiële inclusie te bevorderen en de stabiliteit van het financiële stelsel te waarborgen.

Efficiëntere betalingssystemen

CBDC's kunnen de snelheid en efficiëntie van betalingssystemen verhogen door het elimineren van tussenpersonen en het verminderen van transactiekosten.

Betere toegang tot financiële diensten

CBDC's kunnen bijdragen aan financiële inclusie door het aanbieden van goedkope en toegankelijke digitale betalingsdiensten, vooral voor mensen die momenteel geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten.

Verminderde rol van contant geld

De invoering van CBDC's kan leiden tot een verminderde afhankelijkheid van contant geld, wat kan resulteren in lagere kosten voor het beheren van fysiek geld en een vermindering van criminele activiteiten zoals witwassen en belastingontduiking.

Veranderingen in het banklandschap

De opkomst van CBDC's kan het banklandschap veranderen, aangezien banken zich mogelijk moeten aanpassen aan nieuwe concurrentie van digitale valuta's en veranderende klantverwachtingen.

Gevolgen voor monetair beleid

CBDC's kunnen de manier waarop centrale banken monetair beleid voeren veranderen, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om negatieve rentetarieven direct door te voeren naar consumenten of door het uitvoeren van gerichtere stimuleringsmaatregelingen.

Verhoogde financiële stabiliteit

CBDC's kunnen bijdragen aan financiële stabiliteit door het risico op bankruns te verminderen, aangezien mensen hun geld mogelijk niet meer massaal bij banken weghalen tijdens crises. In plaats daarvan kunnen ze hun geld in CBDC's houden, die worden gesteund door de centrale bank.

Gegevensbeheer en privacy

Met CBDC's kunnen centrale banken meer inzicht krijgen in de financiële transacties van burgers, wat kan helpen bij het bestrijden van criminele activiteiten en het handhaven van economische stabiliteit. Tegelijkertijd roept dit vragen op over privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens.

Conclusie

 

Central Bank Digital Currency Explained

What is a Central Bank Digital Currency?How can it impact an economy?How does this affect our daily lives?Watch our latest video be informed. #BittByBitt #Bitt

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak