OpenAI heeft een nieuw kunstmatige-intelligentiemodel onthuld dat volgens het bedrijf in staat is om te "redeneren" en moeilijkere problemen op te lossen op het gebied van wetenschap, coderen en wiskunde dan zijn voorgangers.
Het model, het eerste in een reeks genaamd OpenAI o1, werd donderdag als preview uitgebracht. Het bedrijf verwacht regelmatige updates en verbeteringen en het model zal geleidelijk beschikbaar worden voor de meeste ChatGPT-gebruikers.
“We hebben deze modellen getraind om meer tijd te besteden aan het nadenken over problemen voordat ze antwoorden, net zoals een persoon dat zou doen,” zei OpenAI op zijn website. “Door training leren ze hun denkproces te verfijnen, verschillende strategieën uit te proberen en hun fouten te herkennen.”
AI-assistent voor complexe problemen
Als voorbeelden van de kracht van de nieuwe modellen merkte OpenAI op dat ze kunnen worden gebruikt door onderzoekers in de gezondheidszorg om cel-sequentiedata te annoteren en door natuurkundigen om "gecompliceerde wiskundige formules te genereren die nodig zijn voor quantumoptica."
Energie-uitdagingen voor AI
De immense energiebehoefte van AI stond donderdag ook op de agenda tijdens een bijeenkomst tussen hoge functionarissen van het Witte Huis en topfiguren uit de Amerikaanse technologiesector.
Hoewel AI kan helpen bij het oplossen van ingewikkelde problemen zoals kanker en de klimaatcrisis, roept de technologie ook even complexe uitdagingen op, zoals het voldoen aan de aanzienlijke vraag naar elektriciteit die geavanceerde AI-systemen vereisen – wat de opwarming van de aarde zou kunnen verergeren.
Nog niet alle functies van ChatGPT
Het nieuwe model van OpenAI bevat nog niet veel van de functies “die ChatGPT nuttig maken,” zoals het browsen op internet voor informatie of het uploaden van bestanden en afbeeldingen, aldus het bedrijf. “Maar voor complexe redeneertaken is dit een belangrijke vooruitgang,” voegde het toe.
In tests presteert OpenAI o1 vergelijkbaar met promovendi op moeilijke benchmarktaken in de natuurkunde, scheikunde en biologie, volgens het bedrijf. En bij een kwalificatie-examen voor de Internationale Wiskunde Olympiade loste het nieuwe model 83% van de problemen correct op.
Met deze nieuwe ontwikkelingen markeert OpenAI een grote stap in de richting van AI-modellen die niet alleen kunnen reageren, maar ook echt kunnen nadenken en redeneren zoals een mens.