Een eerder onderzoek van Adobe toont aan dat deepfakes het vertrouwen in de werkelijkheid van internetcontent flink hebben aangetast. Vooral politieke inhoud wordt met argusogen bekeken, nu AI steeds vaker wordt ingezet om gemanipuleerde video's en afbeeldingen te creëren.
Uit de enquête van Adobe blijkt dat bijna driekwart van de respondenten de authenticiteit van foto's en video's van gerenommeerde nieuwssites in twijfel trekt. De reden? Het gevoel dat desinformatie wijdverspreid is. Meer dan vier op de tien ondervraagden gaven aan dat ze in de afgelopen drie maanden zijn misleid door valse informatie met betrekking tot verkiezingen. Daarnaast zegt 43% van de mensen dat ze nu minder geneigd zijn om online verkiezingsgerelateerde inhoud te vertrouwen.
Misinformatie dwingt tot actie
De onderzoeksresultaten komen op een cruciaal moment: de Verenigde Staten bevinden zich in de aanloop naar wat wordt omschreven als de "AI-verkiezing" — de eerste presidentsverkiezing waarin generatieve AI mogelijk een grote rol zal spelen. Hoewel het moeilijk is om de daadwerkelijke impact van AI op de verkiezingen te meten, wijst Adobe op een duidelijke trend: het vertrouwen in online media daalt snel.
Bijna de helft van de 2.002 respondenten gaf aan dat ze van plan zijn om te stoppen met of hun gebruik van een specifiek sociaal mediaplatform te verminderen vanwege de wijdverspreide misinformatie. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde vraag in maart. Daarnaast vindt bijna 90% van de ondervraagden dat sociale mediaplatforms strengere regels moeten invoeren tegen misinformatie. Ruim driekwart van de mensen denkt ook dat de overheid niet genoeg doet om dit probleem te reguleren. Zo'n 94% van de respondenten maakt zich zorgen dat desinformatie de verkiezingen zal beïnvloeden.
Inhoudsverificatie essentieel voor het herstel van vertrouwen
Adobe speelt zelf ook een belangrijke rol in dit debat. Het bedrijf heeft de Content Authenticity Initiative (CAI) opgericht, een samenwerking tussen verschillende bedrijven om een systeem voor inhoudsverificatie te ontwikkelen. Dit systeem moet ervoor zorgen dat er een standaard komt voor het labelen van onaangepaste content.
Adobe's initiatief komt voort uit de groeiende dreiging van deepfakes, die in 2019 nog een theoretisch probleem leken. Sindsdien heeft het bedrijf een systeem ontwikkeld dat een soort "inhoudslabel" toevoegt aan afbeeldingen en video's. Dit label bevat informatie over de oorsprong en eventuele aanpassingen van de content, weergegeven via een klein pictogram in de hoek van het beeld.
Media Alert: Adobe Study Reveals High Concern Over Misinformation and Potential to Impact ElectionsAdobe (Nasdaq: ADBE) released findings of its inaugural Future of Trust Study, which surveyed over 6,000 consumers across the U.S., U.K., France and Germany about their experience encountering misinformation online and concerns about the impact of generative AI. |