In een recente ontwikkeling binnen de technologische sector heeft het Chinese technologiebedrijf Tencent een reeks nieuwe open-source AI-modellen gelanceerd die tekst en afbeeldingen kunnen omzetten in 3D-visualisaties. Deze stap benadrukt China's toenemende aanwezigheid op het gebied van generatieve AI.
Introductie van Hunyuan3D-2.0
Tencent heeft vijf open-source modellen uitgebracht, gebaseerd op hun Hunyuan3D-2.0-technologie. Deze omvatten 'turbo'-versies die in staat zijn om binnen 30 seconden hoogwaardige 3D-visualisaties te genereren, met behoud van hoge precisie en kwaliteit.
Concurrentie en innovatie
Deze lancering komt op een moment dat Chinese bedrijven, met name het AI-startupbedrijf DeepSeek, de Amerikaanse dominantie op het gebied van AI uitdagen door vergelijkbare of superieure prestaties te leveren tegen aanzienlijk lagere kosten. Tencent's 3D-initiatief volgt op de lancering van Hunyuan Turbo S in februari, een groot taalmodel dat volgens het bedrijf sneller vragen verwerkt dan DeepSeek's vlaggenschipmodel R1.
Eerdere ontwikkelingen en toekomstige stappen
In november 2024 introduceerde Tencent voor het eerst hun 3D AI-modellen, voornamelijk gericht op ontwerpers en game-ontwikkelaars, waarmee ze zich positioneerden als een vroege speler in tekst-naar-3D en afbeelding-naar-3D generatiecapaciteiten. Met de lancering van Hunyuan3D-2.0 in januari claimt het bedrijf betere prestaties te leveren dan toonaangevende industriemodellen op het gebied van tekstconsistentie, geometrische nauwkeurigheid en visuele kwaliteit.
Breder spectrum van AI-ontwikkelingen
Naast Tencent's inspanningen betreedt ook ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, het tekst-naar-3D en afbeelding-naar-3D domein met hun VeOmniverse-model, hoewel dit model niet open-source is zoals de aanbiedingen van Tencent.
Met deze ontwikkelingen zet Tencent een significante stap in de richting van geavanceerde AI-toepassingen, wat de concurrentie in de wereldwijde technologiemarkt verder stimuleert.