Xbox-topman raadt ontslagen gameontwikkelaars aan om AI te gebruiken voor emotionele verwerking: een misplaatste suggestie?
Terwijl duizenden werknemers de gevolgen dragen van grootschalige ontslagen bij Microsoft, stelt een Xbox-producent voor om kunstmatige intelligentie in te schakelen voor ‘emotionele helderheid’—tot grote verbazing (en frustratie) van velen in de game-industrie.
Een ‘opbeurend’ AI-advies dat verkeerd viel
In de nasleep van de massale ontslagronde bij Microsoft – waarbij ook honderden Xbox-medewerkers hun job verloren – heeft een senior Xbox-producent voor opschudding gezorgd met een opmerking op LinkedIn. In plaats van louter steun te betuigen, adviseerde hij ontslagen collega’s om AI-tools te gebruiken om hun emoties beter te begrijpen en om “mentale helderheid en zelfvertrouwen” te bevorderen.
De suggestie: AI zou kunnen helpen bij het verwerken van een traumatisch jobverlies, door vragen te stellen, gedachten te ordenen en zo cognitieve druk te verlagen. Volgens de producent kan dat zelfs leiden tot persoonlijke groei. Maar bij velen viel dit ‘advies’ bijzonder slecht.
Xbox Producer Recommends Laid Off Workers Should Use AI To 'Help Reduce The Emotional And Cognitive Load That Comes With Job Loss' - Aftermath'I'm struggling with imposter syndrome after being laid off' |
LinkedIn-post of litteken?
De opmerking werd al snel een onderwerp van spot en kritiek op sociale media. Critici spraken van “terminale LinkedIn-hersenen”, een sarcastische verwijzing naar het soort onpersoonlijke, managementachtige taalgebruik dat vaak losstaat van menselijke realiteit. Veel (ex-)ontwikkelaars voelden zich niet gehoord, laat staan begrepen.
“Je verliest je baan, je team, je zekerheid, en iemand stelt voor om met een AI te gaan praten over je gevoelens,” schreef een ontwikkelaar op X. “Dit is geen steun, dit is gaslighting in futuristisch jasje.”
De kloof tussen managers en makers
De controverse wijst op een bredere kloof in de tech- en game-industrie. Terwijl managers en HR-professionals almaar vaker AI inzetten als hulpmiddel bij reorganisaties, ervaren werknemers dit dikwijls als koud en afstandelijk. Suggesties als deze doen vermoeden dat emotionele gevolgen van ontslag systematisch worden onderschat of gereduceerd tot ‘verwerkingsproblemen’ die je met een chatbot kan oplossen.
Ironisch genoeg zijn het juist die AI-tools – zoals ChatGPT of Claude – die meehielpen om sommige jobs overbodig te maken.
AI als therapie? Of als pleister op een open wond?
Hoewel AI-tools waardevol kunnen zijn bij het structureren van gedachten of het opstellen van een nieuw CV, blijft de realiteit van een ontslag een diep menselijke ervaring. Velen verlangen in zo’n moment geen algoritmisch advies, maar échte menselijke empathie.
De LinkedIn-post van de Xbox-producent werd intussen aangepast, maar het debat over hoe bedrijven omgaan met werknemers na ontslagen – en de rol die AI daarin zou moeten (of juist niet) spelen – woedt voort.
Laid-off workers should use AI to manage their emotions, says Xbox execXbox executive Matt Turnbull suggested using AI to “help reduce the emotional and cognitive load that comes with job loss” before deleting his post. |