Domeinnaam Slamming: Tips voor elke ondernemer


Stelt u zich eens voor: u ontvangt een bericht dat uw bedrijfsnaam, met een net iets andere extensie zoals .net of .com, op het punt staat geregistreerd te worden door een onbekende partij. Het zaait paniek; immers, uw online identiteit staat op het spel. Dit scenario is helaas geen zeldzaamheid. Het fenomeen, bekend als een 'scam' genaamd domeinnaam slamming, brengt ondernemers en marketeers in verwarring en kan ernstige gevolgen hebben.

Wat is Domeinnaam Slamming?

Domeinnaam slamming is een sluwe tactiek waarbij bedrijven onverwachts contact opnemen met domeineigenaren met een urgent verhaal: een ander bedrijf staat op het punt een domeinnaam te registreren die verrassend veel op die van u lijkt. Deze zogenaamde domeinnaam slammers bieden dan aan om de 'bedreigde' domeinnaam voor u vast te leggen, vaak tegen een flinke prijs en met een langdurig contract. Wat begint als een pseudo-dienstverlening eindigt vaak als een kostbaar en onnodig contract.

Werkwijze van Domeinnaam Slamming

In een typisch slamming scenario ontvangen bedrijven een alarmerende e-mail met een "unieke kans" om een domeinnaam te registreren, soms afkomstig van bedrijven zoals IRS Benelux. Het voorbeeld dat we recent zelf hebben ontvangen via het emailadres 'info@irsbenelux.com', waarin wordt gesteld dat een buitenstaander een vergelijkbare domeinnaam wil registreren, is een klassieke slamming tactiek.


Geachte heer/mevrouw,

Wij willen u ervan op de hoogte stellen dat wij een registratieverzoek hebben ontvangen voor www.uptodatewebdesign.net

Aangezien dit verzoek ingediend is door iemand buiten uw organisatie stellen wij u hiervan op de hoogte. 

Als het verzoek wordt voortgezet, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijf. Uw klanten kunnen in de war raken omdat een ander bedrijf exact dezelfde naam gebruikt, maar met een andere extensie.

Daarom geven we u deze eenmalige aanbieding om deze naam zelf te registreren. Als u akkoord gaat, koppelen we www.uptodatewebdesign.net aan www.uptodatewebdesign.com

De kosten voor deze naam bedragen 29,75 euro per jaar. De domeinnaam wordt direct geregistreerd voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalig bedrag van 297,50 euro betaalt (exclusief btw). Uw naam zal worden beschermd en geregistreerd voor deze periode. Als u wilt kunt u de extensie nadien voor eenzelfde periode verlengen.

Gaat u akkoord met onze eenmalige aanbieding? Stuur dan uw facturatiegegevens, bestaande uit:

  • Bedrijfsnaam
  • Btw-nummer (indien van toepassing)
  • Adresgegevens
  • Contactpersoon

Bij akkoord wijzen de derde partij af en koppelen deze naam aan uw huidige website. Gaat u niet akkoord? Laat dit dan ook per mail weten. Wij zullen de derde partij hier dan van op de hoogte stellen en het registratieverzoek voortzetten voor de derde partij.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

IRS Benelux

www.irsbenelux.com


Juridisch Kader rond Domeinnaam Slamming

Hoewel er internationaal en nationaal wetgeving bestaat die consumenten beschermt tegen misleidende praktijken, blijft domeinnaam slamming in een 'legale' grijze zone. Instanties als ICANN zetten zich in voor de bescherming van domeineigenaren, maar volledige immuniteit tegen slammers is lastig te garanderen.

Image description

Phishing Waarschuwing: bericht in naam van FOD Economie doet opnieuw de ronde

Meerdere klanten melden dat een phishing bericht die zogezegd van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie komt, doet opnieuw de ronde. D...

De impact van Domeinnaam Slamming

Slamming kan naast stress en verwarring veroorzaken ook leiden tot reputatieschade en financiële verliezen voor bedrijven. Voor individuen kan het uiteenlopen van ongemak tot een ernstige schending van de persoonlijke online identiteit. Bovendien kan het omleiden van een URL naar een andere aanzienlijke gevolgen hebben voor uw SEO.

Preventieve Maatregelen en Beveiligingsopties

Het is essentieel dat domeinnaameigenaren preventieve maatregelen nemen. Zoals het instellen van een registrar lock, het regelmatig controleren van WHOIS-database gegevens, en het werken met betrouwbare en erkende registrars.

Hoe herken je Domeinnaam Slamming Pogingen

Wees alert op ongevraagde domeinnaamregistratie-aanbiedingen die urgentie suggereren. Fraudeurs als IRS Benelux gebruiken vaak dringende taal om bedrijven tot overhaaste beslissingen te dwingen, en sturen doorgaans ook geautomatiseerde opvolgingsmails.

Correct Reageren:

Wanneer u wordt geconfronteerd met een dreigende domeinnaam slamming e-mail:

  1. Reageer nooit impulsief. Neem de tijd om de situatie te beoordelen.
  2. Raadpleeg een vertrouwde domeinnaamregistrar of een juridisch adviseur.
  3. Verstrek geen gevoelige informatie voordat de legitimiteit van het verzoek vaststaat.
  4. Indien nodig, neem juridische stappen om uw rechten te handhaven.

Domeinnaam kopen? 9 tips om de juiste te kiezen

What's in a name? Als het gaat om uw merk, heel veel. Het kiezen van de juiste domeinnaam voor uw bedrijf is zeer belangrijk. Uiteindelijk i...

 

Veelgestelde vragen over Domain Slamming

Wat zijn de meest effectieve methoden om domeinnaam slamming tegen te gaan?

Om domeinnaam slamming te voorkomen, is het belangrijk om altijd alert te zijn op communicatie die je ontvangt over je domeinnaam. Zorg ervoor dat je domeinregistratiegegevens privé houdt, vernieuw je domeinnaam tijdig en gebruik een betrouwbare registrar. Daarnaast is het aan te raden om domeinnaamvergrendeling in te schakelen, wat ongeautoriseerde transfers voorkomt.

Wat moet ik doen als ik word benaderd door iemand die mijn domeinnaam probeert te kapen?

Als u benaderd wordt door een domeinnaam slammer, is het belangrijk dat u niet direct reageert of enige overeenkomsten aangaat. Controleer eerst de geloofwaardigheid van het bedrijf door onderzoek te doen en neem vervolgens contact op met uw huidige domeinregistreerder voor advies en verdere stappen.

Hoe kan ik controleren of een domeinnaam van een slammer legitiem is?

Om te controleren of een Slammer-domeinnaam legitiem is, kunt u de WHOIS-database raadplegen voor informatie over de registratie van de domeinnaam, of gebruikmaken van beveiligingstools en services die specifiek zijn ontworpen om de authenticiteit van domeinnamen te verifiëren.

Kan domeinnaam slamming effect hebben op mijn SEO-posities?

Ja, domeinnaam slamming kan daadwerkelijk invloed hebben op uw SEO-rankings omdat het kan leiden tot verwarring en verkeerd gerichte links, wat uw zoekmachine zichtbaarheid kan schaden.

Bestaat er een verschil in het risico op domeinnaam slamming tussen verschillende domeinextensies?

Ja, er bestaat inderdaad een verschil in het risico op domeinnaam slamming afhankelijk van de domeinextensie. Sommige domeinextensies, vooral de populaire zoals .com, .net en .org, zijn aantrekkelijker voor kwaadwillenden omdat ze door een breder publiek worden gebruikt en erkend. Extensies die minder bekend zijn of specifieker voor bepaalde regio's of sectoren, zoals .amsterdam of .tech, kunnen als minder aantrekkelijk worden beschouwd voor slamming vanwege hun beperktere bereik en gebruik. Daardoor kan het risico op domeinnaam slamming variëren afhankelijk van de algemene populariteit en het gebruik van de extensie.

Wat kan ik doen om domeinnaam slamming te voorkomen?

Om domeinnaam slamming te voorkomen, is het belangrijk om altijd waakzaam te zijn bij het ontvangen van communicatie omtrent uw domeinnaam. Zorg ervoor dat u uw domeinnaam heeft geregistreerd bij een betrouwbare en erkende registrar. Wees ook sceptisch over ongevraagde aanbiedingen of waarschuwingen die via e-mail of post binnenkomen, vooral als ze aandringen op snelle betaling of actie. Controleer regelmatig de status van uw domeinnaamregistratie en overweeg uw domeinnaam te vergrendelen om ongeautoriseerde transfers te voorkomen.

Hoe kan ik een slammer herkennen?

Een slammer kan geïdentificeerd worden door verschillende indicatoren, zoals agressieve sollicitaties, het ongevraagd delen van persoonlijke of promotionele informatie in digitale gesprekken, het gebruik van misleidende of overdreven voordelige aanbiedingen, en een opvallende weerstand tegen elke poging tot verificatie of vraag naar transparantie.

Voor meer informatie en ondersteuning kunt u contact opnemen met UP-TO-DATE WebDesign via info@uptodatewebdesign.be of +32 11 870 835.

 

Gratis Lunch & Learn "Blijf UP-TO-DATE met AI in Google”

Ben je benieuwd naar de toekomst van AI en hoe het je bedrijf kan helpen? Zo ja, dan is ons aankomende Lunch & Learn seminarie over "Blijf UP-TO-DATE met AI in Google" iets voor jou!

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak